szerző:
Tossenberger Tamás
Tetszett a cikk?

Itt a tél, mindinkább adja magát, hogy az ember gyógyfürdőbe menjen. Ki lehet engedni az évvégi fáradt gőz, ide lehet szervezni az évzáró munkahelyi bulikat, de akár nagyívű 2017-es tervezések helyszíne is lehet a jó spa. Megnéztük, melyik budapesti gyógyfürdő mit tud jelenleg.

Budapest fürdőkultúráját senkinek nem kell bemutatni, hivatalosan is a világ egyik gyógyfürdő nagyhatalma a főváros. Mikor használjuk ki ezt az adottságot, ha nem télen? Csak emlékeztetőül: összesen 118 fúrt és természetes forrás van Budapest területén, ezek táplálják az alábbi összeállításban szereplő gyógyfürdők vízinfrastruktúráját is, durván 500 éve. A török idők óta a lényeg nem sokat változott, de azért az összes fürdő igyekszik kicsit megújulni évről évre.

A fürdőkultúrát kedvelőknek igazi rejtett kincs a Soroksári út mellékutcájában található, az utóbbi két évben több ráncfelvarráson és bővítésen átesett Dandár. Talán sokak fejében még a békebeli szoci lepusztultság emlékképe élhet a hellyel kapcsolatban, tévesen.

A télen is nyitott, vadiúj udvari medencével, illetve a felújított benti termálokkal a Dandár talán a legjobb ár-érték csomagot nyújtja jelenleg (a szolgáltatásokban gyógyvíz, masszázs,  szauna és gőz is szerepel. A termál részre 2400 forinttól lehet belépni.

A fenntartók igyekeznek is megbecsülni mindezt, ezért a korábbi évekkel ellentétben ma ránézésre ez az egyik legtisztábban tartott fürdő is. Ugyancsak pozitívum, hogy már reggel 6-tól (este 8-ig) nyitva van a hely, így egy jó dandározás akár még munka előtt is beleférhet.
©

A rutinos fürdőbe járók már bizonyára felfedezték maguknak a 2012-ben újranyitott Veli Bejt, de szélesebb körben talán még kevesen ismerik. Az Árpád fejedelem úti (a Margithíd budai hídfőtől nem messze) törökfürdőt a 16. században alapították ugyan, de a közelmúltig hosszú évszázadokra parkolópályára került (illetve részben kórházat építettek rá), ma viszont konkrétan a legmodernebb budapesti fürdő.

A reumatológiai és kardiológiai osztállyal egybeépített, a Betegápoló Irgalmasrend által működtetett Veli Bejben a megszokott elemeken túl figyelemreméltó a Kneipp-sétáló, a súlyfürdő és az élményzuhany is, de a csúcspont a kupolás központi gyógymedence, ami a török időket idézi.

Az eklektikusságában is letisztult fürdő további erőssége a családias hangulat (kb. 80 fő a befogadóképessége), amit az intim „családi kabinok” is jól támogatnak. Mindez már 2200 forintért elérhető, naponta két idősávban (reggel 6:00-12:00 és délután 15:00-21:00-ig).
©

Ha valaki kedveli a romlatlan, velejéig törökös fürdőhangulatot, az a 16. században épített Király fürdőt imádni fogja. A Bambi és a Külügyminisztérium tőszomszédságában, a Fő utcán található fürdő kívül és belül is nagyon lepukkantnak tűnik, ám az ínyencek szerint egyszerűen csak patinás.

Emellett pedig minden megvan benne, amiért az ember fürdőbe jár: a fedett részen négyféle gyógymedence, hőlégkamrák, gőzfürdő és jakuzzi. A főműsor pedig az udvaron van: a csak néhány éve beújított, egyszerre mintegy hat főnek kényelmes fadézsa. Ez a fürdőnek az a pontja, ahol igazán érdemes figyelni, mert a legjobb beszélgetések általában ebben a műemlékekkel tarkított egyedi miliőben kerekednek.

A hangulatot kiválóan meg tudja dobni a büfészervíz is, amiért csak csengetni kell. A reggel 9-től este 9-ig nyitva tartó fürdő amellett, hogy az olcsóbbak közé tartozik (jegyárak 2700 forinttól), próbál haladni a korral is, és a multifunkcionalitás jegyében tavaly óta konditermet is üzemeltet (10-18 óráig).
©

A Rudassal (amit a Királyhoz és a Veli Bejhez hasonlóan eredetileg Szokoli Musztafa jegyzett) a közép árkategóriából átkúszunk a luxusba, azok közül viszont a legmegfizethetőbb megoldás a 2014-ben renovált és kibővített, a Gellérthegy lábánál fekvő wellnessőrület.

A turisták szótárában a gulyással egy súlyban szereplő Rudas árszabása lélektani határon mozog (3200 forinttól vannak belépők), viszont a legdrágább versenytársaknál a közelmúltbeli felújításoknak és bővítésnek köszönhetően összetettebb élménycsomagot nyújt.

