#konyha

Dejan Pavlič, szlovén séf: „ A saját stílusomat követem” - interjú
 

Dejan Pavlič, szlovén séf: „ A saját stílusomat követem” - interjú

Az V. Hertelendy Gourmet fesztiválon jártunk szeptember végén, ahol három séf, Dejan Pavlič, Pataky Péter és a házigazda, Hampuk Zsolt húsz gourmet fogása került az asztalra. Remek borokat kóstoltunk, és nagyon jókat beszélgettünk a gasztronómia múltjáról, jelenéről, jövőjéről; megtudhattunk érdekes kulisszatitkokat és hallhattunk markáns véleményeket is. Az interjúkat egy háromrészes sorozatban közöljük, első beszélgető partnerünk Dejan, a szlovéniai Relais & Chateaux Grad Otočec séfje.

Sz. J. Sz. J.


7 konyhai eszköz, amit érdemes időben lecserélni
 

7 konyhai eszköz, amit érdemes időben lecserélni

Mit érdemes kidobni a konyhafiókból? Az otthoni ételkészítéssel sok pénz spórolható meg, sőt könnyebb is egészséges étrendet összeállítani, de ugyanilyen fontos az is, hogy a lestrapált vagy régi konyhai eszközök még időben lecserélődjenek. Ezzel rengeteg baktériumtól megszabadítható a konyha, és a rákos megbetegedés kockázata is csökkenthető.

hvg.hu hvg.hu

Amit irigylünk: tesztkonyha
 

Amit irigylünk: tesztkonyha

Az üvegtetőn beömlő napfényben aranyosan csillogó olajos és mézes üvegek, fehér kabátban sürgő-forgó szakácsok, citrom- és vaníliaillat. Nem, nem egy csillagos konyhán járunk.

T. K. T. K.

Francia séf vezényli az olimpiai konyhát
 

Francia séf vezényli az olimpiai konyhát

Tíz szakács munkáját irányítja a nyitó és záró fogadáson, s gondoskodik csapatával a sportolókról, a különböző országok delegációiról és a nemzetközi stábok napi étkeztetéséről a több mint tíz éve Oroszországban élő Olivier Zeroual.

Tóth Sándor Tóth Sándor

Tökéletes téli fogások: narancs a konyhában – recept
 

Tökéletes téli fogások: narancs a konyhában – recept

Hol vannak már azok az idők, amikor egy zacskó banánért, narancsért kilométeres sorok kanyarogtak a boltok előtt, megszoktuk, hogy egész évben kaphatóak a déli gyümölcsök. A narancsot akár vödörszám is vehetjük a szupermarketekben, és még a pénztárcánk se nagyon bánja. Úgyhogy nyugodtan vigyük csak be a konyhába, és főzzünk vele.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Vendéglátóhelyek fekete hétfője és baljós évkezdet
 

Vendéglátóhelyek fekete hétfője és baljós évkezdet

A múlt év utolsó hétfőjén oxigénlándzsával érkeztek a hívatlan vendégek a kávézóba. Nem is kértek semmit, önkiszolgálásra rendezkedtek be, és profi módszerrel, könnyedén ürítették ki a páncélozott széf tartalmát. Úgy tűnik, a profizmusnak viszont híján voltak azok a betörők, akik az újesztendő első napján a világ egyik vezető éttermében kellemetlenkedtek.

Tóth Sándor Tóth Sándor


Sztárséfek a hadseregben
 

Sztárséfek a hadseregben

Nem is olyan régen minden sorkatona tudta nálunk, hogy ha nem is kerülhet a konyhára, a szakácsokkal jóban kell lenni. A katonaviselt, gulyáságyúk árnyékában felnőtt honfiak emlékezete a történeteikkel együtt ízeket is őrzött.

T.S. T.S.