hvg.hu Gazdaság

Nő a befektetési célú ingatlanvásárlók száma

A lakáspiac 2014-es első féléves teljesítménye több mint 10 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában mért tranzakciószámot. A növekedés mögött részben befektetési célú vásárlások állnak, ahol a befektetők a jövőbeli áremelkedés reményében, illetve kiadási céllal vásárolnak. Ez utóbbit az egyetemisták albérletkeresése is aktuálissá teszi, de a bérlői kereslet az elmúlt években tőlük függetlenül is bővült A lakáskiadásból az idei első féléves árakkal és bérleti díjakkal számolva, egy tízéves időtávon 7-8 százalékos hozamokat is el lehet érni. A bérleti díjak, ha csak kis mértékben is, de évek óta folyamatosan növekednek – összegzi az Otthon Centrum.

hvg.hu Karrier

Miért nem tudnak elhelyezkedni a kisgyermekes szülők?

Magyarországon komoly problémát jelent az alacsony munkaerőpiaci aktivitás; e tekintetben hazánk az EU-országok között Málta után az utolsó helyen áll. A nem dolgozók jelentős részét nálunk a kisgyermekes szülők alkotják, ezzel a statisztikával pedig egyike vagyunk azoknak az országoknak, ahol ennek a társadalmi rétegnek a foglalkoztatottsága több mint huszonöt százalékkal elmarad a gyermek nélküli, vagy már idősebb gyermeket nevelő szülőkétől.

MTI/Napi Gazdaság Karrier

Rossznak látják elhelyezkedési esélyeiket a magyarok

Tíz magyarból nyolc rossznak látja a munkaerő-piaci helyzetét, és csak 12 százalék hiszi úgy, hogy könnyen állást tudna találni - ismerteti a Napi Gazdaság keddi száma a Gallup piackutató intézet 146 országban végzett felmérése alapján.

hvg.hu Karrier

Így robbanhat be gyorsan a munkaerőpiacra

A munkaadók lassú reagálása, az elhúzódó kiválasztási folyamat és az elhelyezkedéssel járó stressz jelenti a legtöbb gondot az álláskeresők számára jelenleg a munkaerőpiacon – derült ki a HVG Állásbörze januárban, ezer munkavállaló megkérdezésével készített felméréséből. Hogyan lehet a hónapokig tartó reménytelen pályázási időszakot lerövidíteni?

Karrier

Négy végzetes hiba az önéletrajzban

Sokszor még egy hibátlan önéletrajz is kevés az elhelyezkedéshez, így biztosan nem elég, ha csak a legáltalánosabb gépelési vagy helyesírási hibákat próbálja meg elkerülni pályázati anyagában az álláskereső. Mitől másznak a falra a HR-esek?

MTI Karrier

ENSZ: világszerte egyre ijesztőbb a fiatalkori munkanélküliség

A fiatalokat a felnőtteknél is jobban sújtja a munkanélküliség világszerte. Míg tavaly a 15-24 éves korosztály 12,6 százaléka, a 24-65 éves felnőtt korosztálynak csupán 4,8 százaléka volt munka nélkül, vagyis a fiatalok esetében a munkanélküliség esélye világszerte közel háromszorosa a felnőttekének - áll az ENSZ legújabb, a fiatalkorúak munkakilátásaival foglalkozó jelentésében.

Karrier

Nem is olyan extrém sport az álláskeresés?

Biztosan ismerik az érzést, akik kerestek már munkát: még csak vissza sem jeleznek a cégek a pályázatra, és hiába lennénk megfelelő jelöltek, nem hívnak be interjúra. Álláskeresőként gyakran kívánjuk, bárcsak kaphatnánk öt percet, hogy személyesen beszéljünk a döntéshozóval és meggyőzzük őt alkalmasságunkról.

MTI Karrier

A fiatalok munkavállalását segítené az Európa Tanács

Napirendre kerül a fiatalok munkavállalását segítő programcsomag is az Európa Tanács január 30-i ülésén, amely része az EU növekedési jelentésében is megjelenő foglalkoztatás programnak - jelentette be Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) rendezvényén.

Karrier

Interjú előtt sem lazíthat, ha jó állást akar!

