szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

40 tonna lenne a megengedett maximumérték.

Az ukrajnai Odessza megyében a mérőműszerek egy 202 tonna súlyú teherautót rögzítettek - írja karpatinfo.net. A kamion Odessza régióból Ivano-Frankivszkba tartott. Ez a jármű jelenleg a túlterhelés bajnoka, amelyet eddig rögzítettek. A tavalyi rekordérék 115 tonna volt – teszi hozzá a lap.

Ahogy jellemzően máshol is, az ukrán utakon is legfeljebb 40 tonna súlyú teherautókkal lehet közlekedni. A megengedett tömeg átlépése igen káros az útfelületre, különösen nyáron.

A hazai utakon tavaly óta működik az automatikus, országos tengelysúlymérő rendszer. A TSM lényege és célja, hogy kiszűrje az utakról a túlterhelt járműveket. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint ezek fokozott baleseti kockázatot jelentenek, és hatványozottan nagyobb mértékben amortizálják az utakat. A szabályellenesen túlterhelt fuvarozók ráadásul jogtalan versenyelőnyre tesznek szert a jogkövető vállalkozásokkal szemben.

Egyelőre nem sokat hoz a 25 milliárdért kiépített tengelysúlymérő-rendszer

Több mint 25 milliárd forintot költött el a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. a teherautók tengelysúlymérő hálózatára, de eddig csak a tesztelése jóval többe került, mint amit a rendszer visszahozott.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!