szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A film az egykori köztársasági elnök politikai karrierjének kezdetét mutatja be.

Játékfilmet forgatnak Václav Havel volt cseh államfő és drámaíró szocialista rendszerbeli ellenzéki tevékenységéről, jelentette be pénteken a prágai Bontonfilm társaság, amely megszerezte a Havel munkacímet viselő alkotás forgalmazói jogait.

A forgatás szimbolikus időpontok között zajlik, az első felvételeket jelképesen augusztus közepén, Csehszlovákia 1968. augusztus 20-i megszállásának évfordulója előestéjén készítették, az utolsókat novemberben, az 1989-es bársonyos forradalom kitörésének évfordulója körüli napokban tervezik felvenni.

A film története 1968 augusztusában kezdődik, amikor a Varsói Szerződés öt tagállamának hadseregei megszállták Csehszlovákiát, hogy véget vessenek a prágai tavaszként híressé vált reformfolyamatnak. Az első képek egy színházi premierről és az azt követő fogadásról szólnak, amelyen megjelennek a főszereplők. A történet az 1989-es csehszlovákiai rendszerváltás idején ér véget, amikor a korábbi ellenzéki aktivistából csehszlovák köztársasági elnök lett. A film lényegében azt fogja bemutatni, hogyan lett az emberi jogi harcosból hivatásos politikus.

Václav Havel szerepét Viktor Dvorák cseh színész fogja alakítani, a rendező Slávek Horák lesz.

A film elsősorban a szereplők életét, jellemét és kapcsolatait fogja bemutatni, a történelmi korszak csak ennek háttérét adja – nyilatkozta Horák újságíróknak.

További részletek még nem ismertek, annyit azonban tudni, a filmet várhatóan 2020 nyarán mutatják be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!