hvg.hu Gazdaság

Na, így dugjon el ezer ingatlant az adóhivatal kíváncsi szeme elől!

Egy olasz örökösnőt azzal gyanúsítanak, hogy több mint 1200 ingatlant "bújtatott el" az adóhivatal szeme elől. Az ingatlanok értéke állítólag 2 milliárd euróra – körülbelül 600 milliárd forintra – rúg, a hatóságok 17 millió euró elmaradt adóbevételt kérnek számon Angiola Armellinin.

hvg.hu Gazdaság

"Nem állok ki, ha nincs bizonyítékom" – nem tágít a NAV "leleplezője"

Felkavarta az állóvizet Horváth András volt adóellenőr színre lépése, aki szerint 1000 milliárdos tétel az, amit a legnagyobbak évente elcsalnak, miközben a NAV ezekben az ügyekben rendszeresen nem lép fel kellő erővel. Horváth szerint ő nem a levegőbe beszél, egyes adótanácsadók ugyanakkor kétségeiknek adtak hangot az intézményesített "letelefonálásokról" hallva, ráadásul szerintük nem is biztos, hogy egy ember ilyen mélységben átláthatta a rendszer működését. A hvg.hu által megkérdezett kiskereskedelmi láncok közölték, minden előírást betartottak, alapvető érdekük a tiszta kereskedelem, illetve van olyan cég, amely nem is lehet érintett határon átnyúló adócsalásban, mivel forgalmazott termékeinek 90 százaléka magyar.

hvg.hu/MTI Gazdaság

Kitálalt a NAV-os: az Élőlánc kiáll mellette

Az Élőlánc Magyarországért kiáll a kitálaló volt NAV-os munkatárs mellett, akit az adóhivatal feljelent "az intézmény működését érintő megalapozatlan, rágalmazó kijelentései" miatt.

hvg.hu Gazdaság

Hopp, épp a pénzügyminiszter nem fizette be az adót

Görög sajtóhírek szerint eljárás indulhat Jeórjiosz Papakonsztantinu volt pénzügyminiszter és felesége ellen, akik úgy fest, nem fizettek be 3 millió eurónyi adót 2000 és 2010 között. A volt pénzügyminiszter ellen ráadásul már eljárás indult amiatt is, hogy meghamisíthatta az úgynevezett Lagarde-listát, melyen adóelkerülők találhatók, mivel több rokona is a listán volt. Papakonsztantinu hivatali ideje alatt lett a hellén állam az eurózóna tagja.

hvg.hu Vállalkozás

Legális az Apple adóelkerülése

A kaliforniai óriás tökélyre fejlesztette adómegtakarítási rendszerét. Az USA-n kívül szerzett 36,8 milliárd dolláros nyeresége után mindössze 1,9 százalék adót fizetett. Az amerikai tőzsdefelügyelet szerint a cég nem sértette meg az adózási jogszabályokat.

hvg.hu Gazdaság

Megirigyelték Orbánék luxusáfa-ötletét?

A görög kormány, magyar társához hasonlóan, is kacérkodik egy külön luxusadó bevezetésének ötletével. A luxusadót azért vezeti be Görögország, mivel a korábbi adóemelések ellenére a költségvetés adóbevételei elmaradnak a tervezettől. Az új adótól 100-130 millió eurós pluszbevételre számít a hellén kormányzat.

hvg.hu Gazdaság

Pelenkában menekítik a pénzt Svájcból

A svájci kormány főként a nemzetközi nyomásnak engedve egyre inkább igyekszik kiszorítani azon külföldieket, akik az ország bankjait adóelkerülésre használták fel. A német kormány svájci számlákat tartó német állampolgárok neveit tartalmazó CD-bevásárlása is sokakat elriasztott, egyre többen számolják fel az alpesi országban tartott bankszámlájukat. Volt olyan illető, aki egy inkontinencia miatt használatos pelenkában vitt volna ki Svájcból 140 ezer euró készpénzt.

hvg.hu Vállalkozás

A görög cégek már inkább nem adóznak

A turisták által legkedveltebb görög szigeteken, közel minden vállalat megtagadja az áfás számla kiadását, azaz gyakorlatilag elkerüli az adófizetést - derült ki a hatósági vizsgálatokból.

MTI Gazdaság

Egyre többen bukhatnak le az adóelkerülő stratégiájuk miatt

Az adóhatóságok egyre inkább vizsgálják az adóstruktúrák mögött lévő valóságos gazdasági tartalmat: míg eddig főként a kifejezetten jogellenes, törvénybe ütköző adókikerülő magatartások akadtak fenn, most már azokat is megkérdőjelezik, amelyek jogszerű lépésekből állnak ugyan, de fő céljuk az adóelkerülés – figyelmeztet a Faludi Wolf Theiss Ügyvédi Iroda.

