Hercsel Adél
Hercsel Adél
Tetszett a cikk?

Tényleg már csak az örök élet és az ingyensör hiányzik a perui kovaföldet forgalmazók ígéretei közül. Az étrend-kiegészítők új "sztárjáról", akárcsak időnként a "C-vitaminban gazdag citromlevekről", azt is állítják, hogy „kipucolja” a beleket és az ereket, sőt még a rákot is gyógyítja.

Bár visszakeresni nem egyszerű: mintha tavaly nyáron debütált volna a magyar „alternatív” webáruházak és bioboltok kínálatában a perui kovaföld, amely az utóbbi hetekben és hónapokban igazi trendszetterré nőtte ki magát a megváltásra szakosodott étrend-kiegészítők piacán. Szinte minden netes fórumon, főként a Facebookon szaladtunk bele a porba, de számtalan beszélgetés során is próbáltak meggyőzni bennünket olyasmikről, hogy „a perui kovaföld nem csodaszer, hanem az emberi szervezet az, mely képes megújulni, ha tisztán rendeltetésszerűen működik. Más kovaföldekkel ellentétben, egyedül a perui képes kivezetni a baktériumokat, a vírusokat és a nehézfémeket a szervezetből, pusztán a szerkezetéből adódóan.” – Mivel egyrészt rég hallottunk ennyi jól hangzó bullshitet, másrészt anno jártunk kémiaórára, úgy éreztük, hogy itt az ideje egy alapos diétakritikának.

1. „A perui kovaföld nélkülözhetetlen az élethez!”

A kínzó kérdések sora eleve ott kezdődik, hogy egyáltalán mi a túró ez a sárgásfehér por formájában kapható perui kovaföld? A legfőképpen méregtelenítésre, illetve a rejtélyes, ám annál fenyegetőbben hangzó szilícium-dioxid-hiányos állapotokra ajánlott készítmény lényegében nem más, mint a kovamoszatok és a kovaszivacsok maradványa. Mivel ezek a sugárállatkák és egysejtű kis lények vázuk legfőbb alkotóelemeként a szilíciumot használják fel, elporladásuk után amorf szilícium-dioxidot hagynak örökül. Na, ez az, amit némi színkeverés után eladnak nekünk – mondják az általunk megkérdezett szakértők. Kiss Anna dietetikus és Tóth Barbara, a Szegedi Egyetem gyógyszerésze azt is erősen gyanítja, hogy a perui inkább csupán a fantázia szülte, egzotikus hatást keltő eposzi jelző a kovaföld előtt, mintsem a pontos származási hely megjelölése.

©

Bár ez lenne a legnagyobb csúsztatás az „igazi” perui csodafölddel kapcsolatban! A kovapor fogyasztásának nélkülözhetetlenségéről győzködő leírások egyik legszebb momentuma, mikor félrevezetően a Nobel-díjas Adolf Butenand professzort idézik, aki állítólag kijelentette, hogy az élet nem is létezhetne szilícium-dioxid nélkül. Valóban nem, a kovamoszat élete semmiképp. Ha az emberi élet szilíciumalapú lenne, akkor mi lennénk E. T. A. Hoffmann novellájából a homokember. Köszönjük, az emberi élet továbbra is szénalapú, Buthenand professzor pedig a nemi hormonok kimutatásáért kapott kémiai Nobel-díjat 1939-ben, amit egyébként Adolf Hitler őszinte híveként a náci párt nyomására akkor át sem vett. „Bevett fogás ezeknél a szezonális csodaszereknél Nobel-díjasokra hivatkozni. Szent-Györgyi Alberttől is eljutottak már páran addig, hogy a citromlé gyógyítja a rákot” – figyelmeztet Tóth Barbara.

2. „A szilícium-dioxid a szervezet szinte összes részének egyik fő alkotóeleme”

Szakértőink szerint valóban van némi, kb. 1-1,5 gramm szilícium az emberi szervezetben, ami döntően a csontokban, a porcokban, a bőrben, a hajban, a körömben fordul elő. Míg Kiss Anna azt mondja, hogy a szilícium létfontosságú számunkra, addig Tóth Barbara óvatosabban fogalmaz: „nyomelemként feltételezhetően szerepet játszik a szervezet egészséges működésének fenntartásában, ugyanakkor a pontos élettani szerepe egyelőre nem tisztázott, és nélkülözhetetlensége sem bizonyított”. Ugyanakkor abban a gyógyszerész és a dietetikus is egyetért, hogy a szilíciumszükségletre vonatkozó vizsgálatok szerint a napi felvétel 20-40 mg közötti, és szoros összefüggést mutat a táplálkozási szokásokkal. Ezen túl viszont még sosem készült olyan vizsgálat, amely a hazai szilíciumellátottságot vizsgálta volna, így ajánlott napi szilíciumbevitelre vonatkozó ajánlás egyelőre nem létezik.

