Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"8bbd5e06-b6ef-4b8e-a4d3-4efe09916b1b","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Ha nem is repülőrajtot jelent a beszerzési menedzserindex márciusi száma, legalább annál már egy kicsivel jobb, mint amit az elmúlt pár hónapban mértek.","shortLead":"Ha nem is repülőrajtot jelent a beszerzési menedzserindex márciusi száma, legalább annál már egy kicsivel jobb, mint...","id":"20250401_bmi-index-novekedes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8bbd5e06-b6ef-4b8e-a4d3-4efe09916b1b.jpg","index":0,"item":"8a6993a7-c360-4787-94b5-32f3987d7eed","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250401_bmi-index-novekedes","timestamp":"2025. április. 01. 13:35","title":"Végre érkezett egy jel a magyar gazdaságból, ami legalább egy kis javulást mutat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a493f8fa-2d3a-4daf-b507-e638cbbe85a0","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Amerikai kutatók több mint 19 ezer ember agyfelvételét nézték át, az adatok alapján pedig egyértelműnek tűnik, hogy az agy nem egy lassú folyamat során öregszik.","shortLead":"Amerikai kutatók több mint 19 ezer ember agyfelvételét nézték át, az adatok alapján pedig egyértelműnek tűnik...","id":"20250331_agykutatas-agyvizsgalat-oregedes-fmri","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a493f8fa-2d3a-4daf-b507-e638cbbe85a0.jpg","index":0,"item":"ab7d23f0-3f9f-44e0-93d6-9564854b7cdd","keywords":null,"link":"/tudomany/20250331_agykutatas-agyvizsgalat-oregedes-fmri","timestamp":"2025. március. 31. 20:03","title":"Megvan a titok: ebben az életkorban kezd el rohamosan öregedni az agy","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1762df6c-8993-4635-b38c-cd415a4e02d7","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Kedden több napilapban is megjelentek a plakátok.","shortLead":"Kedden több napilapban is megjelentek a plakátok.","id":"20250401_Voks-2025-kormanyzati-hirdetes-velemenynyilvanito-szavazas-Zelenszkij-von-der-Leyen-Weber-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1762df6c-8993-4635-b38c-cd415a4e02d7.jpg","index":0,"item":"48834c7b-3dc9-4b80-b948-84ce33217285","keywords":null,"link":"/itthon/20250401_Voks-2025-kormanyzati-hirdetes-velemenynyilvanito-szavazas-Zelenszkij-von-der-Leyen-Weber-ebx","timestamp":"2025. április. 01. 08:50","title":"„Voks 2025” – elkészült a kormányzati hirdetés a véleménynyilvánító szavazásról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5569ae4d-7380-48a2-ace2-12309fec29d3","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"A tiltott szerelem nemcsak a képernyőn, hanem az életben is meghatározta a 90 éves korában elhunyt színész sorsát. ","shortLead":"A tiltott szerelem nemcsak a képernyőn, hanem az életben is meghatározta a 90 éves korában elhunyt színész sorsát. ","id":"20250331_richard-chamberlain-sogun-tovismadarak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5569ae4d-7380-48a2-ace2-12309fec29d3.jpg","index":0,"item":"7af19f9d-3985-44cd-87e4-86fbf2ba83a9","keywords":null,"link":"/kultura/20250331_richard-chamberlain-sogun-tovismadarak","timestamp":"2025. március. 31. 11:46","title":"Tövismadarak, Sógun és egy nagy titok: mit imádtunk Richard Chamberlainben?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7eeb1d85-6061-46b3-9e0e-353e2ab849e0","c_author":"Nagy Gábor","category":"360","description":"Súlyosan érinti segélyprogramjainak kedvezményezettjeit a USAID beszántása, miközben az amerikai kormányügynökség működésében mindig vegyült a politikai szándék a segíteni akarással. A USAID fordulatos történetébe belefért a Kennedy-féle idealizmus és a CIA-vel való együttműködés, de „kirívó ostobaságok” is. ","shortLead":"Súlyosan érinti segélyprogramjainak kedvezményezettjeit a USAID beszántása, miközben az amerikai kormányügynökség...","id":"20250401_hvg-amerikai-nagybacsi-usaid-tortenete-politika-segelyezes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7eeb1d85-6061-46b3-9e0e-353e2ab849e0.jpg","index":0,"item":"7404e216-13c0-4759-b28e-727ab0e3e1d1","keywords":null,"link":"/360/20250401_hvg-amerikai-nagybacsi-usaid-tortenete-politika-segelyezes","timestamp":"2025. április. 01. 19:30","title":"A kommunizmus ellen vetették be, brutális kínzási módszerekkel hozták hírbe – mit kell tudni a USAID-ről, amit nyom nélkül törölnek el Trumpék?