szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokan nincsenek teljesen tisztában az autós gyerekülések használatával, pedig csak néhány egyszerű kérdést kell tisztázni.

Ahogy az autóban ülő felnőttek számára teljesen automatikus mozdulat kell legyen a biztonsági öv becsatolása, úgy a gyermekeket minden esetben nekik szánt ülésben, vagy ülésmagasítóval kell szállítani. De mit mond erről a KRESZ?

Konkrétan ezt: "A gépkocsiban vagy a mopedautóban 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható."

Bár hátul alapvetően nagyobb biztonságot élveznek a kicsik, nincs akadálya annak, hogy az első utasülésen utazzanak. Fordított gyermekülés esetén ennek az a feltétele, hogy ki legyen kapcsolva az utasoldali légzsák, a gyermek tömegéhez és méretéhez választott normál gyermekülés vagy ülésmagasító használata esetében viszont nincs ilyen megkötés.

A 150 centiméternél nagyobb gyermekeknek már nincs szükségük kiegészítőre, elég szimplán bekapcsolniuk a biztonsági övet. Amennyiben lehetőség van rá, ez utóbbi magasságát úgy kell beállítani, hogy az ne vágja a gyermek nyakát, hanem körülbelül vállmagasságban legyen.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szakértők szerint hamarosan bekövetkezik az első halálos kibertámadás

Szakértők szerint hamarosan bekövetkezik az első halálos kibertámadás

Két nap alatt csaknem egymillió embert oltottak be az Egyesült Királyságban

Két nap alatt csaknem egymillió embert oltottak be az Egyesült Királyságban

Több tünetmentes Covid-fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba

Több tünetmentes Covid-fertőzött gyerek súlyos szövődményekkel került kórházba