A kávé és tea csökkenti a rák kockázatát
Azoknak a nőknek, akik naponta néhány pohár kávét vagy teát isznak, kisebb a kockázatuk az endometriális rákra, amely a méh nyálkahártyájában növekszik - közölték amerikai kutatók.
Azoknak a nőknek, akik naponta néhány pohár kávét vagy teát isznak, kisebb a kockázatuk az endometriális rákra, amely a méh nyálkahártyájában növekszik - közölték amerikai kutatók.
A magyar lakosság több mint háromnegyede rendszeres kávéfogyasztó, sokan – főként 30 év felett – több csészével is isznak naponta. A kedvenc továbbra is az eszpresszó, olyannyira, hogy az árát sem nézzük – derül ki a GfK felméréséből, amely a magyar kávéfogyasztási szokásokat kutatta.
Korábbi tanulmányokkal ellentétben egy új áttekintő vizsgálat nem igazolta a kávé potenciális védőhatását vastagbél- és végbélrák ellen - közölték bostoni kutatók az International Journal of Cancer című szaklap áprilisi számában.
A koffein élénkítő hatása fontos szerepet tölthet be a mindennapi életben, különösen hasznos lehet olyan helyzetekben, ahol fontos a megfelelő éberség. Megfázáskor, kínzó fejfájás esetén a koffeint tartalmazó gyógyszerek átsegíthetnek bennünket egy-egy nehéz időszakon. De mire lehet még jó a kávé? Összegyűjtöttük néhány kutatás eredményét.
Világszerte emberek milliói kezdik a reggelt egy csésze kávéval, teával, vagy frissülnek fel a nap során egy csésze cappuccino vagy egy pohár kóla mellett. Ezek a legnépszerűbb élénkítő hatású italok. Közös hatóanyaguk a koffein, amely fokozza az éberséget, a koncentrációt, a mentális és fizikai teljesítményt.
A kávésokat sem kerüli el a recesszió. Ám az egyik, két évtizede a piacon levő, nagy forgalmazó felmérése alapján úgy tűnik, a koffeinre igenis szükségünk van.
Egyelőre úgy tűnik, két jelentős eleme van a válságnak, amely befolyásolja a vásárlásokat: az egyik a deviza hitelek törlesztő-részleteinek jelentős emelkedése, a másik pedig a banki betétek kamatának növekedése. De mi hat a tényleges vásárlásokra?
Azok az amerikai hölgyek, akik naponta négy, vagy akár több kávét megisznak, ritkábban kerülnek agyi katasztrófa miatt kórházba, mint a nem kávézók. A kávékedvelők számára biztató eredményeket a szívgyógyászat egyik vezető folyóirata, a Circulation közölte.