szerző:
hvg.hu

Még két hét, s ha -sajnos- nem is a vízcsapból fog folyni, de töménytelen sok pohár megtelik furminttal februárban. A fajta eredete ugyan nem tisztázott, de a sajátunknak tekinthetjük.

 Ha február, akkor furmint. Ez már nyolcadik éve így van a borbarátok örömére, amikor termelők, pincészetek, éttermek állnak csatasorba, hogy megmutassák, mit is tud ez a fajta. Emblematikus borvidékünk, Tokaj-Hegyalja fő fajtájáról van szó, ami egyben a tokaji aszú alapja is. Kiemelt szerepet játszik Somlón is. S egyre több fantáziát  látnak benne más borvidékeinken, mint a Balaton-felvidéken, Egerben és a Mátrában, sőt Pécs környékén és az Alföldön is. 

 A furmint az elmúlt években a határainkon kivül, nemzetközi megmérettetésekben is hallatlan karriert futott be. Szinte hihetetlen, hogy 2010-ben még jószerivel ismeretlen volt a nagyvilágban a fajta, amiről 2015 őszén már úgy nyilatkozott Cristopher Burre Master of Wine, a Christie's Aukciós Ház borrészlegének igazgatója, hogy: "a furmintnak ott a helye a világ legdrágább borai között".  2016 nyarán pedig  óriási sikert arattak a tengerentúl a magyar furmintok, dupla aranyérmet, több ezüstöt haza hozva a világ egyik legtekintélyesebb borversenyéről.

 Idehaza a 2016-os Tokaji Ősz rendezvényein pedig már saját Riedl pohárba töltögették a furmintot .

 Úrágya legenda

Az első, országos ismertségre szert tevő, dűlőszelektált száraz furmint a Királyudvar Pincészetnél Szepsy István és Demeter Zoltán kezei között készült el. A 2000-es évjáratú, azóta legendává vált Úrágya Furmint katalizátorként működött. Azzal, hogy a tokaji aszú mellett a komoly, száraz furmintok is a figyelem középpontjába kerültek, a korábbiaknál tudatosabb munka indult el a termőterületek eltérő adottságainak feltérképezésére. 

Szükség is volt erre, hiszen a természetes édes borok fogyasztása világszinten is mélypontra jutott, és amíg a komoly száraz furmintokat szinte minden évjáratban el lehet készíteni, addig az aszú sokkal kiszolgáltatottabb az időjárásnak. Akadt olyan év, amelyik szinte nem is adott aszút. Mindezek miatt is logikus, hogy egyre több borászat vette és veszi komolyan a prémium száraz furmintokat. Sok minőségorientált, kis családi pince fennmaradását tette lehetővé ez a borkategória, amely jelentős hazai rajongói kört is kiépített a borvidék számára.

A nemzetközi szakértők szerint a furmintban minden megtalálható, ami a legjobb fajtákra jellemző: gyümölcsös, de komoly borokat ad, amelyek egyedülálló savszerkezete a hosszú érlelhetőséget garantálja. A világ csúcsborai között az is fontos szempont, hogy egy fajta jól közvetítse a termőhely sajátosságait, a furmint pedig ebből a szempontból is kiemelkedő. Minden adott tehát, hogy a legkomolyabb burgundi chardonnay-k és német rajnai rizlingek vetélytársa legyen.

©

Bor és étel

A furmint a borásznak szabadságot ad, többféleképpen is elkészíthető: a pezsgőktől kezdve a könnyed, üde, száraz tételektől a tartalmasabb, érlelt borokon át a késői szüretelésű, szamorodni és aszú édes borokig. Ennek megfelelően az ételpárosítások kapcsán is rengeteg lehetőséget kínál.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a furmint esetében nem kizárólag a fő alapanyagot érdemes figyelembe venni az ideális párosítás meghatározásához. A fűszerezés, a köret vagy a mártás kiválasztása sokszor segíthet kizökkenni a megszokott kerékvágásból. Egy friss, gyümölcsös zamatú, száraz, félszáraz vagy akár félédes furmint is remekül illeszthető sültek mellé, különösen akkor, ha a megfelelő fűszerekkel alakítjuk ki az összhangot.

