#konyha

A Gozsdu úttörői: egy etológus, egy kosaras és egy igazi vendéglős
 

A Gozsdu úttörői: egy etológus, egy kosaras és egy igazi vendéglős

Emlékeznek még, milyen volt a Gozsdu-udvar közvetlenül a rács és a lakat leverése után? Álmodtak volna oda underground művészeti központot kocsmával egybekötve? Szerencsére voltak, akik igen, a romok között nyitott a Telep, a hely, amely kétszer született meg és mindkétszer pillanatok alatt hihetetlenül népszerű lett. Mindkétszer minimálpénzből, mindkétszer csak saját munkát tettek bele az úttörők, akik egyike jó ideig illegalitásban működött. Annyira bejött, hogy nyaranta Berlin is odaköltözik egy hétre. Persze már nem a Gozsdu-udvarba, hanem az egész városba.

Gál Éva Laura Gál Éva Laura


Béke a konyhában
 

Béke a konyhában

Az utóbbi évek egyik legnagyobb konyhai bestsellerét együtt jegyzi egy izraeli és egy palesztin szakács. Eddig nyolc nyelvre fordították le, az angol változata félmillió példányban kelt el az USA-ban és az Egyesült Királyságban.

T.S. T.S.

Európa díjas a Kistücsök és Konyári
 

Európa díjas a Kistücsök és Konyári

Az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetsége november 8-án Liége-ben tartotta XII. kongresszusát, ahol 9 kategóriában osztották ki az idei Európa díjakat. A díjazottak közé került a balatonszemesi Kistücsök étterem és a balatonlellei Konyári családi pincészet.

hvg.hu hvg.hu

Hírességek kötényben
 

Hírességek kötényben

Kötényhúzás, tésztagyúrás, töltés, pörgetés, kóstolás és sütés – alkalmi szakácsként mutatkozott be Benedek Tibor és Epres Panni. A házaspár egy originális olasz fogást készített.

hvg.hu hvg.hu

„Nem erőltetem a molekuláris gasztronómiát” - interjú Lőrincz György séffel
 

„Nem erőltetem a molekuláris gasztronómiát” - interjú Lőrincz György séffel

Ausztriából jött haza, hogy újra megnyithasson a Babel étterem, azt vallja, hogy mindig legyen a tányérban valami, ami játékos és figyelemfelkeltő. Konyhája maszkulin, francia és magyar alapokon nyugszik, gyűjti a régi szakácskönyveket, hisz a hagyományokban. Lőrincz Györggyel, a Babel étterem séfjével Tokajban, a Dobogó Pincészetnél tett látogatásunkkor beszélgettünk, ahol vendégséfként Zwack Izabella boraihoz készített családias, rusztikus ebédet a vendégeknek. Egy receptet is megosztott velünk.

Sz. J. Sz. J.