#recept

Tökéletes panírozás, avagy a pankó csirke legendája - recept
 

Tökéletes panírozás, avagy a pankó csirke legendája - recept

A csirke a magyar hétköznapokból való, a pankómorzsa a japán ünnepnapokból, logikus lenne, hogy sose találkozzanak. Ám mégis összefutnak, mi több, egyre gyakrabban randevúznak. Valamire való étterem konyháján mindenképpen. Mi itt, a rántott húsok országában különben is minden morzsafajtát szívesen látunk.

Marton Levente Marton Levente

Tökéletes répatorta pehelysúlyban - recept
 

Tökéletes répatorta pehelysúlyban - recept

A répa olyan zöldség, amit gyümölccsé konvertálhatunk, hogy aztán valami barnásvörös, karamell-beütésű édességet kapjunk. Ami évek óta a legmenőbb megnyilvánulása, az éppenséggel a répatorta. Megvolt már nekünk is, de ez a mostani más: olyannyira pehelysúlyú, hogy nehezéket kell tenni rá, nehogy elszálljon. A könnyed gyönyör már-már elviselhetetlen.

Marton Levente Marton Levente

Tökéletes vallomás: szerencsesüti - recept
 

Tökéletes vallomás: szerencsesüti - recept

A kínai éttermekből jól ismert szerencsesüti ezen a hétvégén új szerepben léphet fel. Valentin napi üzeneteket, vallomásokat rejthetünk a falatnyi édességekbe. Persze ehhez előbb meg kell sütnünk. S ez közel sem annyira bonyolult, mint gondolnánk. Sőt.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Tökéletes zserbó másként – recept
 

Tökéletes zserbó másként – recept

Tudjuk, hogy a zserbó szent és sérthetetlen karácsonyi sütemény, de frivol módon kicsit eljátszottunk vele, és farsangosítottuk. Már lehet sejteni, hogy kis sütimaskarázás és némi alkohol szóba jön.

Marton Levente Marton Levente

Jack bácsi ükunokahúga whiskey-vel főz - recept
 

Jack bácsi ükunokahúga whiskey-vel főz - recept

Közép-európai körútja során a napokban Budapesten járt Jack Daniel ükunokahúga, Lynne Tolley. Amellett, hogy a márka utazó nagykövete és whiskey mesterkóstoló, még séf, szakácskönyv író is. Ezúttal nemcsak kóstolt, de főzött is egy belvárosi étteremben. Naná, hogy whiskey-vel. Hamisítatlan amerikai fogásokat.

hvg.hu hvg.hu


Tökéletes házi hamburger – recept
 

Tökéletes házi hamburger – recept

Váltig állítjuk, hogy a hamburgert az európai, egészen pontosan, a német bevándorlóknak köszönheti az Újvilág, még ha ezt odaát tagadják is némely elfogultak. A lényeg persze úgyis az, hogy kevés harapnivaló futott be bámulatosabb karriert szerte a világon.

Marton Levente Marton Levente

Tökéletes téli leves - recept
 

Tökéletes téli leves - recept

Ilyen tájt valami melegségre vágyunk, még akkor is, ha pluszokat dönget a hőmérő, viszont órákon belül minden pocsék szürkébe képes váltani, nedves lesz és lehangoló. Csalóka tavaszidézés ide-oda, január van. Jöhet a leves, amiben megáll a kanál. Mi is egy ilyet választottunk, ráadásul a kevésbé favorizált holland konyháról, ami méltán nem híres, viszont ez a ronda leves igazán finom.

Marton Levente Marton Levente

Tökéletes ragu - recept
 

Tökéletes ragu - recept

Hogy mi is az a ragu? Se nem tokány, se nem pörkölt. S legfőképpen nem az, amit boldogult úrfi korunk menzakonyháin előszeretettel merőkanalaztak a szétfőtt tésztákra.

Marton Levente Marton Levente



Karácsonyi halleves „fejből” - recept
 

Karácsonyi halleves „fejből” - recept

Történt, hogy a minap kicsiny titkos pesti ínyes társaságunk évzáró közös ebédjét ülte egy méltán népszerű budai tetthelyen, ami éppen az idén hagyott fel a bisztróskodással, hogy igazi vendéglő legyen. A közelgő karácsonyra tekintettel, többek között isteni sáfrányos, bársonyos, savanykás halleves került az asztalra.

