szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tíz évig tartó utazás kellett a Rosetta űrszondának, hogy elérje a 67P/Csurjumov–Geraszimenko-üstököst, majd ott felvételeket készítsen. A rengeteg képi anyag egy osztrák filmest is megihletett.

Nem nagyon készült még olyan videó, pláne üstökösről, amely több percen át, nagyon közelről mutatna be egy égitestet, de most már ilyenünk is van, íme, érdemes megnézni:

A the Comet címmel készült munka 67P/Csurjumov–Geraszimenko-üstököst ábrázolja, annak a rengeteg fotónak és videónak a felhasználásával, melyeket Európai Űrügynökség (ESA) szondája, a Rosetta rögzített az égitestnél töltött ideje alatt.

A Rosettát 2004-ben indították útjára a Földről, hogy nagyjából 10 évnyi utazás után elérje célját, az üstököst. A landolás sajnos nem ment zökkenőmentesen: leszállóegysége, a Philae a rögzítésnél bekövetkezett probléma miatt nem úgy ért a földet, ahogy kellett volna, így az oldalára borult, és a tudományos munka csak egy részét sikerült elvégeznie.

A missziót ettől függetlenül sikeresnek nyilvánították, már csak az elkészült fotók miatt is: több százezer képet készített az üstökösről, melyek fontos dokumentumok az emberiség számára. Többek közt digitális térképek készítésére is felhasználták ezeket, hogy modellezni lehessen, hogyan kellene eltéríteni a pályájáról egy üstököst, ha erre esetleg szükség lesz valamikor.

A Rosetta egyébként egészen sokáig, 2016-ig keringett az égitest körül, s csak ezután vezették irányított manőverrel a felszínéhez, hogy megsemmisítsék. A begyűjtött képeket azóta visszaküldte a Földre, Christian Stangl osztrák fotós pedig ezeket felhasználva készített belőle egy földtöntúli kisfilmet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!