Sörös doboz a sütőben
Fogadjunk, sok férfi álma, hogy neje őnagysága felszólítsa, a lehető legrövidebb idő alatt igyon meg pár doboz sört, mert szükség lenne a konyhában a göngyölegre.
Fogadjunk, sok férfi álma, hogy neje őnagysága felszólítsa, a lehető legrövidebb idő alatt igyon meg pár doboz sört, mert szükség lenne a konyhában a göngyölegre.
Mindig tartsunk otthon egy kis extraszáraz vermutot. S nem amiatt, mert James Bondra hajazva csak azt innánk, természetesen kizárólag felrázva, hanem mert az íze csodálatosan illik a libaszezonból szűkösebb napokra átmentett libamájhoz. A szezon itt van, az üvegben tartósított foie gras pedig igazán felrázó élmény lesz a közelgő téli disznótoros időszakban, legalább annyira, mint a martini a 007-es számára.
Nem a zsír-, hanem a fehérjetartalom a lényeg, ezért növényi tejekből nemigen lehet tejhabot kreálni. De van kivétel.
Minden bizonnyal ez az egyik legszebb nevű desszertünk. Csak kiejtjük a szót, s már érezzük is a sülő tészta és a vanília édes illatát. Tényleg be tud aranyozni egy szürke, késő őszi napot.
A padthai a leghíresebb thai étel, a fő összetevőkön alapulva sokféle variációja létezik. Nyomába eredtünk ennek az itthon is egyre népszerűbb thai fogásnak, és kipróbáltunk egy titkos receptet, a legújabb pesti padthai wokbar-ban, az Egyetem téren. Caikam, a thai szakács megtanított minket a wokforgatás fortélyaira, és a sajátfejlesztésű titkos szószát kihagyva ugyan, de megosztotta velünk az igazi padthai receptjét is.
A disznóvágások szezonja ugyan még arrébb van kicsit. De van valami kicsi disznóság, amit sokan bármikor szívesen eszegetnénk, és lehetőleg nem aranyárban, mint ahogy a fesztiválokon mérik. Mert lehet bármely évszak, ott szokott halmozódni a pultokon, hogy jókat lehessen inni rá. Aki idáig nem sejtette, annak mondjuk: ez a töpörtyű.
Ha müzliszelet lapul a táskánkban,bárhol bármikor meg vagyunk mentve az éhhaláltól robotos napunk során, de a gyerek is el lehet vele, míg haza ér a suliból. S csak be kell ugrani a legközelebbi boltba, ahol tucatjával kínálkozik. Legfeljebb nem biztos, hogy az, ami. Házilag elkészíteni sokkal könnyebb, mint gondolnánk. Finomabb, olcsóbb és egészségesebb is.
Attól, hogy lassan vége a nyárnak, még nem kell lemondanunk egyik kedvenc rágcsálnivalónkról, a főtt kukorica nem csupán a strandszezon nélkülözhetetlen kelléke. A napsárga szemeket nyugodtan beköltöztethetjük a konyhánkba.
A fehér füst felszállt, megvannak az idei Szent István napi tortakirályok. A sütemények receptjei pedig hamarosan hozzáférhetők lesznek a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete honlapján. A fehérvári Damniczki Balázs cukrászmester ezzel is orrhosszal beelőzőtt.
Nem mondjuk, hogy a padlizsánnak szobrot kellene állítani, pedig lehet, méltóbb lenne rá, mint sok más, ami talapzatra kerül. Mindenesetre a padlizsán szobrát nem lenne érdemes ledönteni. Talán még annak sem, aki utálja. Mert biztos akad ilyen. Sajnáljuk. Ez a jellemzően gyönyörűen lila, olykor cirmos, de akár fehér pozsgás növény ugyanis tolakodástól mentesen teszi magát nélkülözhetetlenné a nyári konyhában.