szerző:
hvg.hu

750 méter hosszan irtották ki a diófákat Zalakaros és Garabonc között, amikor felújították a kerékpárutat.

Az előtte-utána állapotról a Balatoni kerékpárút posztolt képeket: ugyanazon a ponton, Zalakaros határában készítettek fotót tavaly nyáron és idén ősszel. A különbség megdöbbentő, az aszfaltcsík mindkét oldaláról eltűntek a fák.

Az Index megkereste Zalakaros polgármesterét az ügyben, aki megírta, miért volt szükség a kettős fasor kiirtására.

Novák Ferenc szerint a rossz állapotban lévő kerékpárutat felújították és kétirányúvá tették, a bővítés azonban csak keleti irányban volt lehetséges, a fák pedig az út szélét érintették. „A nyugati oldalon a későbbiek során a fák növekedésével a kerékpárút nyomvonala is sérült volna. A közúthoz közel ültetett diófák pedig akadályozzák a magasabb gépjárművek közlekedését is (erre jó példa a szomszédos Garabonc település). Véleményem szerint hibás gyakorlat volt korábban ilyen terjedelmes lombkoronájú fák ültetése az említett helyeken. Az önkormányzat a 122 db diófa kivágására engedélyt kapott, és annak birtokában vágta ki. A kivágott fákat is önkormányzatunknak kell pótolni.”

A polgármester hozzátette, hogy a munkálatok befejezését követően a keleti oldalon megkezdődött a fák pótlása. „Mivel az ingatlan sávszélessége csekély, olyan fákat telepítettünk, melyek gyökérzete a későbbiek során nem károsítja annak burkolatát.”

Tavasszal Sárváron is diófák estek áldozatul a város és Rábasömjén között vezető bringaút kiszélesítésének.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hasít a magyar gazdaság, rég volt ekkora növekedés

Hasít a magyar gazdaság, rég volt ekkora növekedés

Elküldték a macedón tévéstábot Orbán háza elől

Elküldték a macedón tévéstábot Orbán háza elől

Egyszerűen eltűnnek az SMS-ek a Google telefonjairól

Egyszerűen eltűnnek az SMS-ek a Google telefonjairól

Kétmilliárd fölé ugrott az állami támogatás a hatvani sportcsarnokra

Kétmilliárd fölé ugrott az állami támogatás a hatvani sportcsarnokra

“A férjem kivitt az erdőbe, és baltával levágta a kezeimet"

“A férjem kivitt az erdőbe, és baltával levágta a kezeimet"

Seres: Mit tudhat Demeter Márta?

Seres: Mit tudhat Demeter Márta?