szerző:
hvg.hu

Valóban csökkenhet az immunrendszere védekező képessége, ha mindig stresszel.

A pszichoszomatikus betegségeknél fontos, hogy a tünetek kezelése mellett pszichológus vagy pszichiáter bevonásával odafigyeljünk a lélek gyógyítására is. A legismertebb ilyen betegség a gyomorfekély vagy a reflux – mivel a fájdalom hátterében nem mindig lehet kimutatni szervi eltérést, felmerülhet a pszichés ok.

Nem olyan régen felismerték azonban, hogy a lelki problémák és a hosszú távú stressz következtében az immunsejtek, közülük is a T-lymphociták működése, és mennyisége, illetve az NK-sejtek aktivitása is lecsökken – pedig ezek felelnek a vírusok, gombák és a daganat elleni védekezésért. A fokozott immunválaszért, az immunglobulin szint növekedéséért a bal oldali agyfélteke felelős. Megállapították azt is, hogy egy stresszesebb időszakban csökken az immunvédekezés, illetve a T sejtek száma.

Nevessen sokat, mert nem csak a dopamin szintje nő tőle: a pozitív beállítottság növeli az NK sejt aktivitását is – írja a Gyógyhírek.hu.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!