szerző:
Széplaki Nóra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Néhány éve még repülőgépen sem ült, ma pedig majdnem háromszázezren követik napról napra az élményeit, ajánlatait és jutnak el a segítségével a világ minden tájára. Például 700 forintért San Fransiscóba. Interjú Tóth Ákossal, az Utazómajom utazási közösség létrehozójával.

hvg.hu: Mennyit utazik egy évben?

Tóth Ákos: Amióta elkezdtem ezzel foglalkozni, öt év alatt talán százharmincszor repültem. Eleinte csak Európában és rövidebb időre. Mostanában távolabbi úti célokat választunk, ahol hosszabb időt töltünk, Európát meghagyjuk öreg korunkra. Idén eddig Malajziában, Indonéziában, Szingapúrban, Mauritiuson és Reunionon voltunk, de már egy-két későbbi utazás is le van foglalva.

hvg.hu: Honnan jött az ötlet, hogy egy utazásszervezési oldalba fogjon?

T. Á.: Még egyetemista koromban, 2012 májusában láttam egy hirdetést egy újság hátulján, ahol az egyik légitársaság hetven forintért kínált jegyeket. Hihetetlennek tűnt. Elkezdtem utána járni, tényleg lehet-e ennyiért utazni. Lehetett. Megtetszett, hogy van ilyen. Elkezdtem napi szinten ezzel foglalkozni, olcsó jegyeket keresni. Pedig előtte még repülőn sem ültem.

©

Az első utunk Barcelonába vezetett, majd egyre több és több helyre eljutottunk. Elkezdte furdalni a kíváncsiság az ismerőseimet, miből tudjuk ezt finanszírozni. Akkoriban csak egyetemi ösztöndíjunk volt a barátnőmmel. Egy idő múlva már annyian kérdezgettek, hogy nem tudtam mindenkinek egyesével válaszolni, ezért létrehoztam egy belső blogot. Oda töltöttem fel azokat az utakat, ahova én is el szerettem volna menni, és lehetett csatlakozni. Ebbe a csoportba mindenki meghívta az ismerőseit, és egy idő múlva már több mint háromezer ember volt benne. Akkor döntöttem úgy, hogy kísérleti céllal csinálok egy nyilvános oldalt.

hvg.hu: Hogy hozott létre ebből a háromezres csoportból egy monumentális internetes közösséget? Mi volt a terve, hogyan építkezett tovább?

T. Á.: Négyen kezdtük el ezt az egészet, jó barátaimmal, de ők kis idő elteltével kiszálltak, maradtunk ketten a barátnőmmel, aki inkább csak lelki támasz az Utazómajomban. Kísérleti céllal dolgoztam az oldalon, megfigyeltem a bejegyzésekre kapott reakciókat, az oldal gyarapodását. Az első évben nem nagyon növekedtünk, nagyjából 8000 követő gyűlt össze. Utána egyszer csak meghívtak a Járatlan utakon fesztiválra mint előadót, az volt az első nagyobb megkeresésem. Az előadás napján, bár eredetileg 50-60 embernek beszéltem volna erről, annyian érdeklődtek, hogy áttettek a nagyterembe, ahol olyan sokan voltak, hogy még a folyosón is álltak. Nagyon izgultam, soha nem beszéltem még annyi ember előtt. Nem is tudom, hogy csináltam akkor végig. Azóta már egyetemekre is hívnak előadónak, de a lámpaláz nem csökkent.

hvg.hu: Főként az error fare-eknek köszönhetően lett ismert és keresett. Az oldalon mégis egyre kevesebb ilyen típusú hirdetés van. Miért váltott profilt?

T. Á.: Az error fare-k tényleg keresett dolgok, és piszok olcsó jegyeket lehet kifogni. Van olyan követőm, aki 700 euró helyett 700 forintból ment San Franciscóba. De sokáig volt kint egy légitársaság honlapján 40 ezer forintért Japánba egy út, vagy 300 forintért Izraelbe. Ezek hihetetlen ajánlatok, viszont azonnal le kell foglalni őket, és nem lehet megválogatni, hogy mikor szeretnél menni, csak akkor és csak oda tudsz, ahova éppen lehetőség van, ráadásul ezek azért elég ritkák. És egy idő múlva nem lehet publikusan csinálni, mert ha mindenki elhibázott árú jegyeket foglalna, akkor a légitársaságok elég hamar kiszűrnék a hibákat. Illetve nem is lehet erre alapozni egy oldalt, mert nem lehet minden nap új és új hibát találni. Ezért profilt váltottam. Minden nap kiírok ajánlatokat olyan helyekre, amiket az olvasóim szeretnek, és mindig az adott napi legjobb áron.

hvg.hu: Gondolom, nem jönnek szembe ezek az ajánlatok, ahogy felmegy egy légitársaság honlapjára. Mennyi ideig kutatja őket?

