szerző:
T.S.
Tetszett a cikk?

Ha a legnagyobb gasztronómiai luxusról van szó, az nem lehet más, mint a 89. Oscar-díj átadást követő fogadás. Az Amerikai Filmakadémia kormányzótanácsa báljának étel- és italkülönlegességeiről Wolfgang Puck vezetésével évek óta összeszokott csapat gondoskodik.

Míg a tavalyi sztárvacsorájának koncepcióját a filmművészetre és a filmművészekre alapozták – ezért a helyszínt, a Hollywood & Highland Center Ray Dolby báltermét mintegy 170 hollywoodi legenda karikírozott portréja díszítette –, az idén a magical transformation, a mágikus átalakulás/átváltozás a parti koncepciója. Mint arról a rendezvény fő szervezője, a Sequoia Productions menedzsere, Cheryl Cecchetto tájékoztatta a sajtót, ezt az elegáns és modern hangulatú fogadótér berendezésének, drapériáinak, s a virágdíszítésének a színeiben is kifejezésre juttatják: az uralkodó színek a pirosból aranyba és fehérbe váltanak a fogadótérben. A legkülönlegesebb látványelemek pedig az est Oscar-csillagainak feje fölött lebegő aranyfelhők lesznek.

Vajon mivel lehet még megspékelni mindezt? – Természetesen a kulináris mágiával, amelynek mestere immár 23. éve az osztrák származású szakács, Wolfgang Puck. A Michelin-csillagos séf, üzletember, s egyben epizódszínész a február 26-i gálavacsorára mintegy 50 féle ételt ígér. Mindenkinek megfelelőt, a tetszése szerinti falatkákat. Régi tapasztalata, ez az alkalom nem a kiadós evésről szól, hanem a kínálatról, a választékról, a különlegességek kóstolgatásáról, s arról, hogy a sztárok és a filmszakma ászai bensőséges, a díjátadó feszültségét oldó körülmények között találkozzanak egymással. Az idei újdonságok mellett a választékban szerepelnek már eddig bevált ételféleségek, s néhány olyan is, amit neves színészek vagy a Filmakadémia kormányzótanácsa tagjainak kérésére kerülnek terítékre.

AP / Chris Pizzello

A nagyságrendet érzékeltetve most is közétették a fogadás 1500 vendégére készített, illetve biztosított mennyiséget: 7000 Oscar csoki figura, 400 házi pizza, 2400 perececske, 7500 garnélarák, 1300 osztriga, 250 homár, 160 kg atlanti tonhal, 170 kg nyelvhal, 10 kg kaviár és mintegy hét kilónyi szarvasgomba kerül elfogyasztásra a sokak számára emlékezetes alkalommal.

A teljesség igénye nélkül jöjjön egy kis ízelítő a sztárok tányérjára, illetve gyomrába kerülő ételekről. Már az előételek közül is kihagyhatatlanok a klasszikusnak számító mini hamburgerek a világ legdrágább és legkülönlegesebb wagyu marhahúsából, chedar sajt kíséretében. A pikánsan fűszerezett tartáros tonhal kúpocskák, tarógyökértaco garnélarákkal, mangóval és avokádóval, különféle sushik, kagylók és a poke (hawaii nyers, pácolt halsaláta AHI sárgaúszójú tonhalból) adják meg az iránymutató mércét a legegészségesebb táplálékokból. A meleg főételek közül is első helyre kívánkozik a wagyu marhaborda kelbimbópürével, amit a kaviárral kísért sült krumpli követ, de a csirkés pite fekete szarvasgombával és sajtos makarónival is népszerű sztáreledel lehet. Jó lesz a kínálat hidegtálakon a céklás joghurtból, kecskesajtból, salátákból, olyanból is, mint a gluténmentes répás-céklasaláta. A desszertek közül a lávatorta, a málnagofri, a csokoládébüfé Oscar-nyalókái és bonbonjai, habcsókok, brownie-k, fagylaltok, sörbetek a legígéretesebbek.

Wolgang Puck az idén is több meglepetéssel várja a kulináris újdonságokra fogékony filmeseket és kísérőiket. Ezek közül kettő kapja bizonyára a legnagyobb figyelmet: az egyik a lazacból kimetszett Oscar figurák kaviárdíszítéssel, a másik pedig egy elmaradhatatlan mozis csemege a popcorn, viszont aranyporral meghintve.

Variety

S hogy milyen borral koccintanak a vendégek? Amint azt a Vince magazin is hírűl adta: igen stílusosan Francis Ford Coppola pincészetének boraival. 

A legendás filmrendező pincészetéből limitált kiadású borokat is felszolgálnak:  2013-as vörös cuvée-t, illetve a 2015-ös Russian River Valley Chardonnay-t. Kerül a poharakba Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir és a 2013-as évjáratú Archimedes is. Összesen több mint 2112 palack (azaz 9500 pohár). 

franciscoppolavinery.com

A filmrendező 1975-ben vásárolt szőlőültetvényt  a kaliforniai Napa-völgyben. Amikor egyszer rákérdeztek, ő illetve családja mióta is foglalkozik borászattal, így válaszolt: „Lehet, hogy a szintén filmes iparban tevékenykedő Antinori család már 500 éve készíti a borokat, viszont a Coppola család már 700 éve kóstolja őket”.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!