3. „Nem kell félni a túladagolástól. Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy nincs káros mellékhatása a fel nem szívódott szilícium-dioxidnak.”

Egyes vizsgálatok alapján egy 70 kilós felnőtt naponta 1750 mg szilíciumot fogyaszthat mellékhatások nélkül – figyelmeztet Tóth Barbara, aki hajmeresztőnek tartja, hogy a perui kovaföld „használati utasításában” napi 7 gramm bevitelt javasolnak. Bár a gyógyszerész szerint a szilícium-dioxid halálos dózisa alapvetően nagyon magas, és amennyiben tényleg az van a készítményben, amit állítanak, az a szervezetben ebben a formában nem fog felszívódni. „Ez a puszta átverés kategória. Sokkal nagyobb probléma, hogy milyen egyéb anyag van még a porban, hiszen a forgalmazók többsége csupán 94% szilícium-dioxid-tartalmat ígér” – mondja Tóth Barbara. Kiss Anna azt is hozzáteszi, hogy a perui kovaföld rendelkezik ugyan OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) nyilvántartási számmal, ám a termék hatósági bevizsgálása egyelőre nem történt meg:

©

„Az étrend-kiegészítőkre vonatkozó rendelet lehetőséget teremt táplálkozási, élettani előnyökkel bíró hatóanyag alkalmazására, azonban ezek mennyiségére és minőségére vonatkozóan a rendelet nem ad támpontot. Éppen ezért egyes összetevők tartós alkalmazása komoly potenciális mellékhatásokat eredményezhet. A mellékhatásokat okozhatja a hatóanyag toxicitása, kölcsönhatása gyógyszerrel vagy élelmiszerrel, nehézfémmel, vegyszerrel való szennyeződés, és allergén anyagok jelenléte. Több európai táplálkozástudományi társaság általánosan elfogadott álláspontja, hogy a megnövekedett tápanyagszükségletet lehetőség szerint az étrend megváltoztatásával kell fedezni. Az élelmiszercsoportok és nyersanyagok válogatásával, valamint megfelelő konyhatechnológiai műveletek alkalmazásával megvalósítható a nagyobb tápanyagszükséglet fedezése.”

4. A perui kovaföld a leghatékonyabb méregtelenítő és tisztító!

Szögezzük le sokadszorra: méregtelenítő hatással házalni nettó átverés bármilyen diéta, gyógyszer vagy étrend-kiegészítő esetén. Ha mégis ragaszkodunk a kifejezéshez, a „méregtelenítést” egy egészséges ember mája és veséje tökéletesen elvégzi. Továbbá a méreganyagok elkerülésének fontos állomása lehet, ha eleve nem fogyasztunk a perui kovaföldhöz hasonló, kétes eredetű étrend-kiegészítőket, amelyek a gyógyszerész szerint tulajdonképpen csak egy-két fokkal jobbak annál, mintha egyenesen a játszótérről lapátolnánk a szánkba a homokot.

Szóval hiába próbálnak megetetni bennünket olyan jól hangzó üzenetekkel, hogy a perui kovaföld szűrőhatása kivételes, ez megint a klasszikus féligazság kategória: hiszen a Bibliában is benne van, és önmagában is idézhető, hogy „Isten nincs”, csak a mondat második fele úgy hangzik: „mondta a balga”. A kovaföldnél pedig a teljes valóság az, hogy valóban használnak homokszűrőt az ipari szennyvizek tisztítására. Kiss Anna tudományos precizitással így fogalmaz: „a szilíciumot a víz oldott szennyezőanyag-tartalmának (nehézfémek) eltávolítására használják, azonban semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy ez a mechanizmus az emberi emésztőrendszerben működne, illetve, hogy a szilícium bármilyen jelentőségteljes hatással lenne az emésztésre.”

5. Kivezeti, sőt, kihúzza a szervezetből a nehézfémeket!

Szakértőink szerint nagyon nagy bajban lennénk, ha bármi is kivonná a szervezetünkből a nehézfémeket, mert bármennyire is irtózunk az indusztriálisnak és mesterségesnek hangzó hatásoktól, attól még tele vagyunk létfontosságú nehézfémmel. „Ha a szervezetben található B12-vitaminból kivezetnénk a kobaltot, az végső soron B12-vitamin-hiányhoz vezetne, ami idegi zavarokat, vérszegénységet, érszűkületet okozhat. A réz több enzim működésében vesz részt, a króm pedig a szénhidrát-anyagcseréhez nélkülözhetetlen. A vasról mindenki tudja, hogy elengedhetetlenül fontos a vérben lévő oxigén szállításához” – magyarázza Tóth Barbara.

