MTI Tech

Ma belecsapódik egy üstökösbe a Rosetta űrszonda

Európai csillagászok elindították utolsó útjára csütörtök éjjel a Rosetta űrszondát, amely 67/P Csurjumov/Geraszimenko nevű üstökösre zuhan küldetése végén – közölte az Európai Űrügynökség.

MTI Instant tudomány

Rendkívüli képet küldött a Rosetta űrszonda – fotó

Az eddigi legnagyobb felbontású felvételt továbbította a Földre a Rosetta a 67P/Csurjumov-Geraszimenko nevű üstökösről. Az űrszonda OSIRIS kamerája a fotót február 14-én készítette, amikor a Rosettának sikerült hat kilométerre megközelítenie az üstököst.

MTI Instant tudomány

Magyarok fejlesztették ki az üstökösre leszállt Philae agyát

Az Európai Űrügynökségnek (ESA) és a Rosetta-misszió magyar közreműködőinek is gratulált Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár szerdán, amikor sikeresen landolt a Rosetta űrszonda Philae-leszállóegysége a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökösön. Magyar szakemberek vettek részt többek között a leszállóegység pordetektorának fejlesztésében is.

MTI / hvg.hu Tech

Hatalmas siker: landolt a Philae a Földtől 500 millió kilométerre lévő üstökösön

Sikeresen landolt a Phiale-leszállóegység a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökösön, amely jelenleg 500 millió kilométerre van a Földtől – jelentették be a darmstadti irányítóközpontban. A szakemberek közölték, hogy a leszállóegység mintegy négy centiméterre süllyedt az üstökös felszínébe, mivel szigonyai "nem lőttek ki" a tervek szerint.

1 2

A címlapról ajánljuk