T. Á.: A felkutatás a jéghegy csúcsa, az csak pár órás munka. Viszont reggel 7-től este 11-ig, de van, hogy hajnal 1-ig az egész napomat kiteszi az Utazómajom. Csak ezzel foglakozom. Például most hétvégén megyünk egy szállodát tesztelni. Az első pár ilyen feladat nagyon izgalmas volt, de egy idő után ez is szinte csak munka. De mivel ez a saját gyerekem, mégis nagyon jó csinálni. Általában este vagy korán reggel beidőzítem a napi posztokat. Közben, ha épp nem vagyok gépközelben, telefonon folyamatosan nyomon követem az oldalt. Amikor felkelek, az első dolgom, hogy megnézem a Facebookot és az Instagramot, és amikor lefekszem, a legutolsó is az, hogy még rápillantok.

©

hvg.hu: Nyilván nem csak bennem vetődik fel a kérdés, de miért pont Utazómajom?

T. Á.: A barátaimmal, akikkel együtt kezdtem az oldalt, figyelemfelkeltő neveket kerestünk. Felmerült, hogy legyen repülő zsiráf, vagy utazó hangya, meg ezerféle ilyen dolog. Olyan nevet szerettem volna, amit ha a Boráros téren meghallasz, még a Nyugatinál eszedben lesz. Már akkoriban is volt pár hasonló oldal, de én egyik nevét sem tudtam megjegyezni. Szeretem az állatokat, és majom az különösképpen szórakoztat. Napokig el tudnám nézni, ahogy játszanak. És akkor kitaláltam az Utazómajmot. A barátaim azt mondták, hogy ez nem jó, mert degradáló, gyerekes, de szerintem pont ettől lett közvetlen.

hvg.hu: Ahogy mondta, több hasonló oldal indult el pár éve. Miben rejlik az, hogy az Utazómajom ennyire ki tudta nőni magát?

T. Á.: Szerintem a rengeteg befektetett energia segített, és az, hogy a kezdeti kevésbé népszerű időszak után is folytattam az ajánlatok kiírását. Mostanában rengeteg oldal próbál lemásolni, van, aki ugyan azt a bemutatkozó szöveget, vagy ajánlatokat kirakta, amit én, az utazószamár és utazómajomlány nevű próbálkozásokról nem is beszélve. Az emberek azt hiszik, hogy ez nagyon gyorsan és könnyen jött siker. A valóság az, hogy másfél évig egyetlen forint bevételt sem termelt, de akkor is napi 6-8 órát kellett ezzel foglalkoznom. Az olvasót nem érdekli, hogy születésnapod van, egész napos rendezvényre kell menned, vagy éppen karácsony van. Tartalomnak mindig kint kell lennie az oldalon.

A legszebb dolog számomra ebben, hogy csak néhány karaktert írok ki egy posztban, de ez valakinél élménnyé válik, amire előtte hónapokat készül. Olyan olvasók indulnak útnak, akik előtte ezt gondolták, hogy ezt nem tehetnék meg. Néhány utazási iroda pár napot 150 ezer forintért kínál Rómába, amit akár 20-25 ezer forintért is lefoglalhatsz szállással együtt. Rengeteg köszönő üzenetet kapok olyanoktól, akik más módon nem tudtak volna elutazni.

hvg.hu: Mennyiben működik közösségként az oldalt?

T. Á.: Mikor Kuala Lumpurba utaztunk, az előttünk lévő sorban az Utazómajomról beszéltek. Egy ideig hallgatóztam, majd elmondtam, hogy ki is vagyok. Nagyon meglepődtek, és jó érzéssel töltött el, hogy ilyen sokan ismerik az oldalt. A budapesti repülőtéren az előttem állók szintén azt beszélték, hogy utazómajmos ajánlattal indulnak útra. Sokszor a metrón látom, hogy valaki pont az én ajánlatomat küldi el a párjának. Ezek a legjobb érzések.

©

Minden üzenetre már sajnos nem maradt időm válaszolni, de például ha valaki a repülőtéren ragad, vagy nagy segítségre szorul, és felveszi velem a kapcsolatot, akkor én abban a pillanatban írok neki. Több embernek segítettem már hazajutni külföldről is, mert az utazási irodát nem érték el, vagy egyszerűen nem tettek semmit.

hvg.hu: Nem kapott még negatív visszajelzéseket utazási irodáktól, hogy elveszi a munkájukat?