MTI Gazdaság

A brit kormánynak elege van a multik adóelkerüléséből

Nagy-Britannia véget vet annak a gyakorlatnak, hogy a multinacionális cégek "homályos" offshore adóparadicsomokba menekítik ki jövedelmeiket a brit adóhivatal elől, és reméli, hogy e törekvéséhez meg tudja nyerni a többi vezető ipari hatalmat is - mondta kedden, a nyolc legnagyobb iparosodott gazdaság (G8) észak-írországi csúcstalálkozójának záró munkanapján a brit pénzügyminiszter.

hvg.hu Vállalkozás

Ahol csak lehet, kerülik az adót a multik

Megelégelték a fejlődő országok, hogy kibújnak a társasági adó megfizetése alól a multinacionális vállalatok. Guy Scott, Zambia alelnöke szerint kormányát évente kétmilliárd dollár veszteség éri az adó megfizetésének elmaradása miatt. Ez nagyobb összeg, mint amennyit Zambia évente együttesen egészségügyre és oktatásra költ.

hvg.hu Vállalkozás

Évi ezermilliárd eurót dugnak el a cégek

Az uniós tagállamok eddig többnyire csak a jogellenes adókikerülő magatartásokat üldözték, most egyre inkább fel kívánnak lépni a formailag jogszerű, de agresszív adótervezés ellen is. Erre azért van szükség, mert becslések szerint mintegy 1000 milliárd euró tűnik el évente a tagállamok költségvetéséből az adóelkerülő magatartások miatt. Ez az összeg egyébként nagyságrendileg az unió 2014-2020 közötti költségvetésének felel meg.

MTI Gazdaság

Minden tagot kötelezne az EU az adóelkerülés elleni fellépésre

Az Európai Unió a 27 tagállam mindegyikét kötelezné az egyéni befektetési jövedelmekről és tőkenyereségekről szóló bizalmas adatok kiszolgáltatására a vagyonos befektetők adóelkerülése elleni erőteljesebb fellépés jegyében - írta a hétfői Financial Times.

hvg.hu Vállalkozás

Ciprus, a Seychelles-szigetek és Svájc a legkedveltebb magyar offshore ország

Az elmúlt húsz évben folyamatosan emelkedett azon magyar cégek száma, amelyek valamelyik offshore-paradicsomban bejegyzett tulajdonossal is rendelkeztek. A legkedveltebb célpont Ciprus, a Seychelles-szigetek és Svájc. Az offshore országok iránti érdeklődést sem az aktuális magyar és világgazdasági helyzet, sem a hazai adózásra vonatkozó jogszabályok nem befolyásolják érdemben.

hvg.hu Vállalkozás

Az NGM kizárja az offshore cégeket az akkreditációból

Az elmúlt évtizedben kiemelt nemzetközi figyelmet kapott a nemzetközi adóelkerülés elleni küzdelem. A Nemzetgazdasági Minisztérium "nem lehet elnéző a könyvelők kötelező továbbképzésében résztvevő társaságokkal szemben" - közölte a tárca.

Nagy Gergő Gazdaság

Így taszít válságba egy kormányt az offshore

Komolyan megrengeti a francia kormányt egy offshore-botrány. A francia költségvetési miniszter március végén kénytelen volt lemondani, miután kiderült, hogy euró százezreket rejtegetett évtizedekig egy svájci bankszámlán. Az ügy akkora hullámokat kavar, hogy kormányátalakítást is rebesgetik, emellett pedig a nemrég nyilvánosságra került, rendkívüli mennyiségű nemzetközi offshore-adatbázisban is található legalább 130 francia név, így az ország gazdasági-politikai elitje nem érezheti magát biztonságban.

MTI Gazdaság

Adóamnesztiát tervez a szlovák kormány

A vállalatokra nem vetnének ki bírságot adóelkerülés miatt, ha önként hazaviszik külföldi adóparadicsomokban vagy offshore cégekben elhelyezett pénzüket és megfizetik utána az adót - olvasható a szlovák pénzügyi tárca idei programjában.

hvg.hu Itthon

Lázár minden bankszámlatitkot kisajtolna Svájcból

A svájciak többet tudnak, mint amennyit elárulnak és a magyar kormány minden magyar bankbetét-információt tudni akar, de a kinti jövedelmek megadóztatásáról legkorábban 2015-re születhet megállapodás az alpesi országgal - mondta Lázár János egy keddi sajtómegbeszélésen. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta, nem a kisbetétesekre, hanem a nagyobb összegű tételekre utaznak majd, és hozzátette, a kormánynak "érzései és benyomásai" vannak a kint lévő betétekről.

1 2 3 4 5 6 7
Tüdőgyulladása és szívproblémái voltak Sean Connerynek

Tüdőgyulladása és szívproblémái voltak Sean Connerynek

Ön is tesztelheti: itt a Spotify Stories

Ön is tesztelheti: itt a Spotify Stories

Színház és vállalkozás: így még nem láthattuk Shakespeare műveit

Színház és vállalkozás: így még nem láthattuk Shakespeare műveit

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

Van, amire jobb egy mesterséges barát, mint a szülő?

Van, amire jobb egy mesterséges barát, mint a szülő?

Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára

Camel festésű B-csoportos régi Lancia vár új gazdára

Ezer lélegeztetőgép sem került ki a kórházakba a beszerzett 17 ezerből

Ezer lélegeztetőgép sem került ki a kórházakba a beszerzett 17 ezerből

Magyar természetvédelmi szakemberek segítenek be öt balkáni államban

Magyar természetvédelmi szakemberek segítenek be öt balkáni államban

A címlapról ajánljuk
Még több hír a METRO támogatásával