#konyha

Dejan Pavlič, szlovén séf: „ A saját stílusomat követem” - interjú
 

Dejan Pavlič, szlovén séf: „ A saját stílusomat követem” - interjú

Az V. Hertelendy Gourmet fesztiválon jártunk szeptember végén, ahol három séf, Dejan Pavlič, Pataky Péter és a házigazda, Hampuk Zsolt húsz gourmet fogása került az asztalra. Remek borokat kóstoltunk, és nagyon jókat beszélgettünk a gasztronómia múltjáról, jelenéről, jövőjéről; megtudhattunk érdekes kulisszatitkokat és hallhattunk markáns véleményeket is. Az interjúkat egy háromrészes sorozatban közöljük, első beszélgető partnerünk Dejan, a szlovéniai Relais & Chateaux Grad Otočec séfje.

Sz. J. Sz. J.

10+ 2 tipp: a legjobb zsidó ételek Budapesten
 

10+ 2 tipp: a legjobb zsidó ételek Budapesten

Sólet, maceszgombócos húsleves, flódni - ezt a három ételt valószínűleg az is ismeri, akinek fogalma sincs arról, mi a zsidó konyha. Gasztronautáknak pedig olyan hívószavak, amelyek nyomán bármikor a nyakukba veszik a várost.

hvg.hu hvg.hu


Praktikák a konyhában
 

Praktikák a konyhában

A legjobban felszerelt konyhában is előfordulhat, hogy éppen nincs kéznél, amire múlhatatlanul szükségünk lenne. Az élet viszont nem állhat meg, hacsak nem akarunk éhen-szomjan halni a forrás mellett. Valamit ki kell találni.

hvg.hu hvg.hu

Ben Spalding: „Nem minden a Michelin csillagról szól”
 

Ben Spalding: „Nem minden a Michelin csillagról szól”

Ahogy már korábban hírt adtunk róla, a közelmúltban Magyarországon járt London egyik legígéretesebb ifjú séfje, a 27 éves Ben Spalding. A csopaki Szent Donátban adott vacsorái előtt beszélgettünk vele saját stílusáról, a főzésről, példaképekről, street food-ról és Michelin-csillagról.

Szauer Judit Szauer Judit

Ezt eszi a foci és a szamba népe – utcakaja Rióban
 

Ezt eszi a foci és a szamba népe – utcakaja Rióban

Brazíliában, ahol a legnagyobb felvonulásokat, karneválokat rendezik a világon, s ahol Dél-Amerika legnagyobb stadionjában, a Rio de Janeiró-i Maracanãban kerül sor jövő vasárnap a foci-vb döntőjére, film és könyv készült az utcai ételekről és italokról. Nézzük, mit eszik az utca embere, mielőtt beül majd az óriási, közel 90 ezer fős nézőterű arénába szurkolni.

Tóth Sándor Tóth Sándor

7 konyhai eszköz, amit érdemes időben lecserélni
 

7 konyhai eszköz, amit érdemes időben lecserélni

Mit érdemes kidobni a konyhafiókból? Az otthoni ételkészítéssel sok pénz spórolható meg, sőt könnyebb is egészséges étrendet összeállítani, de ugyanilyen fontos az is, hogy a lestrapált vagy régi konyhai eszközök még időben lecserélődjenek. Ezzel rengeteg baktériumtól megszabadítható a konyha, és a rákos megbetegedés kockázata is csökkenthető.

hvg.hu hvg.hu


A vega hurkától a nagypofájú kismalacig
 

A vega hurkától a nagypofájú kismalacig

Pár évvel ezelőtt óriási szenzációnak számított, amikor felfedte inkognitóját Budapest első lakásétterme. A frappáns Lakásétterem néven indult kedélyes vállalkozásnak nagyon gyorsan sok követője akadt. Aztán a műfajt, ahogy ez lenni szokott, hol felkapták, hol elsíratták. Jelentjük, él s virul, a paletta igen színes.

hvg.hu hvg.hu

Amit irigylünk: tesztkonyha
 

Amit irigylünk: tesztkonyha

Az üvegtetőn beömlő napfényben aranyosan csillogó olajos és mézes üvegek, fehér kabátban sürgő-forgó szakácsok, citrom- és vaníliaillat. Nem, nem egy csillagos konyhán járunk.

T. K. T. K.


Három csillag, hatszáz pezsgő
 

Három csillag, hatszáz pezsgő

Idén újabb háromcsillagos séf íratkozott fel a legnagyobbak közé. A hétfőn bemutatott 2014-es francia Michelin kalauz új sztárja: Arnaud Lallement.

MTI/hvg.hu MTI/hvg.hu


Francia séf vezényli az olimpiai konyhát
 

Francia séf vezényli az olimpiai konyhát

Tíz szakács munkáját irányítja a nyitó és záró fogadáson, s gondoskodik csapatával a sportolókról, a különböző országok delegációiról és a nemzetközi stábok napi étkeztetéséről a több mint tíz éve Oroszországban élő Olivier Zeroual.

Tóth Sándor Tóth Sándor

Tökéletes téli fogások: narancs a konyhában – recept
 

Tökéletes téli fogások: narancs a konyhában – recept

Hol vannak már azok az idők, amikor egy zacskó banánért, narancsért kilométeres sorok kanyarogtak a boltok előtt, megszoktuk, hogy egész évben kaphatóak a déli gyümölcsök. A narancsot akár vödörszám is vehetjük a szupermarketekben, és még a pénztárcánk se nagyon bánja. Úgyhogy nyugodtan vigyük csak be a konyhába, és főzzünk vele.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Vendéglátóhelyek fekete hétfője és baljós évkezdet
 

Vendéglátóhelyek fekete hétfője és baljós évkezdet

A múlt év utolsó hétfőjén oxigénlándzsával érkeztek a hívatlan vendégek a kávézóba. Nem is kértek semmit, önkiszolgálásra rendezkedtek be, és profi módszerrel, könnyedén ürítették ki a páncélozott széf tartalmát. Úgy tűnik, a profizmusnak viszont híján voltak azok a betörők, akik az újesztendő első napján a világ egyik vezető éttermében kellemetlenkedtek.

Tóth Sándor Tóth Sándor

2014-es gasztronómiai trendek
 

2014-es gasztronómiai trendek

Több mint 1200 amerikai séf válaszolt a National Restaurant Association körkérdésére: mit tartanak 2014 legfontosabb gasztronómiai trendjeinek?

hvg.hu hvg.hu


Formabontó megoldás: amikor a konyhában van a WC
 

Formabontó megoldás: amikor a konyhában van a WC

Nem kell messzire mennie annak, aki ebben a Cambridge-ban található otthonban a konyhából a WC-re szeretne eljutni: a vécékagylót a szakemberek a konyha közepén helyezték el. Az angliai város lakáshiányát élelmes helyiek igyekeznek meglovagolni, akik minden kisebb lyukból lakható teret varázsolnak.

hvg.hu hvg.hu

Sztárséfek a hadseregben
 

Sztárséfek a hadseregben

Nem is olyan régen minden sorkatona tudta nálunk, hogy ha nem is kerülhet a konyhára, a szakácsokkal jóban kell lenni. A katonaviselt, gulyáságyúk árnyékában felnőtt honfiak emlékezete a történeteikkel együtt ízeket is őrzött.

T.S. T.S.