#Vaclav Havel

hvg.hu Világ

A kutyának sem kell Milos Zeman portréja

Pedig már féláron adnák a hivataloknak és iskoláknak a cseh köztársasági elnök portréját, de még így sem kell senkinek. A hírek szerint több ezer darab Zeman-kép porosodik a raktárakban.

Sik-Simon Rita Kult

"Nekünk heti három kihallgatás a napirend része volt"

A kelet-európai zenei újhullám legismertebb zenekara, a Plastic People of the Universe máig rendszeresen játszik, nyáron például kínai turnéra készül. A zenekar szaxofonosa és szövegírója, Vratislav Brabenec rendszerellenes izgatás miatt nyolc hónapot ült börtönben, röviddel később mégis aláírta a magyar ellenzék számára is fontos, 1977-es Emberi és Polgári Jogok Csehszlovák Chartáját. A 80-as évek elején a folyamatos vegzálások miatt aztán emigrálni kényszerült. Ha szólásszabadságról van szó, ma is aktív: elsők között támogatta a Pussy Riot szabadon bocsátásáért megfogalmazott 2012-es petíciót. A napfény íze – Kelet-európai rendszerváltások, 5. rész

MTI Világ

Meghalt Václav Havel személyi fotósa

Hosszú betegség után, 72 évesen elhunyt szombaton Oldrich Skacha cseh fotóriporter, Václav Havel egykori cseh ellenzéki vezető, későbbi államfő közeli barátja és személyi fotósa, az antikommunista cseh ellenzéki mozgalom képi dokumentálója - közölte a prágai Václav Havel Könyvtár.

MTI Világ

Raboskodó aktivista kapta az első Václav Havel-díjat

A fehérorosz bebörtönzött ellenzékinek, emberi jogi aktivistának, Alesz Bjaljatszkinak ítélte oda az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése az idén első alkalommal kiosztott Václav Havel-díjat - közölte hétfőn a strasbourgi testület.

MTI Világ

Egy rendezvényen vesz részt a dalai láma és Schmidt Mária

A dalai láma szerint a 20. század a vérontás és az erőszak százada volt. Az új generációnak azon kellene fáradoznia, hogy a 21. század a béke évszázada legyen. Egy prágai rendezvényen beszélt Tibet egyházi és politikai vezetője.

MTI Világ

Idén se vettek tudomást a roma holokausztról szóló megemlékezésről a vezető cseh politikusok

Az idén is ignorálták a vezető cseh politikusok a csehországi romák második világháború alatti tragédiájáról szóló megemlékezést a Prágától délnyugatra fekvő Letyben. Megjelent viszont a kegyeleti ünnepségen Dominik Duka prágai érsek, a cseh katolikus egyház feje, valamint több prágai nagykövetség - köztük a magyar - képviselője is.

MTI Világ

Magas rangú uniós díjat neveznek el Václav Havelről

Jelentőségében az Európai Parlament Szaharov-díjával lesz összemérhető az újonnan létrehozott Václav Havel-díj, amely az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének eddigi emberi jogi díját váltja fel - közölték hétfő este Prágában.

MTI Világ

Klaus nem érhet Hável nyomába

Václav Klaus nem volt jó köztársasági elnök - derült ki legalábbis abból a felmérésből, amelyet a Mladá Fronta Dnes című legolvasottabb cseh politikai napilap számára készített a Median közvélemény-kutató intézet.

MTI Világ

Alaposan leszólta elődjét egy interjúban a cseh államfő

Václav Havel egy szélsőséges baloldali volt, aki bomlasztotta a létező társadalmi rendet - állítja Václav Klaus cseh köztársasági elnök. A Do Reczy című lengyel konzervatív hetilap hétfői kiadásában megjelent interjújában elődje ideológiáját "havelizmusnak" minősítette Klaus, és a francia jakobinusok ideológiájához hasonlította. Szerinte Havel célja egy "elitista posztdemokrácia" kialakítása volt, és a piacot állítólag "kofáskodásnak" tartotta.

Csehszlovák Kém Világ

Egy kommunista, egy zsidó, egy osztrák és az Avatar

Kitetovált fejű egykori szkinhedtől nagy politikai túlélőkön át öntudatos aktivistanőkig színes mezőny fut neki az első közvetlen cseh elnökválasztásnak. A választás egyáltalán nem tűnik lefutottnak, de a balosok járhatnak jól vele.

MTI Világ

Megkerült Václav Havel legendás számítógépe

A tavaly decemberben elhunyt cseh politikus a nyolcvanas években, még ellenzéki vezetőként használta a gépet. Elnökké választása után az IBM cég új számítógépet küldött Havelnek, miközben a régi gépet elszállította és máig megőrizte.

Csehszlovák Kém Nyüzsi

Göncz Árpád repülőtér

Olyan fájin érezni, hogy nem vagyunk gyarmat: Horthy-szobor, Turul-szobor, Mága Vitéz, nem hiába, kormányunk nemcsak tudja, érti is az idők szavát, csupa nyitottság és modernség, a magyar történelem legszebb pillanatait idézik fel sorra, no, izzadnak már a károgók, aki a Sporting-verés után fideszotonozik, az nem magyar. Eközben Csehországban egy legendás rendszerváltóról nevezték el a prágai nemzetközi repülőteret: Václav Havel Airport Prague.

MTI Világ

Mától Václav Havel nevét viseli a prágai reptér

A decemberben elhunyt volt csehszlovák és cseh köztársasági elnök nevét viseli péntek dél óta a prágai Ruzyne repülőtér. Fero Fenic szlovák filmrendező vetette fel a politikus halála után, hogy nevezzék át Václav Havel Repülőtérre a légikikötőt, ahol év 11-12 millió utas fordul meg.

1 2 3
Radar360: Orbán szerint "ez egy szabad ország, mindenki úgy él, ahogy akar"

Radar360: Orbán szerint "ez egy szabad ország, mindenki úgy él, ahogy akar"

Már a kiabálást is felismeri a drón, és tűpontosan működik

Már a kiabálást is felismeri a drón, és tűpontosan működik

Bukás lett a német CureVac vakcina, csak 47 százalék a hatékonysága

Bukás lett a német CureVac vakcina, csak 47 százalék a hatékonysága

1,1 milliárd felhasználói adatot loptak el az Alibabától

1,1 milliárd felhasználói adatot loptak el az Alibabától

Párharcokban veszélyesnek tartja a magyar támadókat a francia hátvéd

Párharcokban veszélyesnek tartja a magyar támadókat a francia hátvéd

Budapest díszpolgára lett Ráday Mihály városvédő

Budapest díszpolgára lett Ráday Mihály városvédő

Kovács Bálint: A Fidesz szavazói nem hülyék, de a Fidesz hülyének nézi őket

Kovács Bálint: A Fidesz szavazói nem hülyék, de a Fidesz hülyének nézi őket

A spanyol bajnok is vinné Szalai Attilát

A spanyol bajnok is vinné Szalai Attilát

A címlapról ajánljuk
Még több hír a VOLKSWAGEN támogatásával