szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ legerősebb kávéinak forgalmazójaként hirdeti magát a Death Wish Coffee, a vállalat nevében szereplő kifejezés halálvágyat jelent. Most viszont kiderült, hogy a kávére nem csak ereje miatt, viccként illik a név, hanem valóban van benne egy anyag, amely közvetetten végzetes mérgezést okozhat.

Termékvisszahívást jelentett be az amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) és a Death Wish nevű vállalat, a cég által gyártott Nitro Cold Brew nevű kávéra – számolt be a USA Today.

A prémium minőségű, sötétre pörkölt biokávé különböző kiszereléseit forgalmazó vállalat egy kávézóként indult még 2012-ben. Mike Brown alapító sehol sem talált saját ízlésének megfelelő ízű és főként erejű kávét, és arra gondolt, hogy ez talán másoknak is igénye lenne. Az elnevezés is innen származik, ahogy a kávé csomagolásán lévő, hagyományosan nagyon erős termékeket jelölő koponya is.

©

A Nitro Cold Brew nevű termékükről viszont kiderült, hogy más értelemben is igaz lehet rá a jelzés. Benne ugyanis Clostridium botulinum fordulhat elő, amely a botulinum toxint termeli. A baktériumi fertőzés botulizmust okozhat: blokkolja az idegrendszert, bénítja a légzési- és a mozgatóizmokat, így könnyen végzetes lehet, halálhoz vezethet.

Az FDA jelentése szerint jelenleg nem ismert olyan eset, melyben valaki ténylegesen megbetegedett a kávétól. Hogy ezután se legyen ilyen, ezért rendelték el a termékvisszahívást.

Itthon legutóbb három éve volt nagyobb port kavart botulizmusjárvány, akkor egy többféle terméket is gyártó egri vállalkozóhoz vezettek a szálak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alföldi Róbert, Hernádi Judit és Mácsai Pál is támogatta az SZFE-t az ITM előtt

Alföldi Róbert, Hernádi Judit és Mácsai Pál is támogatta az SZFE-t az ITM előtt

Kiemelt figyelmet kap majd a környezetvédelem Jacinda Ardern következő ciklusában

Kiemelt figyelmet kap majd a környezetvédelem Jacinda Ardern következő ciklusában

Repülő Iron Maneket csinál katonáiból a brit haditengerészet, így szállnak át az ellenséges hajókra

Repülő Iron Maneket csinál katonáiból a brit haditengerészet, így szállnak át az ellenséges hajókra