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5f75f394-4d66-4f9f-9145-f05a44f7a6bf","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"A “Louvre-kiállítás” például egy a híres párizsi múzeum melletti földalatti bevásárlóközpont egy fülkéjét jelenti, ahova pénzért lehet bekerülni.","shortLead":"A “Louvre-kiállítás” például egy a híres párizsi múzeum melletti földalatti bevásárlóközpont egy fülkéjét...","id":"20250401_A-Munkacsy-dijas-Veszabo-nemzetkozi-sikerei-a-Telex-szerint-penzert-vett-dicsosegek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5f75f394-4d66-4f9f-9145-f05a44f7a6bf.jpg","index":0,"item":"25500b79-ef49-4934-bd93-4cf410276974","keywords":null,"link":"/kultura/20250401_A-Munkacsy-dijas-Veszabo-nemzetkozi-sikerei-a-Telex-szerint-penzert-vett-dicsosegek","timestamp":"2025. április. 01. 12:01","title":"A Munkácsy-díjas Vészabó „nemzetközi sikerei” a Telex szerint pénzért vett dicsőségek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fcfb11ac-48f4-4677-9757-ee4390a9ab44","c_author":"HVG","category":"360","description":"Német biológusok bizonyították, hogy a hangyák képesek tanulni a tapasztalataikból, és ennek kapcsán például „haragtartókká” válni.","shortLead":"Német biológusok bizonyították, hogy a hangyák képesek tanulni a tapasztalataikból, és ennek kapcsán például...","id":"20250331_hvg-hangyak-harag-allatok-viselkedese","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fcfb11ac-48f4-4677-9757-ee4390a9ab44.jpg","index":0,"item":"5f593f95-831c-40a3-9211-a955db7125ae","keywords":null,"link":"/360/20250331_hvg-hangyak-harag-allatok-viselkedese","timestamp":"2025. március. 31. 16:00","title":"Bebizonyították, hogy haragtartók a hangyák","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ee856575-9cfd-40b1-942c-8c4aee87a7a9","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Méltányosság nincs. ","shortLead":"Méltányosság nincs. ","id":"20250401_autopalyabirsag-rossz-rendszam","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ee856575-9cfd-40b1-942c-8c4aee87a7a9.jpg","index":0,"item":"059c2133-0a80-4357-9967-e98957942c32","keywords":null,"link":"/cegauto/20250401_autopalyabirsag-rossz-rendszam","timestamp":"2025. április. 01. 14:21","title":"Közel félmilliós autópályabírsága jött össze egy autósnak, mire megtudta, hogy rosszul adta meg a rendszámát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Nobu San: “Elég, ha mindig az adott pillanatban a legjobb vagy” - interjú
szerző:
SzJ
Tetszett a cikk?
A főzés szeretete, végtelen lelkesedés, alázat, szenvedély és egy kiváló csapat - ez a kulcsa egy sikeres gasztronómiai birodalom felépítésének – vallja Nobu Matsuhisa mester, a NOBU étteremlánc névadója és társtulajdonosa, aki a napokban Budapesten járt, s interjút adott a hvg.hu-nak a Hospice Alapítványt támogató jótékonysági vacsoraesten.
hvg.hu: Egyszerű sushi szakácsként kezdte a pályafutását, mára pedig 32 sikeres étterme van világszerte. Mi lehet a siker titka?
N.M.: Igen, valóban egyszerű szakácsként kezdtem. Dolgoztam Japánban, Peruban, majd 1987-ben nyitottam meg az első éttermemet Beverly Hills-ben, Los Angelesben. A főzés az én szerelmem, és már a kezdetekkor is fontosnak tartottam, hogy csak a legfrissebb és legjobb alapanyagokkal dolgozzak. Igaz, akkoriban még mindezekről saját magam győződhettem meg. Magamnak vettem a halat, a zöldségeket, mindent, amit a konyhán használtam. Ez ma már lehetetlen volna, hiszen 32 éttermünk van világszerte. Az év 10 hónapjában így is úton vagyok, folyamatosan látogatom az összes helyet, igyekszem személyes kapcsolatot ápolni a kollegáimmal. Az elmúlt 30 évben remek csapatot tudtunk felépíteni, folyamatosan fejlődtünk, és szűkebb és tágabb értelemben is csupa olyan ember vesz körül, akik értik és átérzik a NOBU filózófiát, azt hiszem ez az üzletünk sikerének a fő kulcsa. Szerencsésnek érzem magam, hogy ilyen csapattal dolgozhatok és a világ minden táján vannak éttermeim. A mai napig a legnagyobb szenvedélyem a főzés, enélkül mit sem érne az életem.
Nobu Budapest
hvg.hu: Hogyan lehet felépíteni egy ilyen nemzetközi csapatot?
N.M.: Nálunk mindenki ugyanazért a célért dolgozik, ugyanakkor ott van a lehetőség a folyamatos tanulásra és a fejlődésre. A fiatal tehetséges szakácsoknak rengeteget tudunk adni, és ha úgy érzik eljött az idő, hogy megtegyék a következő nagy lépést az életükben akkor az előrelépésben is támogatjuk őket. Ehhez a szakmához elengedhetetlen a szenvedély. A fiatal szakácsaim nekem olyanok, mintha mindegyikük egy kicsit a gyerekem lenne. Tanítgatom terelgetem őket, egyszerűen muszáj jó apaként viselkednem, hogy jó példát kövessenek, és mindent megkapjanak ahhoz, hogy sikeressé válhassanak, akár velünk maradnak hosszú távon, akár máshova sodorja őket az élet.
hvg.hu: Van még valami, amit el szeretne érni?
