szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az agyi képlékenység állhat a diszlexia kialakulása mögött egy amerikai kutatócsoport tanulmánya szerint. A kutatásban azt vizsgálták, miért nem képes az agy megtanulni azt a feladatot, amivel már találkozott egyszer. A gyógyíthatóság még messze van, de az ehhez szükséges mechanizmust már elemzik a tudósok.

Az agy alkalmazkodási képességének hiánya lehet a diszlexia egyik oka - mutatott rá egy amerikai kutatócsoport legújabb vizsgálata szerint, ami a Neuron nevű ideggyógyászati tudományos szaklapban jelent meg. A bostoni MIT tudósai által szerdán publikált tanulmány szerint míg az agy feladata az lenne, hogy a gyakran ismétlődő feladatokat leegyszerűsítse a diszlexiával élők esetében ez elmarad, vagy nem a megfelelő hatékonysággal zajlik. Az MIT agykutató intézetének vezetője, John Gabrieli professzor szerint az eltérő működés okai az agy képlékenységében keresendőek. Fiatal diákokon agyszkennerrel végeztek vizsgálatokat. A vizsgálatok során a diákoknak különböző hang és képfelvételeket mutattak meg, ezek alapján viszgálták az agyi aktivitásukat és arra jutottak, hogy a diszlexiás és a nem diszlexiás tanulók agya eltérő területeken jelez aktivitást.

Az ismétlődő feladatok elsajátításáért felelős neuronok először erősen reagálnak egy beérkező jelre, de miután egyre többször találkoznak ugyanazzal a jelenséggel, ez az aktivitás megszűnik. "Amikor először végzünk el egy feladatot, akkor zajlik az a tanulási folyamat, ami lehetővé teszi, hogy a második alkalommal már sokkal könnyebben láthassunk hozzá" - mondta Gabrieli. Ez a fajta aktivitási különbség a diszlexiás és nem diszlexiás emberek között viszont szinte csak az olvasás során jelenik meg. A diszlexiával rendelkezők agya olvasás során sokkal többet dolgozik. A gyógyítástól a kutató szerint még nagyon messze van az orvostudomány, ám szerinte az képlékenysége, ami az egész probléma mögött állhat, elektromágneses kezeléssel megváltoztatható. Az erre vonatkozó kísérletek azonban még nagyon kezdeti fázisban vannak.

Csak az Egyesült Királyságban 6,3 millió ember, a lakosság közel 10 százaléka diszlexiás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!