#botulizmus

Végre sikerülhet kicselezni a botoxot
 

Végre sikerülhet kicselezni a botoxot

Bár a botox szó elsősorban a kozmetikából lehet ismerős, ezért ártatlannak tűnhet, egy rövidítésről van szó, amely egy valójában igen veszélyes idegméregre, a botulinum toxinra utal (szépészeti célokra természetesen az egészségre veszélytelen koncentrációban használják).

HVG HVG


Kenőmájas ölt meg kis híján egy győri férfit
 

Kenőmájas ölt meg kis híján egy győri férfit

Az intenzív osztályon kötött ki az a 37 éves győri férfi, aki három hete lejárt szavatosságú kenőmájast evett. A botulizmus nevű betegséget kapta meg, amelyet kolbászmérgezésként is emlegetnek. Már túl van az életveszélyen, de legyengült és sokat fogyott – derül ki a Kisalföld cikkéből.

hvg.hu hvg.hu





Botulizmus: csiperkéből készítették a szarvasgomba pestót
 

Botulizmus: csiperkéből készítették a szarvasgomba pestót

A vizsgálatban érintett egri kistermelő készítette azokat az élelmiszereket, amelyek miatt botulizmusban betegedett meg több ember – közölte kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság 60 nappal meghosszabbította az élelmiszerbiztonsági vizsgálatot, eredmény augusztus végére várható. Eddig egyebek mellett az derült ki, hogy a szarvasgomba pestóban nem sok szarvasgomba volt.

MTI MTI




Fesztiválon is árulhatták a veszélyes magyar élelmiszert
 

Fesztiválon is árulhatták a veszélyes magyar élelmiszert

Elképzelhető, hogy a szombaton véget ért szolnoki Tiszavirág Fesztiválon is árulhattak olyan termékeket, amelyek fogyasztása a botulizmus nevű betegséget okozhatja - közölte Péter István Jász-Nagykun-Szolnok megyei főállatorvos és Sinkó-Káli Róbert, a megye tiszti főorvosa vasárnap az MTI-vel.

MTI MTI

15 tipp a biztonságos disznóvágáshoz
 

15 tipp a biztonságos disznóvágáshoz

Hétvégére megérkezik a hideg, amely jól jön a disznóvágásokhoz is. Annak érdekében, hogy az esemény csak örömöt okozzon a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a biztonságos húsfeldolgozás feltételeiről.

hvg.hu hvg.hu

Mikor gyanakodjunk mérgezésre?
 

Mikor gyanakodjunk mérgezésre?

Szalmonella, campylobacter, staphylococcus: e három, a hőségben gyorsan szaporodó baktériumtörzs felelős a nyári ételmérgezések többségéért. Becslések szerint évente több tízezerre tehető - az enyhe, tünetmentesen átvészelt - ételfertőzések száma, tavaly az érintettek töredéke, csupán kilenc-tíz százaléka szorult kórházi ellátásra.

hvg.hu hvg.hu