szerző:
hvg.hu

Július 7-én kezdődik a fővárosi 1-es villamos egy részének felújítása, a munkát két szakaszban végzik el a nyári szünetben. Újabb pótlóbuszokra lesz szükség. Nyáron lesznek olyan napok, amikor a 3-as metrót ,valamint egy jelentős szakaszon az 1-es és a 4-es, 6-os villamosokat is buszokkal pótolják.

Július 7-től, szombattól a nyári iskolai szünet végéig tartó időszakban felújítják az 1-es villamos Mester utca és Népliget közötti szakaszát, valamint a Hős utca környéki részt – közölte a BKK pénteken. A vonalnak ezen a részén korábban csak a megállókat építették át, illetve a Kőbányai útnál nyúltak hozzá a vágányokhoz.

A mostani felújítás első, várhatóan háromhetes időszakában az 1-es villamos a Fehérvári út/Etele út felől a Közvágóhídig, a Bécsi út/Vörösvári út felől pedig a Puskás Ferenc Stadionig közlekedik. A kimaradó szakaszon járnak majd pótlóbuszok.

A második, augusztus végéig tartó időszakban Óbuda felől már a Népligetig járnak majd a villamosok, míg Dél-Buda felől továbbra is a Közvágóhídig lehet villamossal menni. Ebben az időszakban a 103-as busz a Népligetig viszi az utasokat.

Az Infopark és környéke jobb kiszolgálása érdekében a 153-as busz útvonalát a villamospótlás teljes idejére meghosszabbítják a Népligetig. A forgalomkorlátozáshoz kapcsolódva MOL Bubi gyűjtőállomást helyeznek ki a Népligetnél. A Dél-Budán utazóknak érdemes lesz az M4-es metrót igénybe venni, amely a korlátozás teljes ideje alatt a szokásosnál sűrűbben közlekedik majd. Az autósok a felújítás ideje alatt sávlezárásokra számíthatnak a Könyves Kálmán körúton.

A BKK indoklása szerint az 1-es villamos 2013-as, 2014-es felújításakor a Könyves Kálmán körúti szakaszon csak a megállóhelyeket korszerűsítették, és ennek „kivitelezése közben derült fény azokra a korábban nem látható műszaki körülményekre”, amelyek a mostani felújítást indokolják.

A Népliget és a Mester utca közötti szakaszon a villamossínek cseréjén kívül megerősítik a földműveket és a sínágyazatot, valamint felújítják a vágányokat keresztező útátjárókat. A Hős utcánál is felújítják a villamosvágányt és az útátjárókat.

A munkaterületek mellett a pótlóbuszok akadálytalan haladását forgalomtechnikai beavatkozások segítik a Hungária körút–Könyves Kálmán körút útvonalon, az autósoknak kevesebb hely jut majd – hívták fel a figyelmet.

Közlekedő Tömeg Egyesület: Túl sok lesz már a pótlás, inkább hétvégén is járjon a 3-as metró

A Közlekedő Tömeg Egyesület szerint idén nyáron a 3-as metró mellett az 1-es és a 4-es, 6-os villamosok több szakaszának halaszthatatlan felújítását is elvégzik, a pótlóbuszok azonban jelentős időveszteséget okoznak az utazóközönségnek. Ezért elengedhetetlennek tartják, hogy a 3-as metró július 7-étől hétvégenként is közlekedjen Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között, egész nyáron.

A BKV által kiadott jegyzőkönyvek alapján a teherszállító vonatok a hétvégi lezárások idején mindössze néhány órára veszik igénybe a metróalagutakat, tehát hatékonyabb szervezéssel a teljes hétvégére történő lezárás mellőzhető – vélik.

Ha lenne 3-as metró hétvégenként, a vonalon felére csökkenne az utazási idő, és a metróval kényelmesen elkerülhető lenne a 4-es, 6-os villamosok jelenleg lezárt szakasza. Forgalomszervezési szempontból is előnyös lenne ez a megoldás: kevesebb buszra, kevesebb buszvezetőre lenne szükség.

Az egyesület hétfőn levélben fordult a főpolgármesterhez, és arra kérték: intézkedjen az M3-as metró hétvégi közlekedéséről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Azt ígérik, most rendesen felújítják a nagykörúti villamospályát

Hétvége óta ismét buszokkal pótolják egy szakaszon a nagykörúti villamosokat. A pálya egy olyan szakaszát építik át, amelyhez a korábbi években egy-egy részen már hozzányúltak, de akkor csak kisfelújítást végeztek. Most komplett rekonstrukciót végeznek nyáron, tehát az alapzattól újjáépítik a pályát, korszerű módszerrel. Európa egyik legforgalmasabb villamosvonalán azonban így sem lesz még a teljes pálya felújítva.