hvg.hu Élet+Stílus

Éjszakai sötétségként borult délután a vihar a Balatonra – fotó

Látványos panorámafotóval mutatta meg olvasónk, hogyan érkezett meg a vihar péntek délután Siófokra. Míg a Balaton egyik oldalán fényes nappal volt és a felhők még utat engedtek a fénynek, a másikra szinte éjszakai sötétség telepedett a viharfellegek miatt. Kifejezetten változékony, sokfelé hűvös és esős időre van kilátás hétvégén, így a jelenség akár meg is ismétlődhet. A képre kattintva járható virtuálisan körbe a víztükör a fényes oldaltól a sötétig.

MTI Világ

Sötétbe borul ma este a Szent Péter bazilika

A teljesen sötétbe boruló Szent Péter bazilikában kezdődik a virrasztás nagyszombat este, amelyen Ferenc pápa tizenkét olaszt és külföldit keresztel meg. Nagypéntek este az egyházfő pénzt küldött a római utcákon élő hajléktalanoknak.

hvg.hu Itthon

Kecskeméten is sötétségre panaszkodnak a lámpacsere után

Nem adnak elég fényt az új LED-lámpák, és túl későn kapcsolják fel este a közvilágítást Kecskeméten. A helyiek a rossz látási viszonyok miatt balesetveszélyre is panaszkodnak – írja a Népszava a baon.hu alapján. A Bács-Kiskun megyei városban az egykor Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios Zrt. korszerűsítette a közvilágítást. Dunaújvároson ugyancsak panaszkodnak az új közvilágításra.

hvg.hu Itthon

Sötétségre panaszkodnak a dunaújvárosiak a lámpacsere óta

Hiába az új lámpák, esténként sötétebb van Dunaújvárosban, mint korábban – erről panaszkodnak a helyiek. Szerintük folyamatos a balesetveszély, az elmúlt hetekben több gyalogost is a zebrán gázoltak el a városban. Az új lámpákat egy olyan cég szerelte fel, amely csak néhány hónappal a közbeszerzés kiírása előtt vette fel tevékenységei közé a közvilágításhoz kapcsolódó feladatokat. Az önkormányzat szerint a pályázó minden követelménynek megfelelt – hangzott el a keddi RTL Híradóban.

MTI Világ

Föld órája: sötétben koncerteztek a sydney-i operaházban

Az első híres látványosságok között borult sötétbe a sydney-i operaház és a nevezetes Harbour Bridge szombaton a Föld órájában. A program részeként az operában sötétben adott koncertet a ház szimfonikus zenekara, amely Gustav Holst angol komponista legismertebb művét, A bolygókat adta elő.

Tokfalvi Balázs Géza Elek Vélemény

…sötétlik minden ház ablakán

Nagy valószínűséggel Orbán Viktor az első az emberiség kultúrtörténetében, akinek gondolkodásában a dolgok ismerete a rossz látási viszonyokkal azonosul.

MTI Itthon

Index: spórolnak, ezért sötétek este a pesti utcák

Takarékossági okok miatt sötétek maradnak egyes utcák Budapesten szürkületkor, mert nem kapcsolódik fel automatikusan a közvilágítás. A hivatalos indoklás szerint a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. a Fővárosi Közgyűlés alapján most csak alapszolgáltatást nyújt az emelt szintű helyett.

MTI Világ

Szombat este egy órára elsötétül a világ

Szombat este fél 9-kor a világ 125 országában, köztük Magyarországon is számos településen, intézményben és háztartásban kialszanak a fények egy órára a klímavédelem és környezettudatosság jegyében.

hvg.hu Tech

Sötétégboltpark lett a Zselic

Egy skóciai nemzeti parkkal együtt a Kaposvártól délre fekvő Zselici Tájvédelmi Körzet lett az első, nemzetközileg is elismert Sötétégboltpark Európában. Ez olyan terület, ahol éjszakánként szinte teljesen fényszennyezéstől mentesen tárulhat a látogatók elé a csillagos égbolt látványa.

hvg.hu Karrier

Október 26.: az év legnyűgösebb napja

Idén október 26-ra esett az év legkevésbé termelékeny napja, amikor a dolgozók teljesítménye jelentősen romlott. Legalábbis ez derült ki egy felmérésből, amely a munkavállalók produktivitását vizsgálta az őszi óraátállítást követő első munkanapon. A felmérésről internetes oldalán a brit Telegraph is beszámolt.


A címlapról ajánljuk