#csúcsgasztronómia


 

"A vendégeknek főzök, nem az ételkritikusoknak"

Szülei mérnöknek szánták, ám őt mindig is a vendéglátás vonzotta. Franciaországtól Hong Kongig sok helyen megfordult, markáns véleménye van a gasztronómia jelentéséről, vendégeiről távoli rokonként szeretne gondoskodni, és magasról tesz az ételkritikusok véleményére. Neki a vendég a fontos. Végre valaki, aki ezt ilyen határozottan kimondja. A Hertelendy Gourmet Fesztivál kapcsán indított interjú-sorozatunk utolsó felvonásaként Hampuk Zsolttal, a Relais & Châteaux Hertelendy Kastély séfjével beszélgettünk.

Sz. J. Sz. J.

Lekenyerezett minket Budapest új büszkesége
 

Lekenyerezett minket Budapest új büszkesége

Az eddigi magas gasztronómiát célzó Michelin-csillagos éttermek mellett most egy bisztró is megkapja a kitüntetést, még ha az érintettek alig hiszik is el. Körülnéztünk a Borkonyhában, ami tulajdonképpen már a kenyérnél megvett minket, de azért végigkóstoltuk a hat fogást.


Széll Tamás elárulta, mi lenne az utolsó vacsorája
 

Széll Tamás elárulta, mi lenne az utolsó vacsorája

Máshol régen felismerték, hogy a csúcsgasztronómia nem pénzkidobás - mondta a Heti Válasznak adott interjúban Széll Tamás, a lyoni Bocuse D'Or szakácsversenyen első magyarként részt vevő és tizedik helyezést elérő séf, aki elárulta, hogyan rohanják le az ellenőrök a versenyzőket, és azt is, hogy mit enne az utolsó vacsoráján.

hvg.hu hvg.hu


A hét receptje: visszahozzuk, ami eltűnt a szocializmusban
 

A hét receptje: visszahozzuk, ami eltűnt a szocializmusban

Bakszakáll, pozdor, téli spárga, szegények spárgája – ez mind a feketegyökér, ami az átkos ötvenes években még ugyancsak gyakran előfordult a falusi piacokon, s persze a konyhákon. Aztán amint fejlődött a szocializmus, úgy tűnt el. Mostanság viszont a csúcsgasztronómiában mutatkozik.

-gy- -gy-

Csúcsgasztró a kastélyban: biztos recept?
 

Csúcsgasztró a kastélyban: biztos recept?

Recept: végy egy vidéki kastélyszállót, tégy bele egy külföldön már bizonyos utat bejárt séfet, add hozzá egy este erejéig a mestereit és barátait is, hívj meg hirverés nélkül hedonista vendégeket, reptess be egy AN-2 repülővel csokornyi osztrák újságírót, fűszerezd még néhány magyarral és máris tálalható. Ja, és szórd meg az egészet négy Michelin-csillaggal.

Harmath Csaba Harmath Csaba