szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Michelin csillagos olasz séf, neves szakértők és vendéglátósok, valamint tucatnyi élelmiszergyártó cég részvételével tartottak egésznapos szakmai rendezvényt csütörtökön az Olasz Kultúrintézetben. Az eseményre a november 21-27. közötti első Olasz Gasztronómiai Világhét keretében került sor.

 Ezekben a napokban 105 országban tartanak bor-gasztronómiai szakmai s közönség programokat a külföldön jelen levő olasz állami és magánintézmények, képviseletek összefogásával  először megvalósuló  Olasz Gasztronómiai Világhét alkalmából. Nálunk is nagy népszerűségnek örvend az olasz konyha, igen kedveltek az olasz éttermek, így nem csoda, hogy a kezdeményezéshez Magyarország is csatlakozott.

Stiller Ákos

Csütörtökön került sor az Olasz Kultúrintézetben a legjelentősebb szakmai programra, amelyet Massimo Rustico, a nemrég beiktatott új nagykövet és Marco Bulf, az Olasz Külkereskedelmi Intézet budapesti irodájának igazgatója nyitott meg. Az esemény azonban egyáltalán nem volt protokolláris, inkább az olasz konyha, az olasz ízek ünnepe a hagyomány és innováció jegyében. A megújulásról, a legújabb trendekről Luigi Cremona enogasztronómiai kritikus és újságíró beszélt. Szó szerint jóízű kerekasztal beszélgetésen osztották meg tapasztalataikat a legnépszerűbb - s a budapesti gasztrotérképen évtizedek óta jelen levő - olasz éttermeket jegyző vendéglátósok: Gianni Annoni (Trattoria Pomo D'Oro), Fausto Di Vora (Ristorante Fausto's) és Graziano Cattaneo (Ristorante Krizia), valamint Benedek Tibor vízilabdázó, szövetségi kapitány, aki közismerten profi ismerője az olasz konyhának.

A program Marco Stabile Michelin csillagos olasz séf főzőshow-jával folytatódott, majd az Olaszország különböző régióiból érkezett 12 élelmiszergyártó cég mutatkozott be a magyar importőröknek, forgalmazóknak, a gasztronómiai szakújságíróknak.

Olaszország az élelmiszeripari szektorban a hatodik legfontosabb partnere Magyarországnak.

A vasárnap estig tartó  magyarországi olasz hét teljes (kétnyelvű) programja, autentikus receptek: itt

                                                                                                 xxxxx

Az olasz hét alkalmából rovatunk recepttárából ajánljuk: tökéletes pizza házilag , tökéletes egyszerű olasz a mammától, karácsonyi kalács olasz módra.

Megjegyzés:  Az Olasz Gasztronómiai Világhét alkalmából jelent meg Antonio Battei: Jó étvágyat, Maestro! című kétnyelvű kötete Verdi konyhájáról, az itáliai zeneszerző  kedvenc ízeiről, ételeiről, számos érdekes történelmi adalékkal fűszerezve.   

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!