szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Május 10-11-én, Budapesten, a Hungexpo területén rendezett Bocuse d’Or szakácsverseny idén a magyar ízek jegyében telik, a dunai kecsege és gímszarvasborjú mellett két borászat vörös- és fehérbora szerepel a kínálatban.

Az idei döntőn két pincészet jelenik meg boraival, a Grand Tokaj és a villányi Sauska Pincészet. A Grand Tokaj a versenyterület VIP területének hivatalos borszponzoraként lesz jelen, de boraik a Bocuse d’Or kísérőrendezvényein – a welcome fogadáson, a Diner des Grands Chefs és a gálavacsorán - is ott lesznek.

A mintegy 500 éves borkészítési hagyományokkal rendelkező Grand Tokaj, a "folyékony aranyként" is ismert Tokaji Aszú és más borkülönlegességeiről elhíresült Tokaji Borvidék legnagyobb borászata. Az Unesco Világörökségi Listára 2002-ben felvett Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken előállított minőségi borok a hazai és nemzetközi elismerésekkel is büszkélkedő főborász, a 100 pontos esszenciáról ismert Áts Károly vezetésével készülnek. Köszönhetően egyediségüknek, a Grand Tokaj márka termékei a legszínvonalasabb éttermek és hotelláncok kínálatában is hamarosan fellelhető.

Áts Károly
©

A villányi Sauska Pincészet csapata arra törekszik, hogy boraiban megalkuvások nélkül, a legtermészetesebben és tisztábban jelenjen meg a fajta, az évjárat és a villányi terroir különleges potenciálja. A 2006-ban alapított borászat termékeit a magyar és nemzetközi borszerető közönség is örömmel fogadta. 2009-es villányi Cuvee 5 boruk a Decanter World Wine Awards Nemzetközi Trófeájának első és egyetlen magyar nyertese, legfrissebb sikerük pedig a két borászatot egyesítő Sauska márkát elismerő Superbrands díj.

Az összeillő párosok

A Pesti Vigadóban szervezendő Diner des Grands Chefs vacsora három fogásához is a Grand Tokaj legújabb tételeit kínálják: a pataki pisztrángból, medvehagymából és burgonyából álló egyik fogáshoz a Grand Tokaj 2015-ös Furmintját, a tenglici spárgával felszolgált nyúlcombhoz a 2015-ös Kővágó Furmintot, míg az Eper Concertohoz a pincészet 2013-as 6 puttonyos Szarvas Aszú borát párosították. A menüsor része lesz a dupla bárányborda „Fontjoncouse/Budapest” burgonyaágyon, báránycsülök gulyásnak készítve köménnyel és paprikával meglepetés kenyérben, tavaszi kucsmagombákkal is, ehhez a 2012-es Sauska Kékfrankost lehet majd kóstolni.

©

A rendezvény mindkét napján a VIP Standra látogatók a két borászat bővebb kínálatával is megismerkedhetnek. A Grand Tokaj kiállítói részén a vendégek megkóstolhatják a borászat 2015-ös Sárgamuskotályát és Furmintját, a 2014-es Cuvée-jét, az igazán különleges ízélményékre vágyó vendégek pedig a 2013-as 5 puttonyos Aszút is. Mindemellett a VIP Étterem kínálatában a Grand Tokaj 2013-as 6 puttonyos Szarvas Aszújával is találkozhatnak a borkedvelők, amely 100%-ban a borászat saját – a történelmi tarcali Szarvas-dűlő – területéről szüretelt, kizárólag I. osztályú aszúszemek felhasználásával készült.

A Sauska Pinceszet négy borral jelenik meg a VIP Standon, a 2012-es Kékfrankos mellet, mely jelen lesz a VIP étteremben is, kóstolható lesz a pincészet nemzetközi sikereket elért 2011-es Cabernet Franc bora, illetve két házasítás, a kékfrankos alapú Cuvee 11 2011, mely kóstolható lesz a VIP étteremben, és egy szintén nagy sikereket elért bordeauxi házasítás a Cuvee 7 Villany 2011.

A fentiek mellett a két napot Grand Tokaj 2015-ös évjáratú Kővágó Furmintja és a 2012-es Sauska Kadarka aromái teszik majd emlékezetessé.

Megtisztelő helyezések

A verseny egész ideje alatt a zsűritagok asztalán a Grand Tokaj 2015-ös Kővágó Furmintja és a Sauska  2011-es Cabernet Franc-ja foglal majd helyet. A Furmint különlegessége, hogy újhordós erjesztésének és érlelésének köszönhetően ízében egyfajta füstösség, a furmintszőlő testessége és karaktere együtt jelenik meg a vibráló grépfrútos gyümölcsösséggel.

©

A modern, harmonikus és gyümölcsös Cabernet Franc nagysikerű Vinexpo szereplése és Decanter regionális nagydíja után most itthon is bizonyíthatja: a villányi terroir és a bordói fajta találkozása kiváló lehetőségeket rejt magában, a borvidék védjegyévé válhat a nemzetközi piacon is.

A gálavacsora gyöngyszemei

A díjátadót követő exkluzív vacsorán az ünnepi hangulat megfelelő kísérői lesznek a Grand Tokaj már említett tételei: a nagy testű, hosszú lecsengésű ásványos, sós jellegű 2015-ös Grand Tokaj Kővágó Furmint és a 2013-as Szarvas Aszú.

Villányból a Sauska főként hűvösebb siklósi területek érett terméséből származó dinamikus, 2011-es kékfrankos alapú Cuvée 11 bora is lesz fellelhető a vacsora kínálatában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!