szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Volvo már javában fejleszti a Highway Pilot nevű rendszerét, amit extraként kínál majd az XC90 következő generációjához.

Régóta hangoztatja a Volvo, hogy szeretnék teljesen biztonságossá tenni a közlekedést, és elérni, hogy az ő autóikban senki ne haljon meg az utakon. A cég szerint a 100 százalékos utasbiztonságot 2020-ra érhetik el, ami felé jó úton járnak. A briteknél például 16 éve egyetlen ember sem szenvedett halálos balesetet az XC90-ben utazva, ami finoman szólva is kiváló eredmény.

A biztonságot tovább fokozhatja (nemcsak a Volvónál, minden más gyártónál is), ha elterjednek az önvezető autók, ezek ugyanis elvileg precízebben vezetnek majd, mint az ember. Úgy tűnik, ezen a téren (is) jól állnak a svédek/kínaiak, a Volvo ugyanis a napokban bejelentette: 2021-re elkészül az az önvezető technológiájuk, amivel már enni, aludni vagy épp dolgozni is lehet "vezetés közben".

Henrik Green, a Volvo kutatási és fejlesztési részlegének alelnöke szerint a Highway Pilot nevű rendszert három év múlva az XC90-es már képes lesz a 4-es szintű önvezetésre. Mindez azt jelenti, hogy emberi beavatkozás nélkül tud majd lassítani, gyorsítani, előzni, sávot váltani, kanyarodni.

©

A fejlesztők szerint az autó nem lesz képes akárhol használni a rendszerét, csak a jól feltérképezett, felfestett utakon – vagyis alapvetően az autópályákon. Green szerint ez egy prémium extra lesz a kocsiban, ami minimum 4 számjegyű összegbe (vagyis jó pár ezer dollárba) kerül majd.

A kocsit érzékelők tucatjával szerelnék fel, és még a felhőn keresztül is kapna információkat az útvonalról – számolt be róla a Jalopnik.

Érdekesség egyébként, hogy a Volvo törekvései már 2016-ban is látszódtak, akkor épp a Tesla önvezető funkcióját szólták meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!