Az egri Kedvesek

Az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok 2014-es késői szüretelésű Kedves borához komponált desszertet Szó Gellért, az idei Magyarország tortáját megalkotó cukrászmester.

  • hvg.hu hvg.hu
Az egri Kedvesek

 

wineamore.hu

A szintén Kedves névre keresztelt, gyümölcsös, körtével és karamellizált dióval készített lisztmentes torta a hétvégén megrendezett St. Andrea Szőlőünnepen debütált, és máris nagy sikert aratott.

Igazság szerint a szerencsés bor-gasztro sajtósok már a Budapest Borfesztiválon is kaptak ízelítőt a tortából Barna Ádám, a St. Andrea Wine & Gourmet Bar séfje (idén a Gault&Millau kalauztól „az év felfedezettje” címet kapta) és a cukrászmester felvezetésével.

 De kétségtelen, hogy „hivatalosan” a most szeptember 24-én rendezett egri szőlőünnepen került a tányérokra. A tortát ifjabbik Lőrincz György 2014-es Kedves Késői Szüret bora inspirálta. A hétvégén megrendezett, jazzkoncerttel, pinot noir vertikális kóstolóval is színesített St. Andrea Szőlőünnepen a több száz résztvevő meggyőződhetett róla, hogy lehetséges az Egri borvidéken is hiteles, természetes édes bort készíteni, amely máris megtalálta desszertpárját. 

 

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.