szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha főzési szokásaink döntően nem változnak meg, a helyes táplálkozást elősegítő minden tanács csak pusztába kiáltott szó marad. Dr. Marton István professzor Korkontroll című könyvében segítséget kíván nyújtani az egészséges életmód kialakításához, az aktív, értelmes tevékenységgel eltölthető évek számának meghosszabbításához. Könyvének Egészséges táplálkozás minden életkorban című fejezetében Frank Júlia receptjeivel illusztrálja az elméletet.

Hozzávalók:

  • 2 csokor zöldhagyma zöldjével együtt,
  • 1 csokor zsenge karotta (apró, egyforma méretű sárgarépa),
  • 1 szál kígyóuborka,
  • 2 csokor piros retek,
  • 1 kis fej saláta;

a salátamártáshoz:

  • 2 dl joghurt,
  • 1 csokor petrezselyem,
  • 1 csokor kapor,
  • 4 evőkanál hidegen sajtolt olaj,
  • ízlés szerint törött bors,
  • só,
  • csipetnyi porcukor.

Előkészítése

© sxc.hu

A salátamártáshoz a megmosott petrezselymet és a kaprot finomra összevágjuk, majd belekeverjük a joghurtba. Megsózzuk, csipetnyi cukorral és a borssal ízesítjük, végül az olajjal is összekeverjük. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, ezután leszárítjuk, majd csíkokra tépkedjük. Salátástálba halmozzuk. Befedve tesszük a hűtőszekrénybe.

Elkészítése:

A letisztított és megmosott sárgarépát, a héjas uborkát és a retket legyaluljuk vagy vékony karikákra vágjuk, a zöldhagymát zöldjével együtt ugyancsak felkarikázzuk. Az összes zöldséget gyengén megsózzuk, és a mártást ráöntve jól összeforgatjuk. Befedve egy-két órán keresztül hűtőszekrényben érleljük.

Megjegyzés: A hidegen sajtolt olaj a legértékesebb, mert a szervezetünk számára értékes tápanyagokat tartalmaz. Ilyen az extra szűz olívaolaj, a tökmagolaj, a kukoricacsíra-olaj, a szójaolaj, a szőlőmagolaj, a mogyoróolaj stb. Az új sárgarépát és az uborkát nem kell meghámozni, csak jól megmosni, mert a héj alatt található a legtöbb vitamin.

További receptek a Korkontroll című könyvben.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Recept: hogyan készül az egészséges gulyásleves?

Ha a főzési szokásaink döntően nem változnak meg, a helyes táplálkozást elősegítő minden tanács csak pusztába kiáltott szó marad. Dr. Marton István professzor Korkontroll című könyvében segítséget kíván nyújtani az egészséges életmód kialakításához, az aktív, értelmes tevékenységgel eltölthető évek számának meghosszabbításához. Könyvének Egészséges táplálkozás minden életkorban című fejezetében Frank Júlia receptjeivel illusztrálja az elméletet.