szerző:
hvg.hu

A BMW szakemberei két éven át fejlesztették a technológiát, amely nemcsak elindulni, megállni és navigálni képes, de a kanyarokban még be is dönti a motort.

Az önvezető autók fejlesztése kapcsán gyakran lehet olyan ellenérveket hallani, hogy a vezetés igazából élmény, és aki a volán mögé ül, az azért teszi, mert ez egyfajta szabadságot ad neki. Hasonlóképpen érvelnek a motorosok is, amikor arról van szó, hogy autó helyett mért a kétkerekű járművet választják. A BMW most csavart még egyet a történeten.

A BMW motorkerékpárokkal foglalkozó részlege két éven át dolgozott egy olyan technológián, amely képes a motort önállóan, emberi beavatkozás nélkül vezetni. A cég a napokban mutatta be az erre a célra átalakított R 1200 GS-t, amely elindulni, megállni és kanyarodni, sőt, a kanyardban a motort bedönteni is önállóan tudja.

A motorosoknak talán jó hír, hogy a BMW fejlesztői egyelőre nem tervezik, hogy önvezető technológiával ellátott motorokat dobjanak a piacra, bár kétségtelen, hogy a jelenlegi tesztek igen bíztatóak, így ez sem lenne meglepő. A szakemberek azért fejlesztették ki a kétkerekűt, hogy így vizsgálják meg, milyen biztonsági felszereléssel lehetne még kiegészíteni a jelenlegi járműveket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!