szerző:
hvg.hu

A Bocuse d'Or-győztes Széll Tamás is kilépett a Molnár B. Tamás vezette Magyar Gasztronómiai Egyesületből; rajta kívül még másik 12 tag tett ugyanígy. Közleményükben azt írják, hogy az MGE vezetője saját hasznára akarja felhasználni a Bocuse-sikert, és támadja a Zsidaiék által alapított Pannón Gasztronómiai Akadémiát. Molnár B. szerint mindössze arról van szó, hogy megindult a tülekedés az állami pénzekért.

„A mai napon kiléptünk a Magyar Gasztronómiai Egyesületből. Nehéz szívvel tesszük, hiszen az elmúlt évek során számos eredményt értünk el közösen. Sajnos Molnár B. Tamás éppen a magyar gasztronómia legutóbbi nagy sikere, a Bocuse d’Or európai döntőjében aratott magyar győzelem által biztosított rivaldafényt kihasználva döntött úgy, hogy támadást intéz a hasonló célkitűzésekkel létrejött gasztronómiai szervezetek ellen. A Bocuse sikere mögött néhány tucat ember több évi munkája van, melyből az MGE elnöke nem vette ki részét. Ennek fényében különösen visszatetsző, ahogy nyilatkozik.

Molnár B. Tamás a Magyar Bocuse Akadémiát és a Pannón Gasztronómiai Akadémiát ezekben a nyilatkozatokban nem szövetségesként, hanem riválisokként láttatja. Megítélésünk szerint az MGE elnöke nyilatkozatai nem a közös célok megvalósítását szolgálják. A jövőben ezért vele együttműködni nem tudunk, és nem akarunk.

Széll Tamás, a Bocuse d'Or budapesti kontinensdöntőjén
©

Sajnáljuk, hogy erre a lépésre kényszerülünk. A Magyar Gasztronómiai Egyesület tagságának további sikeres munkát kívánunk" - olvasható a  Magyar Gasztronómiai Egyesület kilépő tagjainak közleményében, amit a chefpincer.hu tett közzé. A közlemény aláírói között van Széll Tamás, a Budapesten megrendezett Bocuse d’Or európai döntőjének győztese is.

A közlemény további aláírói: Berkes Gyula, Bíró Lajos, Csapody Balázs, Deli János, Fekete Antonio, Hamvas Zoltán, Harmath Csaba, Herczeg Zoltán, Laczó Csaba , Molnár Attila, Nyíri Sándor, Zsidai Zoltán Roy.

Molnár B. Tamás a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) elnöke korábban azt mondta a portálnak, hogy szerinte a gasztronómia területén megjelent az állami pénz körüli tülekedés. A Zsidai Zoltán Roy és több étteremtulajdonos által létrehozott Pannon Gasztronómia Akadémiáról pedig azt mondta, nem érzékelte, hogy az új szervezetbe lépne le az egyesületük tagsága. Szerinte az új szervezetet egy jól körülhatárolható vendéglátós csoport alapította. 

Ugyanakkor az étteremtulajdonos Zsidai Zoltán Roy úgy nyilatkozott a chefpincer.hu-nak, hogy a Magyar Gasztronómiai Egyesület tagjaiból alakult Pannon Gasztronómiai Akadémia nem szervezeti kérdésekkel akar foglalkozni, hanem eredményekre összpontosít, amit az MGE-vel együttműködve kíván elérni. Zsidai szerint annak kell tárgyalnia a döntéshozókkal, akinek van tehetsége ahhoz, hogy diplomáciai jellegű beszélgetéseket folytasson.

„Attól még, hogy valaki egy szuperguru és szakértő, nem biztos, hogy a döntéshozókkal neki kellene tárgyalni”

 - idézi Zsidait a portál.

A kecsegén túl

Kár fanyalogni: a Bocuse'd Or mint adott térben, adott időben lévő entitás maga a csoda. Még a gasztronómia ellen beoltott, hamisítatlan konyhai antitálentum is képes másodpercek alatt extázisba kerülni attól a végtelenül hétköznapi jelenettől, hogy férfiak késsel a kezükben izzadnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hídfoglaló magyarok Londonban

Hídfoglaló magyarok Londonban

Nézze meg az elmúlt három év legszebbként díjazott budapesti épületeit

Nézze meg az elmúlt három év legszebbként díjazott budapesti épületeit

Skála áruház lesz az Alexandra könyvesház helyén

Skála áruház lesz az Alexandra könyvesház helyén

Fülke: Budapest még akár nyerhet is

Fülke: Budapest még akár nyerhet is

Késői, ködös üzenet - Princz Gábor halálára

Késői, ködös üzenet - Princz Gábor halálára

Elmeorvos is megvizsgálja a csengeri milliárdosnőt

Elmeorvos is megvizsgálja a csengeri milliárdosnőt