hvg.hu Világ

95 éves táborőrt utasítottak ki az USA-ból

Kedd reggel érkezett meg Düsseldorfba a 95 éves Jakiw Palij, akit azért utasítottak ki az USA-ból, mert hazudott az amerikai bevándorlási hatóságoknak, s letagadta, hogy az SS tagja volt, és egy náci koncentrációs tábor őreként tevékenykedett. A jogi huzavona két évtizedig tartott.

MTI Világ

57 évesen meghalt a háborús bűnökkel vádolt Goran Hadzic

A Krajinai Szerb Köztársaság vezetőjét tartották felelősnek a vukovári kórházban 1991-ben elkövetett, 264 halálos áldozatot követelő mészárlásért: a Hadzic vezette csapat a kórházban menedéket kérőket buszokkal egy mezőgazdasági tanyára vitte, ott megkínozta és megölte őket. A háborús bűnökkel vádolt Hadzic hágai perét egészségi állapota miatt függesztették fel. Agydaganat vitte el.

MTI Világ

Karadzic a szabadlábra helyezését kérte a hágai bíróságtól

Ideiglenes szabadlábra helyezését kérte pénteken Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök, akit március végén negyvenéves börtönbüntetésre ítélt az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék.

hvg.hu Vállalkozás

Háborús bűnös segítette Mészáros Lőrinc eszéki üzletét

Szerbeket kínoztatott meg a délszláv válságban az a volt tábornok, aki közvetített a felcsúti polgármester eszéki focicsapat-vásárlásában. Branimir Glavas saját bevallása szerint nem Mészárost, hanem annak horvát üzlettársát ismertette össze az eszéki polgármesterrel. Mészárosék még nem írták alá a 46,6 százalékos tulajdonrész megvételéről szóló papírokat.

MTI Világ

Önként nem megy vissza a börtönbe Seselj

A háborús bűnökkel vádolt szerb ultranacionalista Vojislav Seselj hétfőn kijelentette: önként nem tér vissza a hágai Nemzetközi Törvényszék börtönébe, és ha vissza akarják vinni, akkor le kell őt tartóztatni.

MTI Bűnügy

Életfogytiglant kértek Biszku Bélára

Életfogytiglani szabadságvesztést kért az ügyész az 1956-os forradalmat követő megtorlások miatt háborús bűntettekkel vádolt 94 éves Biszku Bélára a Fővárosi Ítélőtáblán tartott másodfokú tárgyaláson szerdán.

MTI Világ

Útját állhatja Horvátország Szerbia uniós csatlakozásának

A horvát kormány járul hozzá, hogy Szerbia csatlakozzon az Európai Unióhoz, amíg Belgrád vissza nem vonja azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy olyan vádlottakat állítsanak bíróság elé, akik nem Szerbiában követték el az adott bűncselekményt – mondta Zoran Milanovic miniszterelnök csütörtökön a kormányülésen.

MTI Világ

Háborús bűnösöket kaphattak el Szerbiában és Boszniában

Tizenöt, háborús bűnökkel gyanúsított embert fogtak el pénteken Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában. A férfiakat azzal gyanúsítják, hogy részt vettek a strpci vonatrablásban, amelynek során 1993-ban elraboltak, majd meggyilkoltak húsz - többségében muszlim vallású - jugoszláv állampolgárt.

MTI Világ

Hazaengedik kezelésre az egyik legismertebb szerb háborús bűnöst Hágából

A hágai nemzetközi törvényszék jóváhagyja Vojislav Seselj ideiglenes szabadlábra helyezését, hogy a 11 éve raboskodó nacionalista politikus Szerbiában gyógyulhasson – számolt be csütörtökön a szerbiai közszolgálati televízió. Seseljnél tavaly diagnosztizáltak vastagbélrákot, majd meg is műtötték, egy hónappal ezelőtt azonban áttéteket találtak a máján. A törvényszék szerint a hágai börtönben nem tudnák a megfelelően kezelni a beteget.

MTI Világ

Májáttétje van Seseljnek - elengedhetik Hágában

A háborús bűnökkel vádolt Seseljnél tavaly diagnosztizáltak vastagbélrákot, majd meg is műtötték, egy hónappal ezelőtt azonban áttéteket találtak a máján, és egészségi állapota is jelentősen romlott. Ideiglenesen kiengedhetik hágai börtönéből.

1 2 3 4 5 6

A címlapról ajánljuk