szerző:
-gy-

Ha valami nagyon egyszerű, de rafináltan finom ételt emlegetünk fel, szinte rendre hozzátesszük: ahogy a nagyi főzte. Hiába, az az igazi. De valahogy megfeledkezünk róla, hogy a nagymamáknak is volt mamája.

S még az is előfordulhat, hogy aki többszörös nagymamává lesz, még mama is, sőt mi több, esetleg ragyogó díva. Így járt minden idők egyik legragyogóbb olasz filmcsillaga, Sophia Loren is. S csöppet se szégyellte, hogy imád főzni, legfőképpen etetni. Mert a főzés igazi örömét az adja, ha látják a mammák, ahogy a család az asztalt körbeülve eltünteti a főztjüket.  

" Az asztalnál lehet gyónni,vitatkozni, tanácsot adni bajokra... Ez a béke egy apró szigete, legnyílvánvalóbb bizonyítéka a szeretetnek, a szerelemnek, amely egy kis közösségben létezik" - írja az Emlékek és receptek címmel, 2004-ben magyar kiadásban is megjelent  szakácskönyvében, amelyben drága Luisa nagymamája mellett, zongoraművész édesanyja, Romilda főztjét is felemlegeti. Pedig a mama - hozzá hasonlóan - már nem csak a konyhának élt-halt: " Édesanyám is kíváló szakács volt, de művészi elhívatottsága megakadályozta abban, hogy minden percét a fazekak és lábosok között töltse."

Romildából idővel nagymama lett, és annak rendje s módja szerint elfoglalta Luisa nagyi helyét a konyhában. Ám ő s a kétgyerekes Loren olykor kisajátították csak maguknak, kettesben a mamma római konyháját:" A néhány együtt töltött nap valódi gasztronómiai felvonulásnak tűnt. Kettesben voltunk, csak ő és én. Folyamatosan hordta az asztalra az ízletes, ínycsíklandó falatokat. Úgy emlékszem vissza azokra a napokra, mint a bőség napjaira." 

 Közös nagy kedvencük volt például a genovai mártás és a göngyölt borjú, mentás, citromos, fokhagymás articsóka de volt egy fogás, ami a leggazdagabb menüsorból sem hiányozhatott. Sophia kedvence, a világ egyik legegyszerűbb, ám annál tökéletesebb étele: a mamma parmezános sült paprikája.

©

Loren rutinos receptíróként persze 4 személyre adja meg a hozzávalókat (hiszen ez már nagyonis családi adag).

Így 8 darab nagyobb, húsos, feszes bőrű sárga, piros, zöld paprika szükségeltetik hozzá (kaliforniai, kápia), 4 evőkanál extra szűz olíva olaj, 3-4 gerezd apróra vágott fokhagyma, 3-4 evőkanál reszelt parmezán, 1,5-2 kanál kenyér-, vagy zsemlemorzsa, só.

A paprikákat forró sütőben - esetleg platnin, grillen) addig kell sütni, míg a héjuk megrepedezik, felhólyagosódik.Óvatosan átemeljük őket egy tálra, s hagyunk nekik egy kis nyugtot. Ha annyira lehűltek, hogy már megúszhatjuk a továbbiakat égési sérülések nélkül, akkor lehúzzuk a héjukat. Könnyedén, szemérmetlenül megválnak ruhájuktók ebbeli állapotukban. Kimagozzuk, kiszedjük az ereket, és 1,5-2 centi széles csíkokra vágjuk a paprikákat. Az olajat közepes hőmérsékleten felmelegítjük, beleszórjuk a fokhagymát, s mikor aranyszínűre vált, hozzáadjuk a paprikacsíkokat is. Mérsékelt lángon, kevés sóval, időnként átkeverve kb.15 percig főzzük, majd megszórjuk a parmezánnal és a zsemlemorzsával. Még 1-2 percig hagyjuk a tűzön, átforgatjuk, és tálaljuk.

Hát, ennyi, igazán nem egy nagy truváj. De a színek és illatok már a "sorok közül" is kikéredzkednek. Ropogós kenyérrel tunkolva szaftos egytál étel, de remek kísérője lehet húsoknak, még tésztáknak is. Mi egy kis friss bazsalikomot is szórnánk rá tálaláskor.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Zimbabwéban megint lekapcsolták az internetet

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták

Hát, ez szomorú: a MasterCard mégsem úgy vezeti be az álomfunkciót, ahogy elsőre tűnt

Hát, ez szomorú: a MasterCard mégsem úgy vezeti be az álomfunkciót, ahogy elsőre tűnt

Olyan ritka a sztrájk nálunk, mint a fehér holló

Olyan ritka a sztrájk nálunk, mint a fehér holló

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Több mint 3000 dolgozótól válik meg a Tesla

Nagy baj van: kiszivárgott 773 millió e-mail-cím és rengeteg jelszó, itt ellenőrizheti, érintett-e

Nagy baj van: kiszivárgott 773 millió e-mail-cím és rengeteg jelszó, itt ellenőrizheti, érintett-e