szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hiperautók teljesítménytartományába gyúrtak fel egy „családi kombit”.

Ezer lóerő, kamionnyi nyomaték és elektromos hajtás. A Formula–E beköltözött egy egyébként sem hétköznapi kombiba, az Audi RS6-ba.

Az Abt tuningcég jó pár évtizede ápol szoros kapcsolatot az Audival, többek közt a Formula–E-ben is egy csapatot alkotnak. A tuningcég most kezelésbe vette a márka egyik csúcsmodelljét, az alapból is 605 lóerős RS6-ost és egészen 1018 lóerőig tuningolták egy elektromos kiegészítőhajtás segítségével.

©

Az elektromos motort a váltóházba építették – amely egyébként jól bevált formula a hibrideknél – ezzel itt 288 további lóerőt nyertek, az Abt által egyébként is tuningolt 730 lovas autónak. A kiegészítő motor azért jelentősen megnövelte a tömegét az autónak, a maga 255 kilójával, amelynek révén az autó már 2205 kiló. Az akkumulátor kapacitása 13.6 kWh, ami nagyjából 15 irdatlan gyorsítást enged meg az Audinak.

Az elektromos rendszer egyébiránt csak 100 km/h-s tempónál kapcsol be, úgyhogy az igazán izgalmas pillanatok ez után következnek, bár az Audi nem árulta el, mennyi idő alatt éri el ezzel a „boosterrel” 100-ról a 200-as tempót. A végsebességet mindenesetre megadják, 320 km/h.

Az Abt Sportsline RS6-E 1000 továbbra is prototípus és nincs egyelőre szó arról, hogy eladásra is kínálnának ilyet.

©
©
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!