Gát Anna Világ

Most inkább a zsebükkel szavaznak az amerikaiak

Az amerikai választóknak fontosabbak az őket személyesen is érintő gazdasági, munkaügyi kérdések a melegjogoknál és a dróntámadások jogszerűségénél. Interjú az amerikai elnökválasztást a helyszínről követő Rényi Pál Dániel újságíróval.

Gát Anna Világ

Obama és az emberi jogok - csak a szája járt?

Az emberi jogi harcos, humánus békepolitikus, szegény emberek megmentője imidzzsel felvértezett Obama négy évétől sokan vártak látványos változásokat. Sorba vettük, hogyan teljesített Obama ezen a téren.

MTI Világ

Jogvédők: emberi jogokat sértenek a szíriai felkelők a kínzásokkal

Foglyok kínzásával és megölésével vádolja a szíriai felkelőket a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet hétfői jelentésében. A jogvédők felszólította a felkelőket támogató államokat, hogy vegyék rá a Bassár el-Aszad államfő ellen harcolókat az emberi jogok tiszteletben tartására.

hvg.hu Világ

Az olaj csillogása takarja el az azeri rezsim sötét arcát

Világrekord gazdasági növekedés és látványos fejlődés jellemzi Azerbajdzsánt, de a kritikusok szerint a csillogó díszletek egy középkori módszerekkel működő, posztszovjet diktatúrát takarnak. Az egykori szovjetköztársaságban még soha nem tartottak tisztességes választásokat, a hatalmat KGB-s apjától megöröklő Ilham Alijev elnök és családja pedig saját birtokaként kezeli az országot. Az ellenzéket és a sajtót erőszakos módszerekkel félemlítik meg, de mégsem váltak elszigetelt állammá, a Nyugat is keresi a barátságukat.

hvg.hu Nemzetközi gazdaság

Kína hatalmas hitellel édesgeti magához Afrikát

A kínai államfő 20 milliárd dolláros hitelt ígért afrikai államoknak infrastrukturális és mezőgazdasági beruházásokra. A fekete kontinens vezetői örömmel veszik a felajánlást, a kínai közeledést és feltételeket jobban preferálják az európaiakkal szemben. Az Afrika erőforrásait kiaknázó kínai beruházások mellett a távol-keleti állam ugyanakkor ma már olyan fejlesztéseket is megvalósít, melyek az afrikai polgárok érdekeit is jobban figyelembe veszik.

MTI Tech

Iráni emberi jogi blog lett a világ legjobbja

Kiosztották kedden Bonnban a blogoszféra Oscar-díjának is nevezett BOB (Best of Blogs) elismeréseket. A fődíjat egy világhírű iráni újságíró blogja kapta, amely a perzsa állam belső viszonyaival, mindenekelőtt az emberi jogok helyzetével foglalkozik.

MTI Világ

"Egy politikai fogoly is sok" - Oslóban beszélt a mianmari legenda

Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki vezető a hazájában bebörtönzött politikai foglyok szabadon engedéséért emelt szót szombaton Oslóban a 21 évvel ezelőtti Nobel-békedíját megköszönő beszédében, és kijelentette, hogy ő és pártja kész bármilyen módon segíteni a nemzeti megbékélést, a katonai kormányzásból a demokráciába való átmenetet.

MTI Világ

Peking visszavág Washingtonnak

Kína az idén is elkészítette a maga - az Egyesült Államokra vonatkozó - emberjogi jelentését, válaszul az őt ért washingtoni "támadásra" - adta hírül a Hszinhua hírügynökség pénteken.

MTI Világ

Clinton: Kínának is védenie kell az emberi jogokat

Az amerikai külügyminiszter az emberi jogok védelmét kérte Kínától, és hangsúlyozta, hogy "ezeket a jogokat egyetlen ország sem tagadhatja meg" polgáraitól. Hillary Clinton erről Pekingben beszélt, ahová a kínai-amerikai stratégiai és gazdasági párbeszéd ügyében érkezett.

hvg.hu Tech

A Foxconn-vezér állatokhoz hasonlítja a munkásait

Az Apple beszállítójának, a Foxconn gigacégnek a vezérigazgatója állítólag azt mondta a munkásairól, hogy sok fejfájást okoz neki egymillió állatot kezelni. A WantChinaTimes  úgy tudja, hogy egy vállalati partin még egy állatkerti igazgatót is megkért, tartson beszédet, hogyan kell az állatokkal bánni. A cég közleményében elferdítésről beszél és bocsánatot kér.   

MTI Itthon

Már az Európa Tanács is aggódik: Martonyi levelet kapott

Az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa szerint a közelmúltbeli magyar törvényalkotás során nem vették eléggé figyelembe az alapvető emberi jogi elveket, és az igazságszolgáltatásra, a véleménynyilvánítás szabadságára, valamint a vallásszabadságra vonatkozó döntések súlyos aggodalmakat váltanak ki.

Sólyom László Itthon

Sólyom László: Az alkotmányosság esélyei

Alkotmányos kultúrában a hatáskör nem a nyers erő szabadsága – hangsúlyozza Sólyom László, az előző köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság egykori elnöke. A HVG-nek készült írásában leszögezi: az alkotmánybírósági kontroll teljességének megcsonkítása alapvető rendszerhiba az új alaptörvényben, a parlamenti szuverenitás mindenhatóságából kiindulva pedig a kétharmados többség az alkotmányt a politika korlátjából a szolgálójává tette. A húsz év alatt meggyökeresedett alkotmányos kultúra azonban túlélheti ezt a mai gyakorlatot.

MTI Itthon

LMP: fideszes pusztítás a közjogi rendszerben

Az LMP szerint a Fidesz durva pusztítást végzett az alkotmányos közjogi rendszerben az elmúlt másfél évben. Az ellenzéki párt szombaton - az emberi jogok világnapján - az MTI-nek küldött közleményében bírálta a kormány eddigi tevékenységét.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

A címlapról ajánljuk