szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha a legutóbbi Főzdefeszt kapcsán megjegyeztük, hogy azóta keresi a helyét mióta elhagyta a Mikszáth teret, fokozottan igaz ez a Cseh Sörfesztiválra. Kétségtelen, az egyre zsúfoltabbá váló belvárosi Városháza-parkot mindenképpen kinőtte. Most a Ligetbe mentünk utána.

Tavaly ilyenkor úgy nézett ki, hogy ideális váltás lesz a Szabadság tér. Az idei foci Eb azonban áthúzta a szervezők számítását – pedig akár meg is felelhettek volna a nagy közös szurkolói helyszínen az orrba-szájba nyomott tévéreklámoknak, hogy nincs foci sör nélkül (meg fordítva).  A tér persze ezúttal elég szűkös lett volna. Úgy tűnik, hogy nemigen dúskálunk ideális urbánus fesztiválhelyszínekben, mert előbb utóbb mindenki a Városligetben köt ki. Ujjé, a ligetben alapon.

 Az eddigi ligeti helyszínek után – lásd tavalyi Oktoberfest Budapest és az utóbbi három Főzdefeszt – ezúttal egy újabb fogadta be a Cseh Sörfesztivált. A Hősök tere idegenforgalma és megközelíthetősége talán vonzóvá tehette a Műcsarnok melletti helyszínt, de a rekkenő hőségben, az árnyékmentes aszfalton ilyen rendezvény eleve hendikeppel indul. Valamikor - a mai 56-osok terén- , a Városliget ezen déli részén is  még  fák magasodtak. A megalomán katonai díszszemlék megálmodói irtatták ki, dísztribünt telepítve, hogy április negyedikén és május elsején felvonulással ünnepelhessen becses színük előtt a dolgozó nép.   Érdekes, hogy régóta nincsenek már május elsejei felvonulások, de még soha nem került szóba a parkolóként, újabban fesztiválhelyszínként leledző terület legalább részbeni fásítása. Persze, lehet még szüksége a dolgozó népnek ünnepi masírozásra.

Szóval valójában az adott helyszín a nyári hőségben nem ideális másra, mint a turistákat szállító buszok parkolására. A rendezők, ahelyett hogy kicsit igyekeztek volna tágítani a teret, túlságosan is telezsúfolták bódékkal, és meglepő módon egy hatalmas lacikonyha került mindjárt a főbejárathoz, kissé félrevezetve azokat, akik a Hősök tere felől kukkantottak be: vajon milyen rendezvény zajlik uszkve tíz napon át a kordonok mögött. Mert legalábbis fel kellett emelni az ő tekintetüket, hogy észrevegyék a molinót, ez és itt bizony a cseh sör ünneplése.

©

Tulajdonképpen onnan nézve akármi lehetett volna, mert az "antré" össznépi etető oldalán és szemben is kürtőskalácsos kínálkozott, meg lapátolós minden-ragacsos-cukros, plusz valami hasonló,de bio-egészségtudatos nyammogós,  aztán a  nincs-fesztivál az Igazi Csíki sör nélkül stand (Hogy is van ez, akkor legközelebb mondjuk az Oktoberfest meg a mindenkori bármilyen is ezzel nyit majd?).  S „előzékenyen” csak utánuk kezdtek sorakozni a csehek.

 Kétségtelen, onnantól kezdve aztán volt hol, miből válogatni a cseh sörfanoknak. Ha a Főzdefeszten azt éreztük, hogy túlságosan széthúzták a pavilonokat, itt sokkal inkább a zsúfoltság volt jellemző, pedig időről időre egy-két pavilon még zárva is tartott.

©

Viszont csak üdvözölni tudjuk a döntést, hogy végre volt vásárolható korsó, és csapoltak sört otthonról hozott poharainkba is. Ha valaki nem ragaszkodott az üveghez, a megbízható műanyag pohárba (akadt egészen dizájnos, a megtévesztésig  igazi pohárra hajazó is a szokásoson kívül) kapta a sörét. Problémát legfeljebb az jelentett, hogy az általunk felfedezett két pohármosó mindenképpen kevésnek mondható egy ekkora rendezvényen – még akkor is, ha a többség mégsem üvegkrigliből sörözött. Ahogy a pohármosók, úgy az ingyenes WC-k is eléggé el voltak rejtve, és bizony este a halovány közvilágítás éppen csak segített  be- és beletalálni a nem túl nagyszámú illemhelybe… Ennyit a nem elhanyagolható technikai részletekről, már csak azért is, mert jobb lesz, ha hozzászokunk az efféle aszfalt-fesztiválokhoz.

A belbecs? A Cseh Sörfesztivál sörei természetesen hozták, amit elvárunk a cseh söröktől, senki emberfiának nem lehetett panasza a kínálatra. A többség persze jól ismert már az előző fesztiválokról, és az igen nagyszámú budapesti cseh sörlelőhelyekről.

©

 Tán csak annyi, hogy a közönség örömmel ivott volna többet az idei fesztiválszezon állandó, jól meghirdetett Pilsner Urquell tankjából, de a tíz napból jó, ha négyen volt sör a tartályokban. Amúgy a hazai nagy multik mind itt voltak, hozták, amit a népszerű - Staropramen, Krusovice, Kozel - cseh sörökből kínálhatnak.

 A „szakosodott” fogyasztók megtalálhatták bejáratott kedvenc márkáikat, többek között: Konrad, Ferdinand, Postrizinske, Kuot, Svijany, Primátor, Holba, Samson, Opat, Litovel, Jezek, Zatec.

S néhány igazi csemege: Purkmistr, Two Tales, Kocour, Permon, Lucky Bastard. Nem volt hiány a cseh kézműves sörfőzdék remek felsőerjesztésű söreiből sem.

©

 

Ha valamiféle konzekvenciát akarunk levonni tapasztalatainkból, akkor jó lett volna valamiféle segédlet, mondjuk egy fesztiváltérkép, hogy a mintegy kétszázféle sörből könnyebb legyen a választás, illetve az eligazodás a standok között.

 Ami a sörkorcsolyákat illeti, már szóltunk a mega kolbászos, csülkös (csülkös lecsós), grillhúsos, malacos, hekkes, babgulyásos lacikonyháról.

©

 Volt standja tócsnisnak, lepényesnek, lángososnak. Jól fogyott vagy  ötféle szósszal a Twist chips és a sörperec, ami több standon is mutatkozott.  S akadt klasszik cseh sörkaja is: Utopeneci, Hermelin, matjes filet, sörgulyás, káposztás-sertés sültes –knédlis kombó.

©

Ízleld meg Prága büszkeségeit! jeligére pedig még találkozhatunk a nyári szezonban a Staropramen Ízművek food trackjével, ami képes felturbózni gasztronauta fesztiválozót a szarvasgombás majonézes, fűszeres sült almás, mézes juhsajtos briós bucijával vagy a snidlinges, jégsalátás, sült paprikás  mangalica burgerével.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!