#bio

Ökogasztro és a slammerek
 

Ökogasztro és a slammerek

„Nem savanyú a citrom drágám, csak rosszul eszed” – üzeni a slam poetry néven egyre népszerűbb szabad költői versenyek üdvöskéje a pesti galériások utcájából. Egy olyan, nemrégiben nyílt helyről, ahol sajátos együttállással lepik meg a nagyérdeműt: a 21. századi kortárs líra és a fenntartható gasztronómia találkozik a bisztrópultnál.

V.T. V.T.

Gasztroturista : kalandozás Ausztria kertjében
 

Gasztroturista : kalandozás Ausztria kertjében

Legtöbbünknek, ha Ausztria, akkor egy kis Bécs kávézással, tafelspitzzel, Wiener schnitzellel; télen pedig valahol a hegyekben sielés, hüttézés, gőzgombóccal. Mi most tavasznézőben jártunk, almafavirágzás idején Kelet-Stájerországban, ami alig 3-4 órányi autóútra van tőlünk olyan természeti és kulináris kincseket rejtegetve, amikre nem is gondolnánk.

Sz. J. Sz. J.

Egy sörreklám margójára
 

Egy sörreklám margójára

Egy frappáns marketingfogás és az ízlelőbimbóink becsapnak, vagy csak nem gondolkodunk? Elég, ha meghallunk egy-egy divatos hívószót: kézműves, házi, bio. Íme egy sörreklámban az átverés eszenciája.

hvg.hu hvg.hu

Hamis ételek - beetet a maffia
 

Hamis ételek - beetet a maffia

Imádjuk az olasz konyhát, nem sajnáljuk a pénzt igazi mozarellára, pármai sonkára, extra szűz olívaolajra. De vajon a Made in Italy termékek tényleg azok, amik?

Tóth Sándor Tóth Sándor

Egri bor nyert a németországi bioversenyen
 

Egri bor nyert a németországi bioversenyen

A legjobb boroknak járó nagy aranyérem elismerést szerezte meg az egri Gajdos Pincészet 2009-es Cabernet Franc Selection bora a világ első számú bioborversenyén, a németországi Mundus Vinin, a díjat szerdán adták át Nürnbergben.

MTI MTI

Macskafröccs vagy bio tej?
 

Macskafröccs vagy bio tej?

Már nem csak a „brit tudósok”, hanem a tekintélyes amerikai Stanford Egyetem kutatói is azt állítják, hogy alig van különbség a hagyományos és a biotermelésből származó élelmiszerek között – derül ki a Die Presse mai számából.

T. K. T. K.

Bio csomagolást fejlesztettek ki magyarok
 

Bio csomagolást fejlesztettek ki magyarok

Komposztálható bio csomagoló alapanyagot fejlesztett politejsavból (PLA) az Első Magyar Csomagolástechnikai Klaszter keretében létrejött Biopackpro Csomagolástechnikai Projekt Kft. az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében.

MTI MTI

Már nem divat a nagy zabálás
 

Már nem divat a nagy zabálás

A világ folyamatosan változik körülöttünk, gasztro trendek jönnek-mennek. Szerencsére idehaza is igyekszünk már túllépni a magyaros konyha hagyma-paprika - zsír szentháromságán. A tengerentúlon általában mindig néhány lépéssel előttünk járnak, így a takarékosság és egészségtudatosság jegyében lássunk most néhányat az idei amerikai gasztro-trendek közül.

SZJ SZJ