Hozzávalók:
- 2 csokor zöldhagyma zöldjével együtt,
- 1 csokor zsenge karotta (apró, egyforma méretű sárgarépa),
- 1 szál kígyóuborka,
- 2 csokor piros retek,
- 1 kis fej saláta;
a salátamártáshoz:
- 2 dl joghurt,
- 1 csokor petrezselyem,
- 1 csokor kapor,
- 4 evőkanál hidegen sajtolt olaj,
- ízlés szerint törött bors,
- só,
- csipetnyi porcukor.
Előkészítése
 © sxc.hu |
A salátamártáshoz a megmosott petrezselymet és a kaprot finomra összevágjuk, majd belekeverjük a joghurtba. Megsózzuk, csipetnyi cukorral és a borssal ízesítjük, végül az olajjal is összekeverjük. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, ezután leszárítjuk, majd csíkokra tépkedjük. Salátástálba halmozzuk. Befedve tesszük a hűtőszekrénybe.
Elkészítése:
A letisztított és megmosott sárgarépát, a héjas uborkát és a retket legyaluljuk vagy vékony karikákra vágjuk, a zöldhagymát zöldjével együtt ugyancsak felkarikázzuk. Az összes zöldséget gyengén megsózzuk, és a mártást ráöntve jól összeforgatjuk. Befedve egy-két órán keresztül hűtőszekrényben érleljük.
Megjegyzés: A hidegen sajtolt olaj a legértékesebb, mert a szervezetünk számára értékes tápanyagokat tartalmaz. Ilyen az extra szűz olívaolaj, a tökmagolaj, a kukoricacsíra-olaj, a szójaolaj, a szőlőmagolaj, a mogyoróolaj stb. Az új sárgarépát és az uborkát nem kell meghámozni, csak jól megmosni, mert a héj alatt található a legtöbb vitamin.
További receptek a Korkontroll című könyvben.