Tökéletes téli almás fogások - recept
A déligyümölcsöknek is helye van a természet patikájában, de nem hiába a mondás, hogy,,napi egy alma az orvost távol tartja”. Így télidőben különösen. Az sem baj, ha az orvosság ízlik.
A déligyümölcsöknek is helye van a természet patikájában, de nem hiába a mondás, hogy,,napi egy alma az orvost távol tartja”. Így télidőben különösen. Az sem baj, ha az orvosság ízlik.
Fogadjunk, sok férfi álma, hogy neje őnagysága felszólítsa, a lehető legrövidebb idő alatt igyon meg pár doboz sört, mert szükség lenne a konyhában a göngyölegre.
A világ különböző pontjairól érkeztek a minap Michelin csillagos séfek Budapestre, a Sofitel Budapest Chain Bridge meghívására. Alain Caron, Patrick Jeffroy és Chris Salans főzőkurzusán jártunk, ahol egy kacsamáj receptet is bezsebeltünk.
Fogyókúrázóknak és vegáknak valóságos aduász, ínyencek bolondulásig variálhatják. A gomba igazán sokféleképpen és gyorsan elkészíthető, szinte minden sarki zöldségesnél kapható, piacokon pedig egyre többféle ízes, illatos erdei változata ingerkedik.
Mindig tartsunk otthon egy kis extraszáraz vermutot. S nem amiatt, mert James Bondra hajazva csak azt innánk, természetesen kizárólag felrázva, hanem mert az íze csodálatosan illik a libaszezonból szűkösebb napokra átmentett libamájhoz. A szezon itt van, az üvegben tartósított foie gras pedig igazán felrázó élmény lesz a közelgő téli disznótoros időszakban, legalább annyira, mint a martini a 007-es számára.
Ausztriából jött haza, hogy újra megnyithasson a Babel étterem, azt vallja, hogy mindig legyen a tányérban valami, ami játékos és figyelemfelkeltő. Konyhája maszkulin, francia és magyar alapokon nyugszik, gyűjti a régi szakácskönyveket, hisz a hagyományokban. Lőrincz Györggyel, a Babel étterem séfjével Tokajban, a Dobogó Pincészetnél tett látogatásunkkor beszélgettünk, ahol vendégséfként Zwack Izabella boraihoz készített családias, rusztikus ebédet a vendégeknek. Egy receptet is megosztott velünk.
Nem a zsír-, hanem a fehérjetartalom a lényeg, ezért növényi tejekből nemigen lehet tejhabot kreálni. De van kivétel.
Minden bizonnyal ez az egyik legszebb nevű desszertünk. Csak kiejtjük a szót, s már érezzük is a sülő tészta és a vanília édes illatát. Tényleg be tud aranyozni egy szürke, késő őszi napot.
A padthai a leghíresebb thai étel, a fő összetevőkön alapulva sokféle variációja létezik. Nyomába eredtünk ennek az itthon is egyre népszerűbb thai fogásnak, és kipróbáltunk egy titkos receptet, a legújabb pesti padthai wokbar-ban, az Egyetem téren. Caikam, a thai szakács megtanított minket a wokforgatás fortélyaira, és a sajátfejlesztésű titkos szószát kihagyva ugyan, de megosztotta velünk az igazi padthai receptjét is.
A disznóvágások szezonja ugyan még arrébb van kicsit. De van valami kicsi disznóság, amit sokan bármikor szívesen eszegetnénk, és lehetőleg nem aranyárban, mint ahogy a fesztiválokon mérik. Mert lehet bármely évszak, ott szokott halmozódni a pultokon, hogy jókat lehessen inni rá. Aki idáig nem sejtette, annak mondjuk: ez a töpörtyű.
Ha müzliszelet lapul a táskánkban,bárhol bármikor meg vagyunk mentve az éhhaláltól robotos napunk során, de a gyerek is el lehet vele, míg haza ér a suliból. S csak be kell ugrani a legközelebbi boltba, ahol tucatjával kínálkozik. Legfeljebb nem biztos, hogy az, ami. Házilag elkészíteni sokkal könnyebb, mint gondolnánk. Finomabb, olcsóbb és egészségesebb is.
Még pár hétig kapható friss, hamvas szilva, ami nemcsak gombócba való, meg télire üvegbe zárva, de isteni sütemény, mi több, kontyalávaló is készülhet belőle. Úgy, hogy mehetünk is a piacra bevásárolni.
Az elmúlt hétvégén ünnepelték a moszkvaiak városuk 867. születésnapját, az alkalomból gasztronómiai fesztivált is tartottak, ahol matrjoskát sütöttek. Igaz a legnagyobb „baba” ökörből volt.
Hol van már az az idő, amikor kivételesen irigylésreméltónak találtatott, aki megengedhetett magának egy bécsi kiruccanást. Manapság a legnagyobb természetességgel szomszédolunk a bécsi út túloldalán, különösen ősztől tavaszig. S ha nem is látogatjuk meg az újragondolt osztrák konyha fine dining szentélyeit, egy igazi Wiener Schnitzelt nem hagyunk ki, ha már ott vagyunk.
Attól, hogy lassan vége a nyárnak, még nem kell lemondanunk egyik kedvenc rágcsálnivalónkról, a főtt kukorica nem csupán a strandszezon nélkülözhetetlen kelléke. A napsárga szemeket nyugodtan beköltöztethetjük a konyhánkba.
A nyár pirosló, karmazsin színű ajándéka a paradicsom. Nemcsak a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga, de a mediterrán receptek szinte mindennapos szereplője.
Ahhoz képest, hogy néhány évvel ezelőtt még a nevét se tudtuk helyesen kimondani a különlegességnek számító süteménynek, mára már cukrászok, pékek, trendkövető gasztronauták temetik. Mondván, az hogy divatja múlt, nem is kifejezés. Így aztán természetesen ott van minden sarki boltban, és az óvodások is formázzák a homokozóban.
Ez is csak egy lepény, mégis kikérné magának a degradálást. Minden spanyolok tortillája az andalúz kocsmákban épp úgy ott a pulton, mint az önérzetes katalánoknál, vagy a baszkoknál. Ő a fő tapas otthon és házon kívül, de létjogosultsága van az elegánsabb éttermekben is.
A fehér füst felszállt, megvannak az idei Szent István napi tortakirályok. A sütemények receptjei pedig hamarosan hozzáférhetők lesznek a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete honlapján. A fehérvári Damniczki Balázs cukrászmester ezzel is orrhosszal beelőzőtt.
Nem mondjuk, hogy a padlizsánnak szobrot kellene állítani, pedig lehet, méltóbb lenne rá, mint sok más, ami talapzatra kerül. Mindenesetre a padlizsán szobrát nem lenne érdemes ledönteni. Talán még annak sem, aki utálja. Mert biztos akad ilyen. Sajnáljuk. Ez a jellemzően gyönyörűen lila, olykor cirmos, de akár fehér pozsgás növény ugyanis tolakodástól mentesen teszi magát nélkülözhetetlenné a nyári konyhában.