Téved az álláskereső, ha azt gondolja, hogy az interjú előtti napon már semmi dolga. Ezt a luxust még akkor sem engedheti meg magának, ha amúgy a személyes találkozón mindent megtesz a siker érdekében. Tanácsok.

MTI Karrier

Értékes-e még a magyar diploma a munkahelyeken?

A fiatal felnőttek fele szerint az életben való boldoguláshoz nagymértékben hozzájárul a diploma, további háromtizedük is közepes jelentőséget tulajdonít a felsőfokú végzettségnek - derült ki az Ipsos F and F témában végzett felméréséből. A fiatalok által felállított rangsor első helyén az ELTE áll, amelyet a Corvinus, illetve a Műegyetem követ.

Karrier

Ne bukja el állását apró baklövések miatt!

Számos apró trükk létezik, amelyet bevethet az álláskereső, ha szeretne jó benyomást kelteni leendő munkáltatójában. Emellett sok apró bakit is elkövethet, amelyek egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülhetők. Tanácsok, hogyan viselkedjen az állásinterjún.

hvg.hu Karrier

Rejtett képességeink garantálhatják álmaink állását?

Ideje továbblépni, ha úgy érzi: elege van jelenlegi állásából, mi több, egész eddigi pályafutásából. De mi lesz azokkal az értékes tapasztalatokkal, amelyeket hosszú évek alatt korábbi munkahelyein szerzett? A válasz egyszerű: ne töröljön ki mindent, és kezdje újra a rajtvonalról. Hagyatkozzon inkább azokra a képességeire, készségeire, melyek létezéséről eddig talán nem is tudott.

hvg.hu Karrier

Érdekel, milyen a jó referencialevél?

Szakemberek szerint ma már minden eszközt be kell vetniük a munkavállalóknak, ha új állást szeretnének. Referencialistára vagy referencialevélre azonban többnyire már csak akkor gondolnak az álláskeresők, ha az a megpályázott pozícióhoz feltétlenül szükséges. Mikor érdemes megszerezni az ajánlást volt főnökünktől? Papíron vagy online?

Karrier

Hat hasznos tanács állásinterjú előtt

Elég néhány karriertanácsot megfogadni ahhoz, hogy elkerülje az elutasítást az álláskereső. A tét ráadásul egyre nagyobb, hiszen a gazdasági helyzet hatására mind többen pályáznak egy-egy meghirdetett pozícióra.

MTI Karrier

Tovább nő az ötven feletti álláskeresők aránya

Továbbra is a fiatalabb munkaerőt választja a munkáltatók többsége annak ellenére, hogy az ötven felettiek közül sokan jelentős munkatapasztalattal bírnak, sok esetben többféle képzettséggel is rendelkeznek. Az ötven felettiek számára a közmunkaprogram sem mindig kínál megfelelő lehetőségeket.

1 2
Új fényképet küldött a Hubble: 563 km/h-val söpör végig a Jupiteren egy vihar

Új fényképet küldött a Hubble: 563 km/h-val söpör végig a Jupiteren egy vihar

Jakab: 2021 első felében indulhat a vakcinák tömeggyártása

Jakab: 2021 első felében indulhat a vakcinák tömeggyártása

Elkezdődött a népszavazás Olaszországban

Elkezdődött a népszavazás Olaszországban

Ilyen lesz az új Daciák belső tere

Ilyen lesz az új Daciák belső tere

Jennifer Aniston készült némi meglepetéssel az online Emmy-gálára

Jennifer Aniston készült némi meglepetéssel az online Emmy-gálára

Felfüggesztette a NOVIS Biztosító termékeinek forgalmazását a szlovák jegybank

Felfüggesztette a NOVIS Biztosító termékeinek forgalmazását a szlovák jegybank

Több fontos kérdés is felmerül az Orbán által bejelentett hitelmoratórium kapcsán

Több fontos kérdés is felmerül az Orbán által bejelentett hitelmoratórium kapcsán

Egy kerékpárgyár kitalálta az autó-bicikli kétéltűt

Egy kerékpárgyár kitalálta az autó-bicikli kétéltűt

A címlapról ajánljuk