Furmintos hétvége
Hányszor mondtuk már, hogy a Balaton négyévszakos. Köveskál sem csak a dübörgő nyári szezonban gasztrofalu.
Hányszor mondtuk már, hogy a Balaton négyévszakos. Köveskál sem csak a dübörgő nyári szezonban gasztrofalu.
Még két hét, s ha -sajnos- nem is a vízcsapból fog folyni, de töménytelen sok pohár megtelik furminttal februárban. A fajta eredete ugyan nem tisztázott, de a sajátunknak tekinthetjük.
Egyrészt vegytiszta kommunikációs és marketingeszköz, másrészt viszont - ahogy az a whisky óta tudvalevő: - az mégiscsak jelentőséggel bír, ha egy italnak saját pohara van. A két komponenst összeadták a poharak Rolls Royce-át gyártó Riedelnél, így a sauvignon Blanc, a chardonnay vagy a riesling fajtaspecifikus boroskelyhei után már van a tokaji furmintnak is saját pohara.
Az idén júniusban 4618 nevezés érkezett az 1980-ban alapított, 36. alkalommal megrendezett San Francisco International Wine Competition (SFIWC) borversenyre. A magyar borok többségét a FurmintUSA promóció küldte a nemzetközi megmérettetésre, valamennyit rangos elismeréssel, éremmel díjazta a zsűri.
Ha február, akkor furmint, és ha furmint, akkor immáron hagyományosan az összbornépi kóstolóval kezdjük. A hónap elején idén hetedszer gyűlekeztek a városligeti Vajdahunyadvárban a furmint szerelmesei, hogy több mint másfélszáz bor ízlelgetése közben igyekezzenek megfejteni e fajta titkát. Vagy, hogy „csak” élvezzék a fajta ezerféle arcát.
Gordon Ramsay egy palack mádi furminttal szerepel azon a fotón, amelyet Kovács Károly, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet társtulajdonosa posztolt csütörtökön a Facebookon.
Christian Forget pincemester egyenesen Champagne-ból érkezett a Budavári Borfesztiválra, ahol a napokban mutatkoznak be az új Kreinbacher pezsgők. A szakember évek óta együtt dolgozik a birtok csapatával, hogy a somlói terroirból és a furmintból a champagne-i tapasztalatok alapján a legjobbat hozzák ki. A cél nem kevesebb, mint hogy a most debütáló pezsgő idővel klasszikussá érjen.
Egy somlói, egy tokaji boros és egy epres torta került be a Magyarország tortája verseny döntőjébe.
A Tokaj-Hegyalján nagy mennyiségben előforduló minőségi borokból –furmintból, muskotályból és aszúból– biológiai erjesztéssel állít elő eceteket a Tokaji Borecet Manufaktúra, amelynek március 27-én avatták fel új gyártóüzemét Bodrogkeresztúron.
A World Wine Symposium a világ legmagasabbra értékelt csúcsborainak, borászainak, borszakértőinek fóruma. Az öt éve életre hívott szervezet ez idáig egyetlen termelőnek szavazta meg a legnagyobb elismerést, a borvilág Oscar-díját. Most a második, aki felíratkozhatott a legnagyobbak közé: Szepsy István Tokaj-Hegyaljáról. A kitüntetést november 8-án vette át Olaszországban.
Fillérekért lehet tokaji címkéjű borokhoz jutni, miközben Tokajból leginkább a nem helyi vállalkozások élnek jól. A milliárdos befektetéseiket bukó nagy borászatok és a kisbirtokaik kisjövedelmét féltő gazdák érdekei látszólag nehezen kibékíthetőek. Pedig a megoldás az lenne, ha közösen emelnék a tokaji bor presztízsét és árát. De nem aszúval, hanem minőségi száraz fehérrel.
A hagyományhű borászok ma még kikérik maguknak, amikor világpolgár világkóstolók a terroirról faggatják őket. Nem biztos, hogy jól teszik: amint az a Terroir Club minapi kóstolóján is kiderült, a francia szavakat mormoló közönség éppenhogy az eredetit, a tradicionálisat keresi.
Már a brosúrát lapozgatva is elgyengült az ember: a minap a budapesti Kempinski szállóban húsz év aszúit lehetett megkóstolni az egyik legkövetkezetesebb borstratégiát vivő tokaji pincészet kincsestárából.
Magyarország igenis beérte a Nyugatot. Legalábbis a természethű borok tekintetében.