Az egyébként is pazar adottságokkal rendelkező Rudas nagyot húzott a renováláskor épített panoráma jakuzzival – ilyen erős, „mielőtt meghalok” jellegű látványt semelyik másik fürdő nem ad a városra.

A telhetetlenek számára hasznos infó lehet, hogy mintegy 5500 forintért a belépő mellé 3 fogásos (a környezethez méltó) vacsorát is kaphatunk a szintén az új szárnyon kialakított étteremben. És igen, a legendás péntek-szombat éjszakai fürdőzések is még mindig léteznek, ahogy szeparált női (kedd) és férfi napok (hétfő, szerda, csütörtök, péntek) is.
©

A Lukácsnak az itt tevékenykedő Szent János-lovagok (és a feltörő hőforrások) révén már a 12. században is a betegápolás volt a fő profilja, ma sincs ez másképp. Jelenlegi kialakítását a 19. században nyerte el, és több fürdőhöz hasonlóan a közelmúltban (2012-2013), egymilliárd forintból jelentősen modernizálták az egykor a legendás művészek (pl. Örkény, Kodály, Latinovits, Garas) törzshelyének is számító Lukácsot.

Az úszó-, élmény-, gyógy-, és súlyfürdő medencék mellett itt is van Kneipp medence és egy komplett wellnessfalu szaunákkal, Himalája sófallal, egyebekkel (a szaunavilágért a 3300 forintos alapbelépőn felül kell még fizetni), de érdemes kipróbálni a török masszázsokat is.

A reumatológiai beutalóval is gyakran látogatott fürdő gyógyszolgáltatásait felsorolni is hosszú lenne, tavaly évvége óta konkrétan fogászat is van már az épületben (a vízre kilátással).
A Lukács ezzel együtt koránt sem csak a gyógyulni vágyókat szólítja meg, tavaly óta új szolgáltatás például a péntek éjjelente rendezett egész estés szauna party is, amikor a fürdő a rendes nyitva tartás (reggel 6-tól este 10-ig) helyett hajnal kettőig várja a vendégeket.
©

A Széchenyi (azaz Szecska) Európa egyik legnagyobb termálkomplexuma, turisztikai nagyágyú, az egyszer élünk életfelfogás iskolapéldája. A népszerűség árnyoldala, hogy sokszor be sem lehet férni megváltani az egyébként nem a magyarok pénztárcájának kedvező 5000 forintos belépőt.

A neo-barokk stílusú városligeti fürdő egyébként a fiatalabbak közé tartozik, hiszen csak a 20. század elején építették. Ami a Széchenyiben nincs, az nem is létezik (szaunavilág, gyógykezelések, fitnessz, stb.), vagy korábban valóban nem is létezett, mint pl. a nyári újítás, a prágai specialitásnak számító sörfürdő (BeerSpa), ahol a sörkészítésnél is használt alapanyagokkal gazdagított vízzel és sörcsapokkal felszerelkezve várják a hedonistákat.

A tetőpont vitathatatlanul a Magyarország imázsfilmek állandó díszletének számító kinti („sakkozó bácsis”) medence, ami pár pohár borral leöblítve a karácsonyi ráhangolódás leghangulatosabb helyszíne lehet. Éjszakai fürdőzési lehetőség itt is van, ilyenkor este 10 helyett hajnali 3-kor zár a fürdő.
©

Országimázs tekintetében a Széchenyihez hasonló státuszt képvisel a Gellért, amelynek „csodavizét” már a 15. században ismerték, a szálló részeként működő, szecessziós stílusban épült fürdőt viszont csak 1918-ban nyitották meg, legutóbb pedig 2008-ban esett át nagyobb renováláson.

A belépőket (5100 forinttól) ez esetben is inkább a szálloda vendégeire szabták, mintsem a magyar átlagkeresetre. Ennyi pénzért el is lehet veszni az összesen 12 medencét számláló monstrumban, extrább szolgáltatások pl. a „vörösboros fürdő rituálé” a Zsolnay díszkádban, a privát termálvizes fürdőzés külön szaunával, de még spa pedikűr is van.

A kényeztetés mellett a reggel 6-tól este 8-ig nyitva tartó Gellértben is nagy hangsúlyt fektetnek a gyógyászatra, a Lukácshoz hasonlóan itt is van pl. fogászat, illetve kórház (inhalatóriummal).

Rendszeres fürdőzőknek érdemes tudni, hogy a 2017. december 31-ig a Gellértbe és Széchenyibe is érvényes, 5000 forintos Zsigmondy-klubkártyával 50 %-os kedvezménnyel is megváltható a szekrényes belépő, 4 órás tartózkodási limittel. Ugyanezzel a kártyával az idéntől egész évben üzemelő zuglói Paskál fürdőbe is be lehet lépni egy alkalommal.
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!