N.M.: Szerintem az embernek mindig kell, hogy legyenek álmai, olyan céljai, amiket meg szeretne valósítani. Üzleti szempontból már nincsenek céljaim, ugyanakkor bennem van a vágy a folyamatos fejlődésre, állandóan utazom, szeretek jelen lenni, látni, tapasztalni, tanítani. Azt hiszem egyszerűen csak a legjobbat akarom nyújtani, s ehhez elég az, ha mindig csak az adott pillanatban a legjobb vagy!
hvg.hu: Mit tanácsol a mai fiatal szakácsoknak?
N.M.: A legfontosabb: légy szenvedélyes, legyél ambíciózus, mindíg nyújtsd a tőled telhető maximumot, ne aggódj, ha hibáztál hiszen abból csak tanulhatsz. Ja igen, és sose add fel!
hvg.hu: Mit gondol a gasztronómiai trendekről?
N.M.: A gasztronómia ugyanolyan, mint a divatipar. Trendek jönnek, mennek, ismétlődnek, de a kulcs az adott nemzetek tehetséges séfjeinek a kezében van! Mondok egy példát: én például imádom a perui konyhát, de amikor elkezdtem használni, akkor szinte még senki a világon nem is tudta pontosan, hogy milyenek a perui ételek, mára pedig az egyik legdivatosabb konyha lett, de ugyanez igaz akár a spanyol konyhára is. Mostanra az emberek megismerték ezeket a konyhákat, elsősorban azért, mert a séfek elkezdték főzni az ételeiket, ez a legfontosabb momentum. De elengedhetetlen persze a média figyelme, az újságírók és a bloggerek munkája. Szerintem egyébként a fejlett országokban ma az egyik legerősebb trend az egészségtudatosság, az emberek eszerint akarnak élni és étkezni is.
hvg.hu.:Van kedvenc konyhája?
N.M.: Én az egyszerűség híve vagyok. Minél egyszerűbb egy konyha, annál jobb, magam is egyszerűen főzők és szeretem megmutatni az alapanyagok valódi ízét. Imádom a japán, az olasz, a perui vagy éppen a görög konyhát is.
hvg.hu: Milyen alapanyagokkal szeret a leginkább főzni?
N.M.: Ez attól is függ, hogy éppen merre járok a világban. Ha Japán, akkor természetesen nagy kedvencem a szójaszósz és a rizs. De mostanában már megszerettem az olívaolajat is, amit azelőtt szinte sosem használtam, hiszen nem része a japán konyhakultúrának.
hvg.hu: Milyen tapasztalata van a magyar konyhával kapcsolatban?
N.M.: Már többszört volt szerencsém Magyarországon járni, ilyenkor amellett, hogy meglátogatom a NOBU-t, igyekszem elmenni helyi éttermekbe is. Nagyon ízlik a magyar libamáj, a malachús, kedvemre van a csípőspaprika és a fokhagyma is. Igaz teljesen más konyhakultúra és ízvilág, mint az enyém, de nagyon-nagyon tetszik!
Nobu Budapest
A Magyar Hospice Alapítvány jótékonysági vacsoraest menüje volt:
Hokkaidói Szent Jakab kagyló és maracuja ceviche
Sügér sashimi szárított misoval
Sushi:
Las Vegas tekercs
Yellow tail nigiri
Lazac nigiri
Tavaszi tekercs puhapáncélú rákkal és wasabi aiolival
Fekete tőkehal jalapeno misoval és házi savanyúsággal
Ribeye steak szarvasgombás vajjal és ropogós shitakéval
Passion fruit brulée
Néhány szó a Hospice Alapítványról:
A család nyújtotta biztonság minden életkorban fontos, de különösen nagy jelentőségű súlyos beteg gyerekek esetében, akik még intenzívebben kötődnek a szüleikhez, testvéreikhez. A Magyar Hospice Alapítvány – felismerve a családi kapcsolatokban rejlő erőt – 1991 óta dolgozik azért,hogy a daganatos betegek aktív kezelésük lezárása után otthonukban kaphassanak testi és a leki igényeiket is szem előtt tartó magas színvonalú egészségügyi ellátást. Ahhoz, hogy biztosítani tudják a korszerű ápolást, a Gyermek Hospice Team – orvosok, nővérek, pszichológusok, gyógytornászok - folyamatos szakmai képzésére van szükség. A NOBU-ban tartott jótékonysági vacsora bevételéből a Gyermek Hospice Team egy újabb nővérrel bővülhet, így még több gyereknek és családnak tudnak segíteni legalább egy éven keresztül.
Az alapítvány munkáját támogatja egy gasztronómiai társulás, a 2013-ban alakult Nárcisz Asztaltársaság, melynek egyik alapítója a NOBU étterem.
A szuverenitásvédelmi csata intézkedése legfeljebb tíz évre szól, és csak az EGT-országokon kívüli állampolgársággal rendelkező kettős állampolgárokat érinti.