hvg.hu Világ

Élne alapvető emberi jogaival? Ne menjen Törökországba!

Felfüggeszti az egyik legalapvetőbb emberi jogi dokumentum rendelkezéseit ideiglenesen a török kormány. Ezt a lépést a rendkívüli állapot bevezetésével összhangban tették meg. Az alapvető jogok és a szólásszabadság is veszélybe kerülhetnek.

MTI/hvg.hu Itthon

Lesújtó képet fest Magyarországról az USA emberi jogi jelentése

Idegengyűlölet és a humanitárius segítség hiánya a menekültpolitikában; részben szabad sajtó; felfüggesztett börtön zsidózásért; földi pokol a fogvatartottaknak; elharapózott korrupció; a lappangó antiszemitizmus több tünete – nem teszi az ablakba a magyar állam az amerikai külügyminisztérium megállapításait.

Seres László Vélemény

Seres: A paktum ára

A most tető alá hozott török alku erkölcstelen, átgondolatlan és nem hatékony. Ha megvalósul, elköszönhetünk az Európai Uniótól, ahogy eddig ismertük.

Mizsur András Itthon

Keményen bírálta Magyarországot az ENSZ emberi jogi szakértője

Gyengült a demokratikus rendszer, nehezebb hozzájutni közérdekű adatokhoz, megbélyegzik és indokolatlanul ellenőrzik a magyar civil szevezeteket és jogvédőket – többek között ez áll abban a jelentésben, amit az ENSZ független szakértője készített.

hvg.hu Kult

Ha képben akar lenni a világról, itt a helye

Indul a Verzió Filmfesztivál, amely ezúttal is a világot és hazánkat napi szinten foglalkoztató ügyekről ad árnyaltabb képet. Az érpataki polgármestert, egy pszichiátriára küldött leszbikus lányt, vagy a menekültek érkezésére szélsőségesen reagáló falut lakóit is közelebbről ismerheti meg az elmúlt évek díjnyertes dokufilmjeiből.

hvg.hu Itthon

Huszonöt nagykövetség áll ki a Budapest Pride mellett

Támogatásukról biztosítják a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségeket azok a budapesti nagykövetségek, amelyek közös közleményben köszöntötték a 20. Budapest Pride Fesztivált. Ebben felhívják a figyelmet az emberi jogok tiszteletben tartására, és üdvözlik a diszkrimináció elleni harcban elért eredményeket.

MTI Világ

272 gyerekáldozata volt a szíriai polgárháborúnak csak májusban

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint május volt az idei év eddigi legvéresebb hónapja a szíriai polgárháborúban: 1285 civil, köztük 272 gyerek vesztette életét. Az Iszlám Állam májusban kerítette hatalmába az ókori nevén Palmüraként ismert Tadmur városát, valamint az iraki-szíriai határon fekvő Tanaf határátkelőhelyet. A 2011 óta tartó vérontásnak már 220 ezer áldozata van.

MTI Világ

AI: Kivégzéseket tartottak a szakadárok Ukrajnában

A nemzetközi jogvédő szervezetnek videós bizonyítéka van arra, hogy az oroszbarát felkelők kivégeztek legalább négy ukrán hadifoglyot. A katonák holttestéről készült felvételeken a fejükre és testükre leadott lövések nyomai láthatók, amelyek "kivégzésszerű gyilkosságról" tanúskodnak. Egy szakadár parancsnok egy ukrán lapnak azzal dicsekedett, hogy egymaga 15 hadifogollyal végzett.

MTI Világ

Gyerekeket mészárolt le az Iszlám Állam egy faluban

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint az iszlamisták rajtaütöttek egy szunniták, alaviták és iszmáiliták lakta falun Szíriában, és válogatás nélkül gyilkolták a lakókat. Legalább harminc embert agyonlőttek, megégettek vagy lefejeztek.

MTI Itthon

A minisztérium a veszprémi választással válaszol az Amnesty jelentésére

Az igazságügyi tárca felületesnek és egyoldalúnak tartja az Amnesty International jelentését, amely több ponton kritizálja a magyar állam működését. Az IM tételesen válaszol a jelentésben szereplő kifogásokra, a veszprémi időközi választással igazolják például, hogy nem lejt a pálya a választási rendszerben.

MTI Itthon

Nekiment a magyar kormánynak a Human Rights Watch

Jelentést adott ki a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet Magyarországról, amelyben súlyosan aggályosnak nevezte az emberi jogok helyzetét, egyben felszólította az Európai Uniót, hogy cselekedjen az ügyben.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

A címlapról ajánljuk