szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezzel az útjavító technológiával gyorsan, jó minőségben és relatíve olcsón lehet harcolni a kátyúk ellen.

Bár az idei tél egészen enyhe volt, az időjárás ezúttal sem hagyta érintetlenül a sok helyen már amúgy sem túl jó állapotú hazai utakat. A kátyúk időről időre szinte minden útvonalon előbukkannak, van, ahol a helyiek virágok beültetésével hívják fel a figyelmet rájuk, és van ahol viccesen még horgászni is megpróbálnak bennük.

Ideális esetben az úthibákat a lehető leggyorsabban kijavítják. Erre többféle megoldás létezik, de mind közül az egyik legérdekesebb az úgynevezett "Blow-Patcher".

©

Ez nem más, mint egy a Schäfer-Technic által kifejlesztett különleges útjavító teherautó. A gyors, jó minőségű és elérhető árú kátyúzással kecsegtető technikát kezelők első körben vízzel kitisztják, majd pedig levegővel kiszárítják a kátyút. Ezután jöhet a kötőanyag, majd pedig a bitumenemulzió, a legfelső speciális réteg pedig arról gondoskodik, hogy az autók gumija miatt ne keletkezzen gördülő törmelék.

©

A Blow-Patchernek köszönhetően kátyúzáskor nem kell hosszú időre lezárni az érintett útszakaszt, az útjavítást követően a forgalom azonnal áthaladhat a betömött kátyú felett, sőt, az átgördülő autók egyben a tömörítésben is kiveszik a részüket.

Az 5 Celius-fok felett használható Blow-Patcherrel akár esőben is lehet dolgozni, a 9,84 méter hosszú, 2,5 méter széles, 3,78 méter magas és 26 tonna tömegű jármű kezeléséhez két személy szükséges. A technika óránként 0,5-5 tonna kátyúzóanyagot képes előállítani.

©

Hasonlóan érdekes útjavító technológia az American Road Patch, melynek lényege, hogy egy hatalmas matricához hasonlítható, méretre vágható speciális flexibilis anyaggal leragasztják a kátyúkat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!