Más arcát mutatja ugyanakkor, ha hosszabb érlelés után kerül a pohárba. „A furmint egy olyan szőlőfajta, amelynek a bora jelentős mértékben megváltozik már néhány év palackos érlelés után is. Érlelt furmintot bátran párosítok vadszárnyasokhoz, de akár steakhez is” – mondja Szik Mátyás, a Four Seasons Hotel Gresham Palace italkínálatáért felelős örökös magyar sommelier bajnok.

A késői szüretelésű borok, a szamorodni és az aszú kapcsán klasszikus ételpárokként a desszerteket, a hizlalt májat és a kéksajtot szokás felsorolni, de például a csokoládé-cékla párosításra már kevesebben gondolnak. Az idén a Gault&Millau által az év éttermének választott mádi Gusteau Kulináris Élményműhely séfjének, Horváth Gábornak azonban más ötletei is vannak még. „Az olyan erős fűszerezésű ételeket, mint a thai vagy indiai curryt azért is érdemes megkóstolni késői szüretelésű borok, szamorodnik mellé, mert ezek a fogások izgalmas zamatokat hoznak ki a borból. Olyan, mintha egy új ajtót nyitnának ki.”

Egy hónap – egy világnap

A Furmint Február rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a szőlőfajtára, és minél több emberrel megismertesse. Egy egész hónap a furminttal kapcsolatos programok és ajánlatok jegyébenl. Számos étteremben poharanként is elérhető lesz széles szegmensben, borbárok és borkereskedések kínálatában lehet kedvezménnyel kóstolni és vásárolni, sok furmint köré épített borvacsorát és borkóstolót szerveznek.

Február 2-án rendezik meg nyolcadik alkalommal a Vajdahunyad várában a Furmint Február nagykóstolót, ahol közel 100 pincészet vesz részt kiállítóként. Nagy részük Tokajból érkezik, de somlói, egri, balatoni és határon túli borokkal is találkozhatunk majd.

Idén a rendezvénysorozat nyitányaként elöször lesz Furmint Day, vagyis Nemzetközi Furmint Nap, amely – a Malbec vagy a Chardonnay Day-hez hasonlóan – egy egész napot szentel a szőlőfajtának. Február 1-je lesz ezentúl a furmint napja, ami nemcsak Magyarországon, hanem a világban is népszerűsíti a furmintot. A több nyelvű honlap   mellett a Facebookon magyar és angol nyelven is követhető és olvasható lesz minden, ami a szőlőfajtával kapcsolatos – hírek, érdekességek, rendezvények, képek és furminttal foglalkozó borászatok. Az események ötletgazdája, Kézdy Dániel mindenkit arra biztat, hogy kóstoljon furmintot február elsején, vagy bármikor a hónap folyamán, és ossza meg másokkal is ezt az élményt #furmintday hashtaggel, hogy a furmint végre elfoglalja méltó helyét a világ nagy fajtái között.

 

 

 
 

  

 

 

 

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szabó Tímea: Ezernyi fideszes Borkai Zsolt van az országban

Szabó Tímea: Ezernyi fideszes Borkai Zsolt van az országban

150 szavazatot levonnak mindenkitől Terézvárosban

150 szavazatot levonnak mindenkitől Terézvárosban

A friss Nobel-díjas Peebles üzenete nem csak a tudósok számára fontos

A friss Nobel-díjas Peebles üzenete nem csak a tudósok számára fontos

Karácsony Gergely: Munkamániás vagyok, ráadásul mindig kell valami újat is csinálnom

Karácsony Gergely: Munkamániás vagyok, ráadásul mindig kell valami újat is csinálnom

Puzsér: a NER ma nyert 10 évet

Puzsér: a NER ma nyert 10 évet

Kezdődik a Nyugati felújítása, kevesebb pénztár lesz nyitva

Kezdődik a Nyugati felújítása, kevesebb pénztár lesz nyitva