#Bánkitó 2015

Zalavári Noémi Kult

A 36 kérdés, ami kiüti a Tindert

Két ismeretlen harmichat zavarbaejtően intim kérdést tesz fel a másiknak, majd négy perc szemezés után szerelembe esik. Elméletben ennyiből áll az ismerkedés egy pszichológus tanulmánya szerint, és a Bánkitó fesztiválon élőben is ki lehetett próbálni a különleges randit. A kísérletre a vártnál jóval többen jelentkeztek, és bizony volt olyan pár, akiknél a fesztivál után is folytatódott a történet. Szubjektív beszámoló a rendhagyó randiról.

hvg.hu Itthon

Bánkon sem találták meg a Fidesz legyőzőjét

Majd száz fiatal vett részt Bánkon azon a Kettős mérce beszélgetésen, ahol arra keresték a választ, hogy lesz-e baloldal 2018-ban. Csalódnia kellett azonban annak, aki azt várta, hogy végre kiderül, hogy lesz-e olyan baloldali párt a következő választásokon, amelyik képes lehet megszólítani a politikából kiábrándult fiatalokat és legyőzni a Fideszt.

hvg.hu Nagyítás

Ilyen volt a Bánkitó fesztivál

Véget ért a hetedik alkalommal megrendezett Bánkitó fesztivál: a széleskörű zenei választékon túl számtalan civil és kulturális program várta az érdeklődőket. A napijegyek péntekre és szombatra is elfogytak, és bár családias fesztiválként emlegetik, a Bánkitó éjszakai világa simán felvette a versenyt a hazai gigafesztiválok felhozatalával; a bulizni vágyók mindent megkaptak.

hvg.hu Kult

Fotók: Így törölte ki csipáit a Bánkitó fesztivál

A reggeli életképek jelentik egy fesztivál legszórakoztatóbb, legszürreálisabb pillanatait, nem volt ez másként az idei Bánkitón sem. Két fő fesztivál-típusra érdemes ilyenkor odafigyelni: az utolsó energiáit mozgósító táncolókra, és a véletlenszerűen fekhelyet találó megfáradókra. Fotóinkon bemutatunk néhány alaphelyzetet.

Kult

Ők hozzák újra divatba a népzenét

A Margaret Island tipikus fellépője a Bánkitó fesztiválnak: fiatalok, valami hazánkban újnak számítóval próbálkoznak, mernek kommunikálni a közönségükkel, és egymásra mutogatás helyett hisznek az együttműködésben. Alig egy éve alakultak, és az együttes nevét még nem, de dalaikat (főleg a Bolyongót) már ismeri meg egy átlag rádióhallgató. A fesztiválon adott koncertjük után a tóparton kérdeztük az ígéretes jövő előtt álló zenekar magját.

hvg.hu Élet+Stílus

Ha csak utolsó napra jutsz le a Bánkitóra, itt ér majd a reggel

Családias fesztivál ide vagy oda, a Bánkitó éjszakai világ simán felveszi a versenyt a hazai gigafesztiválok felhozatalával, a francia hip-hoptól kezdve a legalattomosabb house-ig mindent megkap a bulizni vágyó, csak keresni kell. Minikalauzunk a bánki fesztivál utolsó, vagy az első óráihoz.

Bicsérdi Ádám Kult

Quimby: "Hát, kurvára megöregedtünk"

Nem akarnak kifáradni, és belefulladni a szűkös magyar piacba, ezért időről időre kilépnek a szokásos koncertkörökből: a Quimby álnéven adott meglepetéskoncertet a Bánkitó fesztiválon. A zenekar ötlete volt az egyszeri alkalom, a fesztivál pedig rábólintott a Magyarországon ritka poénra. Kiss Tibit és Varga Líviuszt kérdeztük a koncert előtt arról, miért pont most és itt jött el az ideje a Retardált Brothers színre lépésének, és hogy hogyan inspirálódhat az ilyen alkalmakból egy jövőre már a 25. születésnapját ünneplő zenekar. Az is kiderül, miért adnának metál-koncertet a Parlament előtt.

