Czeglédi Fanni - Balla István Kult

Mácsai Pál: Most félelemkeltés van, hogy tudd, hol a helyed

A múlt heti tüntetésig egyáltalán nem hitt a szakmai szolidaritásban, csak az egyéni akciókban. A szakmai összefogást ma már kicsit másképp látja, és a színházak kiállása megerősítette abban, hogy ki kell mondani, hol a határ. Mácsai Pál újabb öt évig vezeti az Örkény Színházat, a pozícióját nem félti, a színházat viszont nagyon is. Mint ahogy a függetleneket is, akiknek egy szolidaritási akció keretében gyűjtenek pénzt. A Gothár-ügy mélyen megrázta, de állítja: a színházi szakma a legerkölcsösebbek egyike. Interjú.

Csatlós Hanna Kult

„Elfogadod a rendszert, ahol Ceaușescu végtére is jó emberré válik”

Mi köze egy Ceaușescu-darabnak a magyarországi rossz idegállapotokhoz? Lehet-e nő egy diktátor, és mi vesz rá egy gondolkodó értelmiségit, hogy befeküdjön a pártelnök ölébe? Valcz Péter abszurd drámát rendezett a román rezsimről és a szellemi szabadság elvesztéséről. Az alkotóval a független színházak helyzetéről és arról is beszélgettünk, hogy miért vagyunk mi a lakógyűlések országa.

Csatlós Hanna Kult

Nehéz elbúcsúzni egy olyan embertől, aki nincs magánál

Fokozatosan veszíti el az érzékeit, kapcsolatát a világgal, a kommunikációt a rokonokkal belső zajok és hallucinációk váltják fel. A teste még ott van, a lelke, szelleme lassan eltűnik. Sokakat érintő, mégis kibeszéletlen témáról született színdarab a Trafóban. Az író-rendező Pass Andrea a haldoklás folyamatát dolgozta fel, saját édesapja elvesztéséről készített drámát. Az Eltűnő ingerek agyvérzéssel kezdődik és a halálig tart. De miért kell ezt az agóniát végignéznünk? Interjú.

Balkányi Nóra Kult

Dől a panasz a Szigeten is

Ha terrorizmus van, az a baj, ha meleg van, az a baj. Nagy és kis problémákat, a panaszkultúra mélységeit és a felelős cselekvés lehetőségeit vizsgálja egy színházi projekt a Szigeten. A szórakoztatóipar magasiskolája Avicii mellett progresszív kortársat is mutat.

hvg.hu Kult

"Felfoghatatlan és abszurd" – Mundruczóék színháza kiakadt

A Proton Színház közleményben fejezte ki felháborodását a számukra megítélt állami támogatás mértékén, állításuk szerint negyedannyi pénzt kapnak, mint amennyire a nézői igények tisztességes kielégítéséhez szükségük lenne.

B.Zs. Kult

"Humán műveltség nélkül zombikká válunk" – interjú Hegedűs D. Gézával

Hegedűs D. Géza mozigépész nagyapja vetítőszobájában nőtt föl, majd az építőipari technikumot hagyta ott a színészpályáért. Várkonyi Zoltán hívta a Vígszínházba, amely társulatának már 40 éve tagja, és ahol olyanokkal dolgozhatott együtt, mint Déry Tibor vagy Örkény István. Kossuth-díjas művészünkkel a független színházak helyzetéről, a köztévé kultúrszerepéről és a humán felsőoktatási szakok fontosságáról is beszéltünk.

Molnár Barbara Kult

A független színházak kivéreztetése

Néhány év alatt negyedére csökkent a független színházak támogatásának összege, a társulatok jelentős része folyamatos anyagi problémákkal küzd. Év elején a Szputnyik döntött úgy, hogy befejezi a működését. Bár a színházi szakma többi képviselője általában nem túl szolidáris a függetlenekkel, most készült egy javaslat a finanszírozási helyzet javítására, de könnyen lehet, hogy az még az adminisztrációs rendszeren sem megy át.

