szerző:
hvg.hu

Most először enged komolyabb betekintést saját fejlesztésű mesterséges intelligenciája működésébe a Facebook. A Rosetta a rendszerbe felkerülő hatalmas tartalommennyiség tisztán tartásáért felel.

Arról eddig is lehetett hallani, hogy a Facebookra feltöltött képek és videók valamilyen szűrőn mennek át, hogy ha nem a cég szabályzatába illő dolgot tartalmaznak, úgy mielőbb eltávolítsák azokat a közösségi oldal felületéről. Egy ekkora szolgáltatásnál valószínűsíthető volt, hogy ezt a feladatot nem hús-vér munkatársaira bízza Mark Zuckerberg (igaz, saját oldalát például velük takaríttatja), hanem valaki más végzi a piszkos munkát. Most kiderült, hogy ez a "valaki” Rosetta, a cég saját fejlesztésű mesterséges intelligenciája.

Mivel a hagyományos karakterfelismerő rendszerek nem bírtak a több mint kétmilliárd felhasználó által naponta megosztott kép- és videomennyiséggel, szükség volt egy sokkal erősebb és gyorsabb szisztémára. A Rosetta az oldalra kikerülő fotókon és videókban megjelenő szövegek olvasását végzi, és komoly szerep hárul rá a káromkodás, valamint a trágár tartalmak visszaszorítása terén.

A rendszer a most megosztott részletek szerint előbb pásztázni kezdi a feltöltött kép azon pontjait, ahol nagy valószínűséggel valamilyen írás szerepelhet, majd pedig elemzi azt. Miután kitálói többféle nyelv karakterkészletét is betáplálták a Rosetta hálózatába, a program nem csak látja, el is tudja olvasni az éppen vizsgálat alatt lévő szavakat. Még akkor is, ha azok nem a latin ábécé betűiből állnak.

©

A Facebook elmondása szerint Rosetta naponta átlagosan többmilliárdnyi képet és videót néz át, azt vizsgálva, tartalmaz-e bármelyik például gyűlöletbeszédre utaló szavakat. A rendszer annyira jól működik, hogy a közösségi oldal a tulajdonában lévő Instagramnál is elkezdte használni, hogy a képmegosztó felületéről is kiszorítsa az oda nem illő dolgokat. A rendszer persze közel sem tökéletes, hiszen a világban előforduló nyelvekből igen sokféle létezik, így még számtalan másikat kell megtanuljon, hogy az oldalra kikerülő fotókat és videókat hiba nélkül tudja dekódolni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Szakemberek mondják: a Facebook ráerősít az idegengyűlöletre

Érdekes kutatási eredményekről számoltak be a Warwick Egyetem tudósai: tanulmányuk szerint a Facebook hozzájárul a menekültek iránt érzett gyűlölet kialakulásához és erősítéséhez. Az ok egyszerű: sokan alternatív valóságként látják a közösségi oldalt és az ott megjelenő tartalmakat, még akkor is, ha azokból semmi nem igaz.