szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Bocuse d'Or-győztes Széll Tamás is kilépett a Molnár B. Tamás vezette Magyar Gasztronómiai Egyesületből; rajta kívül még másik 12 tag tett ugyanígy. Közleményükben azt írják, hogy az MGE vezetője saját hasznára akarja felhasználni a Bocuse-sikert, és támadja a Zsidaiék által alapított Pannón Gasztronómiai Akadémiát. Molnár B. szerint mindössze arról van szó, hogy megindult a tülekedés az állami pénzekért.

„A mai napon kiléptünk a Magyar Gasztronómiai Egyesületből. Nehéz szívvel tesszük, hiszen az elmúlt évek során számos eredményt értünk el közösen. Sajnos Molnár B. Tamás éppen a magyar gasztronómia legutóbbi nagy sikere, a Bocuse d’Or európai döntőjében aratott magyar győzelem által biztosított rivaldafényt kihasználva döntött úgy, hogy támadást intéz a hasonló célkitűzésekkel létrejött gasztronómiai szervezetek ellen. A Bocuse sikere mögött néhány tucat ember több évi munkája van, melyből az MGE elnöke nem vette ki részét. Ennek fényében különösen visszatetsző, ahogy nyilatkozik.

Molnár B. Tamás a Magyar Bocuse Akadémiát és a Pannón Gasztronómiai Akadémiát ezekben a nyilatkozatokban nem szövetségesként, hanem riválisokként láttatja. Megítélésünk szerint az MGE elnöke nyilatkozatai nem a közös célok megvalósítását szolgálják. A jövőben ezért vele együttműködni nem tudunk, és nem akarunk.

Széll Tamás, a Bocuse d'Or budapesti kontinensdöntőjén
©

Sajnáljuk, hogy erre a lépésre kényszerülünk. A Magyar Gasztronómiai Egyesület tagságának további sikeres munkát kívánunk" - olvasható a  Magyar Gasztronómiai Egyesület kilépő tagjainak közleményében, amit a chefpincer.hu tett közzé. A közlemény aláírói között van Széll Tamás, a Budapesten megrendezett Bocuse d’Or európai döntőjének győztese is.

A közlemény további aláírói: Berkes Gyula, Bíró Lajos, Csapody Balázs, Deli János, Fekete Antonio, Hamvas Zoltán, Harmath Csaba, Herczeg Zoltán, Laczó Csaba , Molnár Attila, Nyíri Sándor, Zsidai Zoltán Roy.

Molnár B. Tamás a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) elnöke korábban azt mondta a portálnak, hogy szerinte a gasztronómia területén megjelent az állami pénz körüli tülekedés. A Zsidai Zoltán Roy és több étteremtulajdonos által létrehozott Pannon Gasztronómia Akadémiáról pedig azt mondta, nem érzékelte, hogy az új szervezetbe lépne le az egyesületük tagsága. Szerinte az új szervezetet egy jól körülhatárolható vendéglátós csoport alapította. 

Ugyanakkor az étteremtulajdonos Zsidai Zoltán Roy úgy nyilatkozott a chefpincer.hu-nak, hogy a Magyar Gasztronómiai Egyesület tagjaiból alakult Pannon Gasztronómiai Akadémia nem szervezeti kérdésekkel akar foglalkozni, hanem eredményekre összpontosít, amit az MGE-vel együttműködve kíván elérni. Zsidai szerint annak kell tárgyalnia a döntéshozókkal, akinek van tehetsége ahhoz, hogy diplomáciai jellegű beszélgetéseket folytasson.

„Attól még, hogy valaki egy szuperguru és szakértő, nem biztos, hogy a döntéshozókkal neki kellene tárgyalni”

 - idézi Zsidait a portál.

A kecsegén túl

Kár fanyalogni: a Bocuse'd Or mint adott térben, adott időben lévő entitás maga a csoda. Még a gasztronómia ellen beoltott, hamisítatlan konyhai antitálentum is képes másodpercek alatt extázisba kerülni attól a végtelenül hétköznapi jelenettől, hogy férfiak késsel a kezükben izzadnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!