szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hogy hány konyhában rotyogott az ünnepekkor harcsapaprikás vagy halászlé harcsából, nem tudjuk, de az biztos, hogy ízletes húsa miatt az egyik legkedveltebb étkezési halunk a harcsa. S immár övé a 2017-es év is.

A Magyar Haltani Társaság honlapján tavaly októberben elindított közönségszavazáson az év végéig több mint ötezren voksoltak a harcsára. A korábbi évekhez hasonlóan – 2010 óta – most is három, a hazánkban, illetve a Kárpát-medencében őshonos uszonyos jelölt közül lehetett választani. A harcsa a szavazatok csaknem felével (48 százalék) úszta meg a távot. A paduc 37 százalékkal a második lett, a halványfoltú küllő a szavazatok 16 százalékával a harmadik.

©

Magyarország legnagyobb hala a harcsa (amíg a viza természetes szaporulata jellemző volt, addig az számított a legnagyobbnak), 100-150 éve még kétmázsás szörnyeket is fogtak ki vízeinkből, napjainkban már ritkaság a százkilósnál nagyobb példány. Jellemzően 3-8 kg között fordul elő. 22-24 fokos vízhőmérsékletnél, nyár elején szaporodik. Kedvenc búvó-ívóhelyei a fűzfás partoldalak, a nádasok széle.

S hogy miért szeretjük? Ruganyos, szinte szálkamentes fehér húsa jól tűri a sütést, párolást, gőzőlést, főzést, nem esik szét. Igen jól passzítható a legkülönbözőbb zöldségekkel, fűszerekkel, számtalan konyhai "fúzióra" alkalmas. Hogy csak néhányat említsünk a szokásos paprikás vagy pörkölt helyett: harcsatempura, harcsagyros, harcsatatár. A 2016-os Gourmet Fesztiválon, ahol a hal és a vad kapott főszerepet, nem egy étterem harcsával rukkolt ki. Például a Jankovich Kúria fafülgombás harcsapaprikását kimcsivel és algás knédlivel kínálta. A Király 100 szürke harcsás paprikás rétese haltejjel, ikrával, a Robinson marinált rántott harcsája zöldségekkel, a Tanti harcsa kompozíciója savanyított hagymával etette magát, pontosabban az ízhalász gasztronautákat.

S tessék elhinni, nem véletlenül ragaszkodik az év vendéglőse, Rosenstein Tibor ahhoz, hogy a harcsapacalhoz más nem nyúlhat, csak ő. Addig is, míg azt megkóstolnánk, dobjunk össze otthon egy egészséges harcsapaprikást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!