#botulizmus

Végre sikerülhet kicselezni a botoxot
 

Végre sikerülhet kicselezni a botoxot

Bár a botox szó elsősorban a kozmetikából lehet ismerős, ezért ártatlannak tűnhet, egy rövidítésről van szó, amely egy valójában igen veszélyes idegméregre, a botulinum toxinra utal (szépészeti célokra természetesen az egészségre veszélytelen koncentrációban használják).

HVG HVG





Botulizmus: csiperkéből készítették a szarvasgomba pestót
 

Botulizmus: csiperkéből készítették a szarvasgomba pestót

A vizsgálatban érintett egri kistermelő készítette azokat az élelmiszereket, amelyek miatt botulizmusban betegedett meg több ember – közölte kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság 60 nappal meghosszabbította az élelmiszerbiztonsági vizsgálatot, eredmény augusztus végére várható. Eddig egyebek mellett az derült ki, hogy a szarvasgomba pestóban nem sok szarvasgomba volt.

MTI MTI

Kenőmájas ölt meg kis híján egy győri férfit
 

Kenőmájas ölt meg kis híján egy győri férfit

Az intenzív osztályon kötött ki az a 37 éves győri férfi, aki három hete lejárt szavatosságú kenőmájast evett. A botulizmus nevű betegséget kapta meg, amelyet kolbászmérgezésként is emlegetnek. Már túl van az életveszélyen, de legyengült és sokat fogyott – derül ki a Kisalföld cikkéből.

hvg.hu hvg.hu




Fesztiválon is árulhatták a veszélyes magyar élelmiszert
 

Fesztiválon is árulhatták a veszélyes magyar élelmiszert

Elképzelhető, hogy a szombaton véget ért szolnoki Tiszavirág Fesztiválon is árulhattak olyan termékeket, amelyek fogyasztása a botulizmus nevű betegséget okozhatja - közölte Péter István Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos és Sinkó-Káli Róbert, a megye tiszti főorvosa vasárnap az MTI-vel.

MTI MTI

15 tipp a biztonságos disznóvágáshoz
 

15 tipp a biztonságos disznóvágáshoz

Hétvégére megérkezik a hideg, amely jól jön a disznóvágásokhoz is. Annak érdekében, hogy az esemény csak örömöt okozzon a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a biztonságos húsfeldolgozás feltételeiről.

hvg.hu hvg.hu


Mikor gyanakodjunk mérgezésre?
 

Mikor gyanakodjunk mérgezésre?

Szalmonella, campylobacter, staphylococcus: e három, a hőségben gyorsan szaporodó baktériumtörzs felelős a nyári ételmérgezések többségéért. Becslések szerint évente több tízezerre tehető - az enyhe, tünetmentesen átvészelt - ételfertőzések száma, tavaly az érintettek töredéke, csupán kilenc-tíz százaléka szorult kórházi ellátásra.

hvg.hu hvg.hu