T. Á.: Az elején sok negatív kommentet kaptam utazási irodásoktól. Manapság azonban átfordult, egyre több iroda szeretne velem együttműködni, rájöttek, hogy komoly piaci rést tudunk elérni a majmon. Ezt szerencsére a szponzorok, hirdetők is felismerték. Csak néhány nagyobb márkával dolgozom együtt, és csak olyan terméket, szolgáltatást népszerűsítek, amiben én is nagyon hiszek. Így tudok hiteles maradni. Visszatérve az irodákra, már több alkalommal küldték el az előadásomra a dolgozókat, amolyan továbbképzés gyanánt.

Tény, hogy erőteljesen kezdenek átalakulni az utazási szokások, egyre többen mernek nekivágni önállóan a világnak, utazási iroda segítsége nélkül. Ilyen szempontból jókor voltam jó helyen, pont az átalakulás közben lett az oldal népszerű. Egy picit titkon azt is remélem, hogy talán elősegítettem ezt a folyamatot.

hvg.hu: Miben látja az oldal jövőjét? Mik a következő lépések?

T. Á.: Szeretném felfrissíteni a weboldalt, több jó minőségű cikkel és élménybeszámolóval feltölteni. Azt látom, hogy ma Magyarországon, ha valaki szeretne leülni és azzal tölteni az idejét, hogy igényes utazási témájú cikkek olvas, akkor ezt nem igazán teheti meg magyar nyelven. Ezt az általam gondolt hiányosságot szeretném a közeljövőben megszüntetni. A másik célom a közösségépítés. Sok ember nem szeret egyedül utazni, viszont ilyen-olyan okok miatt nincs kivel. Olyan fórumot szeretnék létrehozni, ahol össze tudnak beszélni az olvasók, és együtt elindulhatnak egy várost felfedezni. Illetve folytatni szeretném az oldal karitatív tevékenységét.

hvg.hu: Miből áll ez a karitatív tevékenység?

T. Á.: Tavaly egy olyan ötletem támadt, hogy karácsonykor megpróbálunk segíteni egy családnak. Megkerestem egy szállodát azzal az ötlettel, hogy adjanak ingyenszállást egy éjszakára egy rászoruló családnak, reklámért cserében. Kiírtam az oldalra a lehetőséget, rengeteg jelentkezőből a végén kiválasztás alapján összegyűlt 10 család, rájuk lehetet szavazni, hogy ki utazhasson. A kezdeményezés láttán annyi hotel kedvet kapott, hogy a végén mind a 10 családnak biztosítani tudtuk a belföldi kirándulást, teljes ellátással.

©

Olyan embereket ismertem meg a szervezés alatt, akik elkezdték továbbgondolni ezt a karitatív lehetőséget, és létrehoztuk a Jótékonymajmok zárt csoportját, ahova csak úgy lehet bekerülni, ha írsz pár sort magadról, hogy miben tudnál segíteni a rászorulóknak. Lassan ezren vagyunk. Azóta szerveztünk már még egy ehhez hasonló utaztatást, egyre több embernek segítünk. Most karácsonykor volt, aki kályhát vagy tűzifát kapott, vagy segítettünk orvoshoz eljutni egy olyan család gyermekének, akiknek erre nem volt lehetőségük.

hvg.hu: Annyi helyen járt már, amit ép ésszel fel sem lehet fogni. Ha most nyugdíjba mehetne hirtelen, hol képzelné el magát véglegesen?

T. Á.: Én a Fülöp-szigeteket nagyon szeretem. Rengeteg sokszínű szigetből áll, nagyon közel áll hozzám. Viszont sok minden ott még nincs meg, ami európai szemmel alapvető, nem tudsz csapvizet inni, mert nincs olyan csatornahálózat, vagy nem tudsz elmenni csak úgy a boltba venni egy vajat, mert nem nagyon vannak hűtők. Egy picit le kellene adni az életszínvonalból, de a természet és a látnivalók kárpótolnának.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meghalt a The Cars frontembere

Meghalt a The Cars frontembere

Ez történt: sokan kattantak rá a GPS-t leváltó új, európai navigációra

Ez történt: sokan kattantak rá a GPS-t leváltó új, európai navigációra

Pontot sem engedett ellenfelének a New England Patriots

Pontot sem engedett ellenfelének a New England Patriots

Sztereotípiák helyett valós napi kapcsolatot!

Sztereotípiák helyett valós napi kapcsolatot!

A General Electric 38 milliárd dollár bevételt vár üzletágeladásokból

A General Electric 38 milliárd dollár bevételt vár üzletágeladásokból

Netanjahu emelte a tétet, Ciszjordánia összes zsidó telepének bekebelezését tervezi

Netanjahu emelte a tétet, Ciszjordánia összes zsidó telepének bekebelezését tervezi