szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az animációban i.e. 3700-tól követhetjük az urbanizáció folyamatát.

2030-ra az emberiség háromnegyede fog városokban lakni, ez az arány most mintegy 54, 1960-ban még csak 34 százalék volt. Az urbanizáció az utóbbi években, évtizedekben gyorsult fel ennyire.

A metrocosm.com animációja közel hatezer évet megy vissza e folyamat elejére. Krisztus előtt 3700 évvel alapították meg a pre-sumér Eridu városát, majd a először nem túl szaporán – főleg az Arab-félszigeten, a Közel-Keleten, majd Ázsiában és Észak-Afrikban – jelentek meg újabb városok, később egyre gyorsult ez a folyamat, a Földközi-tenger északi részén, majd lassan szerte Európában alapítottak újabb és újabb városokat.  A késő középkortól, újkortól pedig már szinte követhetetlenül gyors ez a folyamat.

Íme, mindez egy rövid videóban elmesélve:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!