Mizsur András - Zalavári Noémi Kult

"Jöttek a TEK-esek, és átváltoztam sárkánnyá"

Tudta, hogy Magneto, a Marvel képregények egyik szuperhőse roma származású volt? És hogy a hetedik kerület a szuperhősök bázisa? Az Éjjel-nappal 7ker elnevezésű csoport interaktív foglalkozása megmutatta, hogyan lehet gyerekkori traumáinkat roma gyerekek segítségével feldolgozni.

hvg.hu Kult

Titkos koncertet adott a Quimby a Bánkitó fesztiválon

Retardált Brothersként szerepeltek a fesztivál programjában, és bár egy ideje már suttogták a fesztiválon, hogy a név a Quimbyt takarja, azért sokak számára még így is meglepetés volt a fellépésük. A zenekar a koncerttel egyfajta gesztust tett a fesztiválnak, ahogy ők fogalmaztak, "nekik is izgalmas, ha kilépnek a szokásos játszótereikről".

hvg.hu Kult

Ennél jobb hely nem lesz a héten a szerelembe esésre

Titkos randikon megismerni egy idegent, sarokba szorítani egy párt elnökét, egy órára szegénnyé válni, receptet írni egy kuka tartalmából - a Bánkitó Fesztivál idén is többet nyújt egy sima zenei rendezvénynél. A feltörekvő zenekarok koncertjei, a nonstop elektronika mellett mini színházi fesztivál, és játékos, interaktív feladatokkal készülő civilek várják a fesztiválozókat. Három napra tutira Bánk lesz a legélhetőbb hely az országban.

Bicsérdi Ádám Kult

"Már a Playmobillal is rabszolgalázadást játszottam"

Főleg zenészként, dalszerzőként ismertek, de van egy másik oldaluk is: egyikük plakátrongálás miatt éjszakázott a rendőrőrsön, másikuk alternatív városi sétákat vezet turistáknak. Komáromy Gergely, reggae-zenész és aktivista, aki legközelebb már a kerítéshez és a menekülttáborokba menne, és Antonia Vai, aki Svédországból költözött hozzánk, és a dalszerzés mellett a Pride fontosságáról győzködi a magyarokat. Azért küzdenek, hogy mások is észrevegyék, hogy ez egy izgalmas és sokszínű hely.

Bicsérdi Ádám Kult

Egy fesztivál, ahol a sörbe hasznos tudást csapolnak

A híres gyerektáborok után Bánk újra pedagógia tereppé válik, de kisiskolás gyerekek helyett ezúttal fesztiválozó fiatalok lesznek az alanyok. A Bánkitó Fesztivál idén kiemelten foglalkozik kritikai pedagógiával, de megijedni nem kell, a hangsúly ezúttal is főleg a szórakozáson lesz. Mitől olyan különleges Bánk szelleme, és mi a legnagyobb baj a mai oktatási rendszerrel? Milyen kritikákkal találkoztak a fesztivál szervezői?

A Szputnyik V gyártója felbonthatja a szlovák szerződését

A Szputnyik V gyártója felbonthatja a szlovák szerződését

Agysérüléstől az izmok elsorvadásáig – Magyarországon is egyre több volt Covid-beteg szorul rehabilitációra

Agysérüléstől az izmok elsorvadásáig – Magyarországon is egyre több volt Covid-beteg szorul rehabilitációra

Egy, a Földhöz hasonló bolygóra bukkantak a Naprendszer közelében

Egy, a Földhöz hasonló bolygóra bukkantak a Naprendszer közelében

Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését

Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését

Túrázni indult a Perseverance Mars-járó, és ha már így tett, útközben fotózott is

Túrázni indult a Perseverance Mars-járó, és ha már így tett, útközben fotózott is

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

1000 képkocka/másodperc sebességgel rögzítették, hogyan működik egy régi, filmes videokamera

Merkely: Szigorítás nélkül meredeken emelkedne a fertőzöttek száma

Merkely: Szigorítás nélkül meredeken emelkedne a fertőzöttek száma

Hajlandó visszaállítani a régi kollektív szerződést a Continental Makón

Hajlandó visszaállítani a régi kollektív szerződést a Continental Makón

A címlapról ajánljuk