szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hatalmas mennyiségben pörkölnek kávét az étteremlánc számára, amelynek nyomán olyan melléktermék is keletkezik, amely kiváló biokomponens bizonyos műanyagelemekhez. Erre csapott le a Ford.

Mivel az összes szén-dioxid-kibocsátás több mint egynegyede a közlekedési ágazatból származik, a nagy autóipari cégek folyamatos nyomás alatt vannak, hogy valamilyen módon csökkentsék ökológiai lábnyomuk méretét.

A Fordnál azt találták ki, hogy a McDonald’s számára pörkölt kávébab leváló héját hasznosítanák, amelyből egyébként mulcsot vagy grillszenet csinálnának Észak-Amerikában. Az autógyártó az élelmiszerhulladékot a gyorsétterem kiszolgáló üzeméből szállítja el egy olyan vegyipari egységbe, ahol „bioműanyaggá” alakítják.

©

A pehelyszerű, száraz, hártyás anyagot magas hőmérsékleten, alacsony oxigéntartalom mellett vegyítik más műanyagipari alapanyagokkal, majd ebből granulátumot képeznek, amelyet a műanyagipari gépek is használhatnak.

Ilyen "nyomokban kávét" is tartalmazó autóalkatrész lehet a jövőben például a fényszórók műanyagháza, illetve a motortérben lévő műanyagelemek - írja a The Verge.

Az így előállított alkatrészek nagyjából 20 százalékkal könnyebbek is, mint a tisztán műanyag elemek és 25 százalékkal kevesebb energiát igényel az előállításuk is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!