-gy- -gy-

Tökéletes csemege:karácsonyi karamellizált dió szezámmal – recept
 

Tökéletes csemege:karácsonyi karamellizált dió szezámmal – recept

Régebben, amikor még nem voltak ilyen csilivili, dizájnos díszek, mint legújabb korunkban, az alma, a mézeskalács és a szaloncukor mellett az aranydió is ott függött a karácsonyfaágakon. A szép emlékű csonthéjas manapság inkább a karácsonyi asztalra kerül, ha másként nem, hát a diós bejgliben. Mi most más formában, igazi ünnepi csemegeként ajánljuk.

T.S. T.S.

Hogyan süssünk – Stollen recept
 

Hogyan süssünk – Stollen recept

Hála a gasztro forradalomnak, mára nemcsak a vendéglátásunk van átalakulóban. Divatba jött a főzés, s ha némi fáziskéséssel is, de visszakéredzkedik a konyhákba a kenyér, a kalács, a péksütemények sütése. Pláne ünnepek közeledtével.


Töltött káposzta és bejgli helyett - recept
 

Töltött káposzta és bejgli helyett - recept

A töltött káposzta, a halászlé és a bejgli legalább olyan elmaradhatatlan kelléke az ünnepnek, mint a karácsonyfa, a csillagszórók és az utolsó pillanatban beszerzett ajándékok. Most még van időnk, hogy a bevásárló listánkra pár új fogás hozzávalóit is feljegyezzük.

hvg.hu hvg.hu

Luca napi pogácsa holnapra - recept
 

Luca napi pogácsa holnapra - recept

Aki ezt a mostani szombatot munkanappá nyilvánította, az remélhetőleg nem nőnemű, és tart a háznál jó sok fokhagymát, hogy a boszorkányjárás napjának éjszakáján elhárítsa feje felől a bajt. Luca napja ugyanis kifejezetten dologkerülő-dologtiltó nap. Ezt a legegyszerűbb népek is tudják. Úgy, hogy a sütés, főzés is most már holnapra marad.

-gy- -gy-

Ujjgyakorlat: túrógombóc – recept
 

Ujjgyakorlat: túrógombóc – recept

Első kézből kaptunk egy tuti túrógombóc receptet, némi extrával. Meg egy jó tanácsot: „sütni jó, süteményt enni pedig nem bűn". Igaz, hogy a gombócot nem sütjük, de enni szeretünk.

-gy- -gy-

Mézédes élet - mézeskalács recept
 

Mézédes élet - mézeskalács recept

Egy hosszú hétvégén,több helyszínen mézédes élvezetek. Gyulán december 12-13-án a VII, Méz-és mézeskalács fesztiválra várják ország-világból a kicsiket, nagyokat. Bőven lesz mit kóstolni, válogatni, vásárfiát vinni a karácsonyfa alá, és mi még hozzáteszünk egy gyulai mézeskalács receptet is.

hvg.hu hvg.hu

A legjobb ital a barátságtalan téli napokra
 

A legjobb ital a barátságtalan téli napokra

Mondják, egy igazi kávéfan sosem keverné a kávéját semmi mással, mint ahogy szofisztikált borkedvelő sem spriccelne szódát nagy boraiba. Csakhogy van, amikor a kávé átlényegül: maga lesz a desszert.

Gy. Zs. Gy. Zs.

A Gresham séfje: olasz temperamentum, magyar virtus – interjú és recept
 

A Gresham séfje: olasz temperamentum, magyar virtus – interjú és recept

Mediterrán ízek és magyar alapanyagok kombinációja – ez Leonardo di Clemente konyhája, hazánk egyik legelegánsabb szállodájának éttermében. A dél olasz származású séf közel két éve költözött Magyarországra, munkáiban egy kis japán hatás is érződik, miközben imádja a magyar pirospaprikát és a libamájat. Egy különleges kreáció apropóján beszélgettünk vele, saját teakeverékükhöz álmodott magyar-olasz ihletésű fogást, és még csak nem is titkosította a receptet.

SZJ SZJ