Bicsérdi Ádám Kult

Lukáts Andor: "Legszívesebben ökölre mennék"

Sok mindenből elege van, de nem adja fel – Lukáts Andor új bemutatóra készül, miközben elkeseredett harcot vív saját színháza életben tartásáért, plakátot tervez és tüntetésekre jár. Állami támogatásra már nem pályázik, miután a színházi és a filmes szervezetek sokszor megalázó tortúrába sodorták. A színész saját gyermekei jövőjéért is aggódik, épp ezért hangoztatja nyíltan véleményét közéleti kérdésekben is. Szerinte egyre több művésznek nyílt ki a szeme az utóbbi időben, és egyre kevesebben hisznek a "majd más elintézi" bénító logikájában. Lukáts Andorral beszélgettünk új szerepéről, csalódásokról, megalázó helyzetekről, és jövőbeni terveiről.

Balla István Kult

Pofon a balhés függetleneknek

A humánminiszter nem fogja támogatni azokat a művészeti csoportokat, akik túl hevesen fejezik ki nemtetszésüket a kormány politikájával szemben. A balhékat pedig szerinte a „jóravaló embereknek” kell megakadályozni, ahogy az januárban az Educatio kiállításon történt.

Schilling Árpád Nyüzsi

Schilling Árpád: A művészeknek nincs szükségük a hatalom kegyeire

Nemrég Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetője megzavarta Markó Iván premierjét, így tiltakozva az ellen, hogy Markó társulata soron kívül kapott 130 millió forintot a miniszterelnöktől, míg az összes többi független színház tavalyi támogatása alig tett ki 200 milliót. A kormánypárti média ezt követően azzal vádolta Gulyásékat, hogy korábban ők is kaptak pályázaton kívüli pénzt az államtól. Az alábbiakban a Krétakör alapítója válaszol a vádakra, és fejti ki a helyzetről véleményét.

hvg.hu Kult

Alföldi szerint a Jobbiknak köszönheti, hogy maradhatott

Utolsó rendezéséről, Nemzeti Színház-beli küldetéséről beszélt Alföldi Róbert az Élet és Irodalomnak adott interjújában. A távozó igazgató szerint nagy része volt a Jobbik túl hangos tiltakozásának abban, hogy ő eddig a helyén maradhatott. Arról is beszélt, hogy utódjának, Vidnyánszky Attilának és neki vállvetve kellene küzdeniük a magyar színházi élet leginnovatívabb szereplőiért, a függetlenekért, akiket viszont a jelenlegi kulturális finanszírozási rendszer ellehetetlenít.

1 2
Ingyen megnézhető Emir Kusturica kedvenc magyar dokumentumfilmje

Ingyen megnézhető Emir Kusturica kedvenc magyar dokumentumfilmje

Karácsony a kormányzati egyeztetés után: A legfontosabb kérdésben nincs áttörés

Karácsony a kormányzati egyeztetés után: A legfontosabb kérdésben nincs áttörés

Nem elég hatásos az a fertőtlenítő, amelyből bölcsődékbe, óvodákba és orvosokhoz is került

Nem elég hatásos az a fertőtlenítő, amelyből bölcsődékbe, óvodákba és orvosokhoz is került

Hackerek törték fel a cég adatbázisát, amelyik 3 milliárd fotót tárol rólunk

Hackerek törték fel a cég adatbázisát, amelyik 3 milliárd fotót tárol rólunk

Veszélyes döntés következhet abból, ha arc alapján ítéljük meg a másikat

Veszélyes döntés következhet abból, ha arc alapján ítéljük meg a másikat

Marabu Féknyúz: Nem lehet minden elítéltből bizniszmen

Marabu Féknyúz: Nem lehet minden elítéltből bizniszmen

Androidot futtat a Polestar futurisztikus új villanyautója

Androidot futtat a Polestar futurisztikus új villanyautója

Kalapáccsal esett egy autónak egy féltékeny nő Dunakilitin

Kalapáccsal esett egy autónak egy féltékeny nő Dunakilitin

A címlapról ajánljuk