szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kedvezmény csak a 20 millió alatti Model 3-ra vonatkozik.

Magyarországon eddig nem lehetett állami támogatással Teslákat vásárolni, mivel az amerikai autógyártó nincs jelen a magyar piacon, illetve olyan szereplő sem akad itthon, aki teljesítené a vonatkozó jogszabályi előírást.

A problémát mostanra azonban orvosolták, az Universal Leasing Kft. ugyanis megállapodást kötött az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-vel. (Az IFKA az a lebonyolító szerv, amelynél pályázni kell az elektromos gépkocsik vásárláshoz elnyerhető 1,5 millió forintos állami támogatásért.)

A szerződés elkészülte a Portfolio szerint azt jelenti, hogy a náluk vásárolt,

bruttó 20 millió forint vételár alatti Tesla Model 3 esetében is igényelhető lesz a 1,5 millió forintos állami támogatás.

A vállalat honlapján közzétett tájékoztatóból az is kiderül, hogy a 1,5 millió forintos állami támogatással 16,86 millió forintért lehet hozzájutni egy Tesla Model 3-hoz Magyarországon. Ezért az összegért egy Model 3 Standard Range Plus verziót kaphatunk, amely egyetlen töltéssel nagyjából 400 kilométer megtételére képes. A nagyobb, 560 kilométeres hatótávolságú Model 3 Long Range indulóára 18,49 millió forint, ha az állami támogatást is belevesszük.

A megállapodás értelmében az Universal Leasingnek rendelkeznie kell szállítói megállapodással, Tesla-specifikus bemutatóteremmel, valamint egy elfogadott garanciális szerviz átadási és átvételi ponttal. Utóbbival kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy nem arról van szó, hogy a vállalat Tesla-szervizt fog építeni és működtetni Budapesten, hiszen erre nincs is lehetősége, mivel a Tesla soha nem köt olyan megállapodást, amelynek keretében más építi fel és üzemelteti a szervizét – írta a lap.

Az Universal Leasing Kft. már hónapok óta lobbizott azért, hogy állami kedvezménnyel kínálhassa a Tesla Model 3-t. Ajlik Csaba, a vállalat ügyvezető igazgatója egy vele készült interjú során azt mondta, tagjai a Magyar Elektromobilitás Szövetségnek, amely elkötelezett az iránt, hogy a Tesla bekerülhessen az állami támogatási rendszerbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!