©

6. A kalcium nem képes felszívódni a szilícium-dioxid nélkül.

És most idézzük a tudományosnak ható zagyvaság egyik iskolapéldájaként az egyik kovaföld-forgalmazó egyik reklámanyagának kiemelt mondatát, némi stilisztikai feljavítás után: „A tudományos kutatások azt mutatják, hogy a szilícium-dioxid képes átalakulni traszmutáció során kalciummá, ha a szervezetnek szüksége lenne rá, de nincs más forrása. Ez a tény önmagában is elegendő arra, hogy a kovaföldet rendszeresen fogyasszuk.”

A gyógyszerésznek, mint mondja, ettől is égnek áll a haja, mert az való igaz, hogy a transzmutáció folyamán az egyik elemből egy másik elem lesz. A radioaktív bomlás például természetes transzmutációnak számít, melynek során a radioaktív elem stabil elemmé válik. Az atommagok eredményes ütközése a napban megtörténik, de az emberi szervezetben a szilícium-atommagok kalciumatommá egyesülését egy atomvillanáshoz hasonló fényjelenség kísérné. Ez pedig – ahogy például Hirosimában és Nagaszakiban is láthattuk – az élettel összeegyeztethetetlen.

7. A perui kovaföld csökkenti a koleszterinszintet.

„Egy kis elemszámú humán kutatás a kovaföld lehetséges, koleszterinszintre gyakorolt pozitív hatását tanulmányozta étrend-kiegészítőként fogyasztva” – mondja Kiss Anna. A dietetikus mindebben egyből rámutat a csúsztatásra: „a kutatásban 19 fő vett részt, akik 8 héten keresztül naponta háromszor fogyasztottak kovaföldet étrend-kiegészítő formájában. A kezdeti vérzsírparaméterekhez képest a résztvevőknek mind a koleszterin-, mind a trigliceridszintjük csökkent, azonban a vizsgálat kontrollcsoport bevonása nélkül történt, így nem bizonyítható, hogy a csökkenés a kovaföld fogyasztásának köszönhető.”

©

+1. Továbbá gyógyítja a rákot, szebbé varázsolja a bőrt, a fogakat, gátolja az öregedést, növeszti a hajat, és még fogyaszt is!

Egyik állítást sem igazolja egyetlen tudományos kutatás sem, az pedig eleve gyanús, ha egy „csodaszer” túl sokat ígér nekünk. A perui kovaföldnek és társainak mégis azért dőlünk be időről időre, mert szeretünk az egyszerű, a természetesnek és organikusnak tűnő dolgoknak nagyszerű hatást tulajdonítani. A tudomány viszont nem ismeri azt a kategóriát, hogy „egyszerű”, a bizonyítottat és a nem bizonyítottat viszont igen. Az pedig egy szintén fontos üzenet szakértőink szerint, hogy egy mikrotápanyag-hiány megállapítása sokszor még az orvosok, a gyógyszerészek és dietetikusok számára is nagy kihívást jelent. Nem is javasolják a vitamin- és az ásványianyag-pótlást, maximum csak szakértő elrendelésére: ezekre nincs szükség a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgásban gazdag életmód mellett.

*

Végül, de nem utolsó sorban, ne legyünk igazságtalanok, és adjunk még egy esélyt a perui kovaföldnek az egyik Facebook-komment nyomán: „Az állati felhasználásról eddig senki sem tért ki. Pedig én a tyúkjaimat szórom be vele, és a tápjukba is keverek, a paraziták ellen. A hatást mechanikus úton fejti ki. Persze lehet, hogy ez sem igaz a kovaföldről, de több mint öt éve tartok tyúkokat, és parazita még nem volt bennük/rajtuk.”

Hús kell, meg paleocsinta: így ártanak a kamudiéták

Csokoládé- vagy káposztaleves-diéta? Vega legyek vagy inkább paleózzak? Zsír vagy olivaolaj? Glutén- vagy a laktózmentes? Megannyi kérdés, és megannyi csodát ígérő módszer és forradalmi újítás cirkulál a fogyókúra- és az étrendpiacon: szinte minden napra jut valami, ami azt ígéri, hogy megváltoztatja az életünket, meggyógyít, és jobb emberré tesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bemutatta budai parlamenti képviselőjelöltjeit a Momentum

Bemutatta budai parlamenti képviselőjelöltjeit a Momentum

Strasbourg szerint a fokozott rendőri ellenőrzés nemzetközi egyezményt sért

Strasbourg szerint a fokozott rendőri ellenőrzés nemzetközi egyezményt sért

Mentőt előzött jobbról, majd büntetőfékezett egy BMW-s az autópályán - videó

Mentőt előzött jobbról, majd büntetőfékezett egy BMW-s az autópályán - videó